Održana uvodna konferencija SMARTMED strateškog projekta

Održana uvodna konferencija SMARTMED strateškog projekta

Danas je u Zagrebu održana uvodna konferencija strateškog projekta SMARTMED kojem je cilj pokrenuti inovacije te razvoj novih proizvoda i inicijativa u turizmu. Konferenciju je otvorio državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić naglasivši važnost održivog i pametnog upravljanja destinacijama u skladu s globalnim izazovima i trendovima.

Pri tome je naglasio kako je projekt SMARTMED jedna od prvih inicijativa zajedničkog djelovanja na području Mediterana, turističke regije s najvećim turističkim prometom te istaknuo važnost suradnje i kreiranja jedinstvenih odgovora na zajedničke izazove. 

​Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Ministarstva turizma Republike Hrvatske, kao vodećeg partnera projekta te Hrvatske gospodarske komore Rijeka. U projektu sudjeluje još 11 projektnih partnera iz Portugala, Španjolske, Francuske, Crne gore, Bosne i Hercegovine, Italije, Slovenije te Grčke. Ukupna vrijednost ovog projekta je 3.000.000,00 eura, a trajat će do 30. lipnja 2022. godine.

Ovom konferencijom predstavljen je projekt SMARTMED kojim bi se trebale definirati smjernice budućeg modela pametnog upravljanja destinacijama na Mediteranu, uspostavu zajedničke suradnje među zemljama partnerima i implementaciju kroz daljnju izradu strateške dokumentacije i turističke politike.

Suradnja i razmjena iskustva kao ključni faktori napretka
 
Na konferenciji su osim predstavljanja projekta, predstavljene i uspješne priče o razvoju turizma koje su u skladu s ciljevima projekta SMARTMED namijenjene za promociju područja Mediterana kao atraktivne, pametne i uključive destinacije.

Tako su predstavljeni nagrađivani certifikacijski standardi tvrtke Costa Nostrum. Osnivač i direktor tvrtke Costa Nostrum Vassilis Zissimopoulos istaknuo je važnost održivog upravljanja različitim segmentima ponude pa tako i plažama. Pri tome je naglasio kako osim očuvanja prirodne i kulturne baštine, održivost pridonosi dodanoj vrijednosti turističkih proizvoda s obzirom na sve veću potražnju gostiju za održivim i zelenim ponudama u turizmu. Jedan od ciljeva pametnog turizma je razviti informacijsku i komunikacijsku infrastrukturu i sposobnosti kako bi se olakšao dolazak do inovacija, poboljšalo iskustvo posjetitelja te učinkovitije upravljalo turizmom.

Digitalne tehnologije identificirane su kao glavni izvor stvaranja vrijednosti temelja za budućnost turizma, o čemu se moglo čuti od gospođe Jelke Tepšić, zamjenice gradonačelnika Grada Dubrovnika kroz prezentaciju “Digitalna inovacija - ALTER ECO, Grad Dubrovnik”. Ovim projektom putem ICT tehnologija mjere se opterećenja glavnih žarišnih točaka na području Dubrovnika, a potom se prikupljaju podaci potrebni kako bi se te točke rasteretile i dobio uvid u preferencije kretanja posjetitelja. „Predani smo radu na stvaranju destinacije održivog turizma, kako bismo osigurali da Dubrovnik bude Grad za sve – i stanovnike i goste“, zaključila je Tepšić.
 
Nadalje, Vedran Habel, predsjednik Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja – UNUO predstavljanjem projekta “Brz, zdrav - dostupan svima” u fokus stavio temu uključivanja osoba s invaliditetom u proces obrazovanja i usavršavanja, kako bi pokazali svoje sposobnosti rada u ugostiteljstvu i lakše došli do zapošljavanja u struci.

Prateći priče o uspjehu razvoja turizma na Sredozemlju, Mislav Kovač iz Ministarstva Regionalnog razvoja i EU fondova, održao je prezentaciju na temu “Obalni i pomorski turizam“ u sklopu projekta PANORAMED.
 
Strateški projekt SMARTMED će se suočiti s ključnim izazovima za regiju Mediterana u razvoju pametnog, uključivog i održivog turizma, prvenstveno visoke sezonalnosti i nedostatka suradnje ključnih sudionika u sektoru.

Izazovi zahtijevaju zajedničko djelovanje i jedinstven pristup, što se planira postići poboljšanom i strukturiranijom suradnjom koja će osnažiti dionike da razviju i isporuče integrirane turističke politike i inovativna rješenja za pametne mediteranske (MED) destinacije.

Projekt je pripremljen u okviru programa suradnje INTERREG V-B Mediteran, odnosno programa Transnacionalne Suradnje zemalja mediteranskog područja koji ima za cilj promicanje održivog rasta u mediteranskom području poticanjem inovativnih koncepata i prakse (tehnologija, upravljanje, inovativne usluge, itd.), razumnog korištenja resursa (energija, voda, pomorski resursi, itd.) i podržavanje društvene integracije kroz integriran teritorijalan pristup temeljen na suradnji.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.