Hrvatsko američka sportska kuća slavnih, inauguracija u Clevelandu

Hrvatsko američka sportska kuća slavnih, inauguracija u Clevelandu
U organizaciji Nacionalne Federacije Hrvatsko Američke kulturne Zaklade organiziran je uistinu izvanredan događaj u Clevelandu gdje je odano i službeno priznanje hrvatsko američkim sportašima. 
Hrvatsko američka sportska kuća slavnih održala je svoje inauguracijsko uvođenje u Kuću slavnih Hrvata-Amerikanaca koji su svojim djelovanjem ostavili traga u sportu. Hrvatsko američka sportska kuća slavnih pod pokroviteljstvom Nacionalne federacije Hrvatsko Američke kulturne zaklade ima sjedište u Washington D.C. Program je otvorio Vedran Nazor pozdravivši sve prisutne. Ispred organizatora Nacionalne Federacije Hrvatsko Američke kulturne zaklade  prisutne je pozdravio predsjednik Steve Rukavina napomenuvši da je ključni partner u stvaranju Hrvatsko američke sportske kuće slavnih Hrvatska bratska zajednica u Pittsburghu.
Program je vodio Jerome Jurenovich dugogodišnji CNNov sportski novinar. 
 
 
Nada Pritisanac Matulich
Autor fotografija : Petra Pesa
 
Inauguracijom su obuhvaćeni sportaši iz šest sportova:
 
1.Helen Crlenkovich - ronjenje - rođena je 1921 godine i postala je najbolja nacionalna skakačica u vodu na 3-metarskoj odskočnoj dasci i 10-metarskoj platformi . Izvela je višestruke skokove koje su u to vrijeme izvodilisamo muškarci. Umrla je od raka 1955. u Brbanku u Kaliforniji
 
2. Fred Couples - golf -majka mu je bila hrvatskog porijekla a baka i djed s očeve strane emigrirali su iz Italije, postao je profesionalac 1980.godine i osvojio 15 PGA Tour pobjeda , Players Championship 1984. i 1996.
 
3. John Havlicek - košarka - 1960 bio je dio momčadi prvaka države Ohio, svoju zvjezdanu 16 godišnju NBA karijeru nastavio je s Boston Celticsima. Natjecao se u 8 momčadi  NBA prvenstava i bio 13 puta All Star i MVP NBA finala 1974.godine. Umro je 2019. godine.
 
4. Mickey - Lolich - košarka - Djed i baka , Mijo i Luca Lolich emigrirali su iz Splita . Micky je igrao  16 sezona u Majorsima , večinom za Detroit. Završio  je rekordom 217-191 i prosjekom osvojenih trčanja od 3.44. Tijekom svoje karijere odigrao je 195 utakmica i plasirao 41 šut. Trostruki All Star Lolich je osvojio tri utakmice na Svjetskom prvenstvu 1968. godine.
 
5. Roger Maris - košarka -  rodom je iz Minnesote  sin je prve generacije američkih Hrvata , odrastao je u Sjevernoj Dakoti. Probio se u Majors s Clevelandom 1957. godine. Maris je umro od raka 1985.godine u 51 godini života.
 
6.Kevin McHale - košarka -nakon izvrsne karijere na Sveucilistu Minnesota, McHale je imao sjajnu trinaest godišnju karijeru u Boston Celticsima. Sa Celticsima je osvojio prvenstvo 1981., 1984. i 1986. U prosjeku je postizao 17.9 poena , 7.3 skoka i 1.7 blokada.
 
7. George Mikan - košarka - porijeklom iz Illinoisa , u prosjeku je bilježio 23.1 poen i 13.1 skok po utakmici za Minneapolis tijekom sedam profesionalnih sezona
 
8. Mark Pavelich -  hokej - njegovi djed Mike i baka Annie  emigrirali su iz Hrvatske . Pavelich je bio je član slavne američke  olimpiske hokejaške reprezentacije 1980.godine koja je porazila Rusiju. Tim je osvojio zlatnu medalju . Pavelich je igrao sedam godina u NHLu. Također je profesionalno igrao u Evropi . Umirovio se 1992.godine . Umro je 2021. godine.
 
9. Joe Sakic - hokej -rođen je je u Kanadi u obitelji hrvatskih emigranata. Bio je All Star s Colorado Avalancheom i njihov je izvršni  potpredsjednik hokejaških  operacija. Vodio je Avanche do naslova Stanly Cupa 1996. i 2001. i bio je MVP lige '01. Natjecao se i na olimpiskim igrama 1998., 2002. i 2006.godine.
 
10. Joe Stydahar - football - rodom iz Pennsylvanije koji je igrao sveučilišni nogomet u Zapadnoj Virginiji. Karijeru je nastavio u Chicago Bearsima. Godine 1939. United Pressga ga je rangirao kao najboljeg napadača lige. Pedesetih godine prošlog stoljeća trenirao je Los Angeles Ramse i Chicago Cardinalse. Stydahar je umro 1977.godine.
 
Ken Krsolovic povjesničar  baseballa, pisac i bivši trener hrvatske baseball reprezentacije  i Steve Rukavina predsjednik Nacionalne federacije hrvatsko američke  kulturne zaklade dio su ovogodisnjeg upisnog povjerenstva. Ostali članovi  su bili Derek Hohn,  Jerome Jurenovich , Jim Kresnik, Dino Mattessich, Vedran Nazor, Pete Radovich, Al Saracevic i Tom Steich.
 
Obitelji sportaša , koji su u njihovo ime preuzeli nagrade vrlo emotivno su isticali svoje  hrvatske korijene  iznimno ponosni na svoje hrvatsko porijeklo i povezanost s Hrvatskom.
 
Sponzori ovog iznimnog   eventa su Nacionalna Federacija  Hrvatsko Američke  Kulturne Zaklade, Hrvatska  bratska zajednica, PepsiCo , Croatian Radio Club NY te mnogi drugi , Croatia Fund , Inc (NY) , Neda Young i brojne obitelji i prijatelji.
 
Ekskluzivni  izvjestaj s ovog nezaboravnog eventa mozete poslusati u subotu na valovima Hrvatskog radio kluba NY "Glas slobodne Hrvatske".
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.