Održana 53. dodjela „Večernjakove“ nagrade „Kratka priča Ranko Marinković“

Održana 53. dodjela „Večernjakove“ nagrade „Kratka priča Ranko Marinković“

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek  sudjelovala je na 53. dodjeli nagrade „Kratka priča Ranko Marinković“ koja se održala u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u ponedjeljak, 28. listopada 2019. godine u Zagrebu.

Ovogodišnja dobitnica glavne nagrade je Ivana Šojat za prozno djelo „Ponori“, Zoran Malkoč je s djelom „Plesač na krovu“ dobitnik druge nagrade, a Luko Paljetak treće nagrade s djelom „Posebna sposobnost“.

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Velimir Neidhardt je pozdravivši okupljene otvorio 53. dodjelu nagrada, a hrvatski književnik, sveučilišni predavač i jedan od selektora nagrade Tomislav Sabljak predstavio je natječaj i njegovu povijest.



Ministrica kulture je uputivši srdačne čestitke dobitnicima istaknula dugovječnost natječaja koji je u više od pola stoljeća privukao veliki broj autora, a posebice mladih autora kojima je upravo objava na stranicama Večernjeg lista omogućila prvu afirmaciju u javnosti. Naglasivši pozitivan utjecaj Večernjakove kratke priče ne samo na kulturu čitanja u Hrvatskoj nego i na cjelokupan prozni izričaj u hrvatskoj književnosti ministrica ju je istaknula i kao važnu stvaralačku platformu suvremene hrvatske književnosti.

„U ovom vremenu opće trivijalizacije, u vremenu kada je, nažalost, u medijima sve manje prostora koji je osiguran za kulturu, činjenica da Večernji list od 1964. godine tjedno ostavlja prostor za nešto tako vrijedno kao što je izvorni autorski rad u formi kratke priče, nešto je čemu svi moramo dati veliko poštovanje", rekla je ministrica. 




Na 53. nagradni natječaj za kratku priču Ranko Marinković koji je započeo 26. svibnja 2018. godine, a završio 13. travnja  2019. godine, pristiglo je 793 priče od kojih je 47 objavljeno u subotnjem prilogu Obzor Večernjeg lista.

O ovogodišnjim dobitnicima odlučivalo je stručno povjerenstvo čiji su sastav činili akademik Krešimir Nemec, nakladnik Seid Serdarević, novinar i književni kritičar Večernjeg lista Denis Derk, urednica kulture Večernjeg lista Milena Zajović te hrvatski književnik, sveučilišni predavač i selektor natječaja Tomislav Sabljak.



Kratka priča „Ranko Marinković“ zaštitni je znak Večernjeg lista u kojemu se od 1964. godine u subotnjem prilogu objavljuju prozni tekstovi poznatih i manje poznatih autora. Natječaj za najbolju kratku priču pokrenut je 1966. godine kada su dodijeljene i prve nagrade. Jedan je od najdugovječnijih novinskih natječaja za kratku priču u svijetu, u kojem su kroz desetljeća objavljivali istaknuti hrvatski pisci te mnogi tada nepoznati koji su time započeli svoje autorske karijere. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.