Dokumentarni film ‘Opera selecta‘ redateljice i scenaristice Lane Pavić proglašen je najboljim na SPIFFEST-u

Dokumentarni film ‘Opera selecta‘ redateljice i scenaristice Lane Pavić proglašen je najboljim na SPIFFEST-u

Dokumentarni film ‘Opera selecta‘ redateljice i scenaristice Lane Pavić proglašen je najboljim na SPIFFEST-u (San Pedro International Film Festival), koji se već dugi niz godina održava u San Pedru u Kaliforniji u povijesnom Warner Grand Theatre pod organizacijskom palicom Ziggy Mrkich.

Na festivalu je bio prikazan i hrvatski dugometražni film ‘Tragovi‘, ali je prvu nagradu u toj kategoriji dobio ‘Smile as You Kill‘.

Opera selecta je respektabilni ljetni festival koji se održava u Trogiru, a tijekom 15 godina postojanja, doveo je neka od najvećih imena svjetske klasične glazbe. Film kroz 80 minuta prati put rađanja ove priznate kulturne manifestacije koja je nastala kao ideja grupe entuzijasta. Pijanist Vinko Buble je okupio oko sebe ljude koji su vjerovali u njega, a najbliži suradnici su mu bili doktor dentalne medicine i inženjer strojarstva Petar Žuljević i ekonomistica Natalija Vukelić. Pridružili su im se deseci Trogirana koji nisu bili vezani za glazbu, ali su podržavali tu ideju.

Lanu Pavić je inspirirao njihov entuzijazam jer je stvaranje ove manifestacije bilo mukotrpno, u početku bez potpore i najčešće je ovisilo o njima samima, koji su često posezali u vlastite džepove da bi, kako je istaknula Pavić, doprinijeli slavi svoga grada i domovine.

I njen film, koji je ove godine premijerno prikazan u trogirskoj kuli Kamerlengo, je doprinio slavi Trogira i Hrvatske u dalekoj Kaliforniji. Ali, nije to sve. Jučer je filmom ‘’Opera selecta’’ otvoren 22. Sister City Film Festival u Tacomi u američkoj saveznoj državi Washington u nazočnosti brojnih hrvatskih iseljenika, pa možemo s pravom kazati da je ovo bilo uspješnih nekoliko dana za hrvatsku kinematografiju i dostojno predstavljanje Hrvatske u Americi.

 


 

 
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.