Na Sveučilištu Uppsala predstavljena je nedavno, globalna putujuća izložba hrvatskih iseljenika "Hrvati ujedinjeni kravatom"

Na Sveučilištu Uppsala predstavljena je nedavno, globalna putujuća izložba hrvatskih iseljenika  "Hrvati ujedinjeni kravatom"
Na Sveučilištu Uppsala, najstarijem sveučilištu u Švedskoj, predstavljena je nedavno globalna putujuća izložba hrvatskih iseljenika  "Hrvati ujedinjeni kravatom"  javlja nam Nada Pritisanac Matulich, jedna od glavnih inicijatorica i organizatorica projekta.
 

Sveučilište Uppsala smješteno je u nekadašnjoj istoimenoj prijestolnici udaljenoj pedesetak kilometara od Stockholma.
 
 
Zahvaljujući Veleposlaniku RH u Švedskoj, dr. Siniši Grgiću dobili smo jedinstvenu priliku predstaviti projekt, izložbu i knjigu, "Hrvati ujedinjeni kravatom" na tom najstarijem evropskom sveučilištu, 23. listopada, u nazočnosti studenata, profesora i članova hrvatske zajednice.   
Budući da je inicijatorica projekta Kravata istaknutih Hrvatica i Hrvata iseljeništva, Nada Pritisanac Matulich izostala zbog bolesti o knjizi je govorila autorica Branka Bezić Filipović, koja je kao glavni cilj projekta istaknula predstavljanje na svjetskim sveučilištima kako bi educirali što više ljudi o tome da je kravata hrvatski izum. Također je istaknula da je ovo izvrsna inicijativa koja promiče hrvatski identitet i kulturu, jača veze Hrvata iseljeništva i njihovih potomaka s domovinom, potiče suradnju u obrazovanju, kulturi, sportu, gospodarstvu i mnogim drugim područjima.  
Izložbu je otvorio Veleposlanik dr. Sinisa Grgić izrazivši zadovoljstvo što ćemo ovim projektom povećati vidljivost Hrvatske u svijetu. Dr Grgić je i osobno sudionik projekta. Prepoznat je od hrvatskog iseljeništva kao jedan od najuspješnijih hrvatskih diplomata. 
U ovaj globalni projekt su se nakon svjetske legende hrvatskih korijena Charlesa Billicha počeli uključivati i drugi Hrvati i umjetnici svojim umjetničkim stvaralaštvom. Za ovu prigodu Spličanka Nives Čičin Šain izradila je dvije kravate u tehnici papier mache, koje su nosili govornici prilikom prezentacije na Uppsala sveučilištu.
 
 
Veleposlanik dr. Grgić i Branka Bezić Filipović su poslije prezentacije projekta na Uppsala sveučilištu, posjetili i Tieroom AB, vodećeg švedskog proizvođača visokokvalitetnih kravata sa sjedištem u Uppsali u Švedskoj. 
Svojim domaćinima su također održali i kratko predstavljanje kravate te ih upoznali da je domovina  kravate Hrvatska te tom prigodom domaćinima darovali knjigu "Hrvati ujedinjeni kravatom" na trajno sjećanje na ovaj susret i druženje. 
 
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.