Održan tradicionalni piknik prilikom proslave svetog Ante na Hrvatskoj zemlji u New Jerseyu

Hrvatska zemlja

U nedjelju, 10. lipnja, hrvatski iseljenici, članovi njihovih obitelji i gosti proslavili su tradicionalni piknik prilikom proslave svetog Ante Padovanskoga na Hrvatskoj zemlji u New Jerseyu. Zbog kišnog vremena skupilo se oko 2500 ljudi, a prijašnjih godina znalo ih je biti i duplo više.

Procesija s kipom sv. Ante započela je u 10:30 sati. Nakon procesije oko jezera slijedilo je svečano misno slavlje u 11 sati. Na kraju mise djeca su primila blagoslov po zagovoru svetog Ante. Nakon sv. Mise blagoslovljeni su temelji nove kuće. Sv. Misu i proslavu sv. Ante predvodio je kotorski biskup msgr. Ilija Janjić.

Postoji jedan komadić zemlje u državi New Jersey gdje župljani i prijatelji hrvatske crkve Sv. Ćirila i Metoda mogu uživati u prirodi, slaviti piknike, baviti se športom i okupljati se tijekom cijele godine, ali na poseban način za vrijeme ljeta. Taj "dijelić raja" je nazvan "Hrvatska zemlja", a nalazi se u mjestu Boontonu. Park je osnovan 1973. godine i pripada hrvatskoj zajednici župe Sv. Ćirila i Metoda u Manhattanu. Najposjećeniji događaj svake godine je proslava sv. Ante (druga ili treća nedjelja u lipnju).

 “Ovo je vrlo važan dan za naše ljude koji ovdje dolaze i iz susjednih država. To je prilika za tradicionalno druženje, molitvu, pjesmu, rekreaciju i sveopće veselje”, rekao je Ivica Kajić, predsjednik odbora Hrvatske zemlje. Također se zahvalio svima koji su pomagali tijekom priprema za piknik.

Sudionici piknika su uživali i u dobroj hrani. Uz janjce i odojke, bilo je i ražnjića, čevapa, čobanca, pršuta, kobasica na slavonski način i raznih kolača. Zanimljivo je da su kobasice, pršut, čobanac i kolači priprepremljeni na “domaći” način.

“Danas je bilo predivno! Imali smo jednu krasnu misu s našim biskupom iz Kotora i blagoslovili smo izgradnju hrvatske kuće na Hrvatskoj zemlji. Imali smo i malo prikupljanje sredstava. Ono što je najvažnije – danas je dan kada se sastajemo i slavimo našu tradiciju, kulturu i našu Hrvatsku!”, kazala je svima dobro znana Ane Mljećka, autorica poznate hrvatske kuharice “Iz komina Ane Mljećke – tradicionalna kuhinja iz dubrovačkog kraja”. Kuharica je izdana 2015. godine započevši promociju hrvatske kuhinje u Americi, a krenula je jako dobro.

Za mene osobno bilo je uistinu veliko zadovoljstvo sudjelovati na ovom pikniku. Unaprijed se radujem slijedećem pikniku i ponovnom druženju na Hrvatskoj zemlji!

Srećko Mavrek

HIA News Correspondent

New York, USA

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.