Predstavnici Hrvatskog centra iz Beča predstavili predsjedniku Republike projekt dvojezičnog hrvatsko-njemačkog odgojnog sustava u Beču

Predstavnici Hrvatskog centra iz Beča predstavili predsjedniku Republike projekt dvojezičnog hrvatsko-njemačkog odgojnog sustava u Beču

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas s predstavnicima Hrvatskog centra za kulturu, obrazovanje i politiku iz Beča. Glavna tajnica Centra Gabriela Novak Karall, koja je ujedno i predsjednica folklornog društva gradišćanskih Hrvata „Kolo - Slavuj“ i kurator Hrvatskog centra u Beču Petar Tyran koji je i urednik glavnog glasila gradišćanskih Hrvata „Hrvatskih novina“, upoznali su predsjednika Milanovića s aktivnostima Hrvatskog centra, a posebno s projektom dvojezičnog hrvatsko-njemačkog odgojnog sustava u gradu Beču.

 Naime, Hrvatski centar pokušava realizirati projekt dvojezičnog hrvatsko-njemačkog odgojnog sustava u Beču, koji bi obuhvatio odgoj i obrazovanje djece od vrtića do završene srednje škole. Predstavnici Hrvatskog centra pri tome su istaknuli kako Hrvati u Beču nemaju ni jednu cjelovitu obrazovnu ustanovu, osim jednog dvojezičnog hrvatsko-njemačkog vrtića. Prema njihovim riječima, austrijska vlada nastoji ograničiti pravo na hrvatsko manjinsko obrazovanje samo na Gradišće, usprkos činjenici da upravo u Beču danas živi najviše Hrvata.

 Naš je cilj osigurati hrvatskoj djeci u Beču obrazovanje od vrtića do mature na hrvatskom jeziku, rekli su na sastanku predsjedniku Milanoviću. Svjesni kako se radi o vrlo kompleksnom pitanju koji se tiče odnosa dviju država i traži pozornost hrvatskih državnih institucija, predstavnici Hrvatskog centra iz Beča odlučili su taj problem izložiti i Predsjedniku Republike. Predsjednik Milanović podržao je njihovu aktivnost vezanu uz projekt dvojezičnog hrvatsko-njemačkog odgojnog sustava u Beču, te smatra kako i hrvatska država preko svojih institucija treba pomoći u njegovoj realizaciji.

 Uz predsjednika Milanovića bili su posebni savjetnik Predsjednika za kulturu Zdravko Zima i savjetnik Predsjednika za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić.          

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.