Svjetski festival hrvatske književnosti o vezama hrvatskih pisaca s domovinom

Svjetski festival hrvatske književnosti o vezama hrvatskih pisaca s domovinom

 U Zagrebu od 15. do 17. studenoga, na čak četiri lokacije održava Svjetski festival hrvatske književnosti,  piše Vesna Kukavica (HMI). Organizator festivala je Hrvatska kulturna zaklada – Hrvatsko slovo, a svečano otvorenje trodnevne manifestacije održano je u dvorani suorganizatora Matice hrvatske (Ulica Matice hrvatske 2, Zagreb) u utorak 15. studenog. Pozdravne govore održali su, uz glavnog organizatora Stjepana Šešelja, u ime suorganizatora MH njezin predsjednik Miro Gavran, te predsjednik Društva hrvatskih književnika Zlatko Krilić, dok su se u ime podupiratelja festivala nazočnima obratili državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas i ravnatelj Hrvatske matice iseljenika profesor Mijo Marić.

Slijedila su izlaganja sudionika o temi položaja hrvatskih književnika u iseljeništvu, u državama u kojima žive, te vezā s matičnom hrvatskom kulturom i književnošću kao i veza Hrvatske prema literaturi pisaca hrvatskih korijena koja nastaje u inojezičnome okružju od Amerike, preko Europe do Australije. Nadalje, propitivat će se izgledi tih veza ubuduće uz predstavljanje djela kao i cjelokupne djelatnosti hrvatskih književnika iz zemalja engleskoga govornog područja uz fokusiranje na njihove aktualne poveznice s hrvatskom književnošću i kulturom suvremenoga doba s naznakama dolazećih nakladničkih prilika.

Sudjeluju ugledni književnici hrvatskih korijena od Australije do Kanade

 Sudjeluju na Svjetskom festivalu, kako organizator najavljuje, Julienne Eden BušićVladimir P. Goss (SAD – Hrvatska); Luka Budak i Ivana Bačić Serdarević te Drago Šaravanja (Australija – Hrvatska); akademik Vinko Grubišić, Vladimir Bubrin te Josip Novaković (Kanada). Voditelji tog dijela (sesije) su akademik Luko Paljetak i Đuro Vidmarović.

Program se nastavlja u srijedu 16. studenoga  u Društvu hrvatskih književnika (Trg bana Jelačića 7/I) od 10 sati izlaganjima sudionika o temi  položaja hrvatskih književnika u državama u kojima žive, uz predstavljanje djelā autora iz zemalja engleskoga govornog područja te njihovih vezā s matičnom kulturom i književnošću. Nakon izlaganja u 12 sati uslijedit će svečana dodjela Nagrade Lucijan Kordić koju tradicionalno dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika za književna ostvarenja koja afirmiraju veze domovine i dijaspore. Iza svečanosti očekuje se nastavak festivalske sesije u kojoj će od 12.30 sati izlagati izvandomovinski pisci.

Program Svjetskog festivala hrvatske književnosti nastavlja se u srijedu 16. studenog u Hrvatskoj matici iseljenika na Trgu Stjepana Radića 3, u 16 sati. Očekuje se nastavak izlaganja sudionika na temu položaja hrvatskih književnika u državama u kojima žive i vezā s matičnom hrvatskom kulturom i književnošću uz predstavljanje djela hrvatskih književnika iz zemalja engleskoga govornog područja.Nastupaju: iz Australije Luka Budak i Ivana Bačić Serdarević te australski povratnik i pisac Drago Šaravanja; u raspravi će sudjelovati i Julienne Eden Bušić i Vladimir P. Goss (SAD -Hrvatska); dok iz Kanade nastupaju akademik Vinko Grubišić i Vladimir Bubrin te Josip Novaković. Voditelji ove sesije su akademik Luko Paljetak i Božidar Petrač.

 Zaključci se donose na finalu Festivala, uz sjećanje na žrtve Vukovara i Škabrnje

U četvrtak 17. studenoga program Svjetskog festivala hrvatske književnosti nastavlja se u 10 sati i to na lokaciji Sveti križ Začretje, Izletište Stara škola, Mirkovec 16.Sudionicima iz prekooceanskih zemalja pridružit će se pisci iz našeg europskoga susjedstva kao što su: Zvonimir Deković, Tivat, Boka kotorska, Crna Gora; Ilija Vukotić, Zupci, Svebarje, Crna Gora; Adrijan Vuksanović, Tivat, Boka kotorska, Crna Gora; dr. sc. Domagoj Vidović, Zagreb, Hrvatska; Jurica Čenar, Gradišće, Austrija; Šandor Horvat, Gradišće, Madžarska; Francesca Sammartino, Molise, Italija; Vesna Ljubić Sammartino, Molise, Italija; Darko Juka, Mostar, BiH te bosanskohercegovačka iseljenica s višegodišnjom kanadskom adresom Nikolina Ivanković. Voditelji završne sesije su Stjepan Šešelj i Đuro Vidmarović.

U finalu očekuje se donošenje Zaključaka IV. Svjetskog festivala hrvatske književnosti. Kao i dosadašnja tri i četvrti je Svjetski festival hrvatske književnosti posvećen Danu sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje u Domovinskom ratu, 18. studenoga 1991. Organizacijsko povjerenstvo SFHK čine: akademik Ivan Aralica, akademik Luko Paljetak, dr. sc. Željka Lovrenčić, Božidar Petrač, Đuro Vidmarović i Stjepan Šešelj. Svi su programi otvoreni za ljubitelje knjige i književnosti, posjetitelje raznih provenijencija, a osobito za poznavatelje književnosti s migrantskom pozadinom koja nastaje na udaljenim meridijanima.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.