Festival dalmatinskih klapa Omiš u Šibeniku počeo Susretom klapa iz iseljeništva

klapa Astoria

Na jubilarnim 20. Šibenskim klapskim večerima 11. srpnja, ispred šibenske katedrale održan je Festival dalmatinskih klapa Omiš Susretom klapa iz iseljeništva. Nastupile su klapa Astoria iz New Yorka, klapa HKŽ  - Croatia iz Munchena, klapa Kartolina iz kanadskog Ontaria, dječja klapa Fritula iz Kanade,  klapa Samoana iz novozelandskog Auckland, klapa Valovi iz argentinske prijestolnice Buenos Airesa, te Barbershop quartet 'Studio 4' iz SAD-a.Evo što o tome u najavi piše portal ŠibenikIn. https://www.sibenik.in/glazba/ispred-sv-frane-u-cetvrtak-ne-propustite-klape-iz-iseljenistva-stize-i-popularna-samoana/109487.html

- Festival dalmatinskih klapa Omiš javna je ustanova u kulturi od nacionalnog značaja. Utemeljen je 1967. sa svrhom očuvanja, zaštite i promicanja autohtonog glazbenog naslijeđa dalmatinskog podneblja. Kao najstarija i najznačajnija institucija Festival je zaslužan za očuvanje i razvoj klapske pjesme, hrvatskog glazbeno-tradicijskog blaga, koje je u prosincu 2012. uvrštenjem na UNESCO-v reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva priznato kao svjetsko kulturno dobro - kaže ravnatelj festivala Mijo Stanić.

Posljednjih godina klape iz iseljeništva organizirale su cijeli niz klapskih susreta i koncerata (Argentina, Kanada, Njemačka) na kojima su sudjelovale i najbolje hrvatske tradicijske klape. Njihova organizacija ima veliki značaj među hrvatskim iseljenicima i općenito u promociji kulture i stvaralaštva Republike Hrvatske, te iziskuje široku potporu državnih institucija: Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Hrvatskih veleposlanstava, Matice hrvatskih iseljenika, Ministarstva kulture RH.

Klapu Astoria iz New Yorka osnovao je Šibenčanin Josip Lacmanović. Ime je dobila po njujorškom predjelu u kojem živi najviše Hrvata. U klapi je šest pjevača uglavnom iz Dalmacije, ali i iz Malinske na otoku Krku, Tonći Žgondić, te jedan pravi Zagorac - Srećko Mavrek iz Ivanca za kojeg Joso kaže da je s njima zaboravio zagorski te govori čisti dalmatinski dijalekt. Vrijedno je spomena da je najstariji član klape, Tomislav Smodlaka, rođen 1942.g., pjevao na prvom Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu 1967. godine. Drugi bas Josip Velčić bio je dragovoljac Domovinskog rata te je kao branitelj, pripadnik 112. brigade, bio na raznim bojištima. Prije odlaska u SAD pjevao je u mnogim zadarskim klapama. Osim toga u Zadru je član KUD-a "Bleke i konji", a u New Yorku, točnije u Astoriji aktivni sudionik tamošnje hrvatske zajednice. Odličan je harmonikaš i zabavljač koji sjajno pamti i izvodi mnogima nepoznate stare dalmatinske napjeve.

 

Klapa HKŽ Croatia osnovana je 1989. godine, a njezin osnivatelj i prvi voditelj bio je fra Branko Brnas. Nakon nekoliko izmjena voditelja, pod stručnim vodstvom sestre Nikoline Bilić, 2005-e godine klapa je obnovila sastav mlađim članovima. Od samog osnutka do danas klapa HKŽ Croatia nastupala je diljem Njemačke kao i u Domovini na mnogim misijskim i izvanmisijskim hrvatskim proslavama, ali je također rado primljena i pozivana od strane Njemaca. Današnja klapa HKŽ Croatia - München djeluje s ciljem očuvanja i promicanja dalmatinske klapske pjesme te klapskih skladbi sakralnog i domoljubnog karaktera. U svom repertoaru izvodi izvorne narodne, klapskih i moderne klapske pjesme poznatih.

 

Mješovita klapa Kartolina djeluje u Kanadi, u gradu Windsoru, u provinciji Ontario, a pridružena je Hrvatskoj katoličkoj župi Sv. Franje Asiškog. Windsor je grad u kojem je osnovana prva hrvatska župa u Kanadi 1950 god. Klapa Kartolina je osnovana 2013. godine, a najveći poticaj osnivanju bilo je uvrštenje klapskog pjevanja kao nematerijalne baštine čovječanstva pri UNESCO-u 2012. godine. Želja članova klape je njegovati dalmatinsku i hrvatsku narodnu baštinu i promicati izvornu klapsku pjesmu na području Kanade i Amerike, te je prenijeti novim generacijama. Klapa ima sedam članova, od kojih je većina rođena u Kanadi, a porijeklo vuku iz raznih krajeva Hrvatske.

 

Dječja klapa Fritule iako mlada po godinama, iza sebe već ima brojne uspješne nastupe. Klapa je počela s radom 2015-te godine pri Hrvatskoj katoličkoj župi Sv. Franjo Asiški u gradu Windsoru, Ontario Kanada, pod organizacijskim okriljem klape Kartolina. Klapske pjesme izvode u višeglasnim aranžmanima koji su prilagođeni njihovim mladim glasovima, a u njihovom repertoaru osim tradicionalnih klapskih imaju i pjesme na engleskom i francuskom jeziku. Većina članica klape Fritule pripadaju drugoj generaciji Hrvata rođenih u Kanadi, a porijeklo vuku iz svih krajeva Lijepe Naše. Nastupi u Hrvatskoj u srpnju 2019-te godine su njihovi prvi nastupi izvan Kanade, a većini i prvi susret s klapskom scenom u Hrvatskoj uopće.

 

Ženska klapa Valovi, osnovana je 2002. godine od kada neprestano djeluje. Osam članica klape pripadaju drugoj generaciji Hrvata. To su kćerke hrvatskih iseljenika koji su desetljećima živjeli u Argentini i sve govore hrvatski jezik. Jedna članica je Argentinka koja se pridružila klapi iz ljubavi prema pjevanju. Sve članice od mladih dana pjevaju u raznim vokalnim skupinama te neprekidno sudjeluju u radu Hrvatske zajednice. Najveći dio repertoara klape Valovi sadrži obrade izvornih napjeva, čime klapa daje svoj doprinos očuvanju naše kulturne baštine. Rezultat je takvog rada i prvi nosač zvuka pod nazivom „Valovi uživo” 2011. godine. Drugi nosač zvuka „Dobre djevojke”, studijski su snimile i objavile 2015. godine. Valovi imaju repertoar koji uključuje djela iz cijelog svijeta na hrvatskom, engleskom i španjolskom jeziku. Valovi su jedina ženska klapa u Argentini.

 

Klapa Samoana osnovana je 2011. godine od strane nekolicine studenata St. Peters Collegea u Aucklandu i iste godine imala premijeru na Božićnom koncertu Hrvatskog društva u Aucklandu. Inspirirani glazbom Antuna Poljanića krenuli su istraživati klapsku pjesmu kao njima posebno zanimljivi glazbeni stil. Klapa njeguje samoanski a capella zvuk i donosi publici doživljaj glazbe stare i nove pacifičke kulture. 2013. godine klapa Samoana je odradila svoju prvu turneju po Hrvatskoj te nastupala kao posebni gosti na 47. FDK Omiš. Dvije godine kasnije vratili su se u Hrvatsku na drugu turneju.

Studio 4 uzbudljiv je Barbershop kvartet s članovima koji dolaze iz Wilmingtona, Browns Millsa, New Yorka i Miamija. Ova četvorka donosi nam svježu glazbu tradicionalnog američkog Barbershop žanra, pjevajući svoje omiljene rock and roll hitove, u četveroglasnoj a cappella harmoniji. U svojoj prvoj godini djelovanja, Studio 4 je imao sreću natjecati se na međunarodnom natjecanju - Barbershop Harmony Society u Orlandu, Florida. Ulaskom u samu završnicu i osvajanjem visokog osmog mjesta, pridružili su se elitnoj skupini  Barbershop kvarteta iz cijelog svijeta te dobili veliki poticaj za daljnji rad. Poziv FDK Omiš i dolazak u Hrvatsku prvi je njihov nastup na Europskom kontinentu.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.