Najjužnije predstavljane jedne hrvatske knjige na svijetu

Najjužnije predstavljane jedne hrvatske knjige na svijetu
Na jugu argentinskog dijela Ognjene zemlje smješten je grad Ushuaia. To je turističko središte gdje pristaju cruzeri i zadržavaju se brojni stranci željni netaknute prirode na kanalu Beagle. Vreva traje nekoliko mjeseci patagonskog ljeta, a onda grad utone u mir kratkih zimskih dana karakterističnih za polarni krug.
 
U Ushuai živi već više generacija Hrvata, koji su dobili svoj kutak u Pomorskom muzeju, ali i Hrvatski trg. Okupljaju se u svojim domovima pod nazivom Club croata fin del mundo.
Na samoj obali se ističe kuća u kojoj je krajem 19. stoljeća živio Fortunato Beban sa Zlarina, koji je svojim jedrenjacima plovio kanalima oko Rta Horn gdje je od otkrića u 16. stoljeću do danas život izgubilo oko 10 000 evropskih pomoraca. Družio se s Indijancima plemena Yagan koji su nastanili to područje pred oko 10 000 godina, ali je dolaskom Evropljana njihov broj počeo opadati jer nisu bili imuni na viruse koje su im donijeli, a alkohol i promjena načina života su ih do kraja istrijebili. 
 
Bio je to najjužniji narod na svijetu, koji je naučio preživljavati u surovim uvjetima patagonske klime, a govorili su jezikom koji je sadržavao 30 000 riječi. Njihov posljednji poglavica se zvao Jose Miličić, a bio je Indijanac kojega je kao četverogodišnjaka usvojio kopač zlata Ante Miličić iz Brusja na Hvaru. Poslao ga je u školu u Punta Arenas, pa ga je pleme izabralo za vođu jer je bio jedini obrazovan. 
 
U Museo fin del mundo u Ushuai radi kustos Victor Vargas, koji je potomak Yagana i autor knjige "Moja yaganska krv". S njim se povezala Branka Bezić Filipović koja je napisala knjigu "Jose Miličić, zadnji poglavica plemena Yagan", objavljenu u Splitu u izdanju Naklade Bošković.
Knjiga je predstavljena u Ushuai u Muzeju na kraju svijeta 4. prosinca, a na predstavljanju je uz autoricu govorio i Victor Vargas. Ravnateljica muzeja Natalia Tosello je izrazila zadovoljstvo zbog postignute suradnje koju je podržao i gradski ministar kulture Ezequiel Rafi. 
Mediji su sa zanimanjem popratili događaj, jer je to bilo najjužnije predstavljanje jednog hrvatskog autora na svijetu, u ovom slučaju Branke Bezić Filipović iz 13 500 km udaljenog Splita.
 
Autorica texta i fotografija
Branka Bezic Filipovic
 


 
 
 
 
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.