Odjeci s predstavljanja mape “Hommage Tonku Maroeviću” u Zagrebačkom NSK-u

Odjeci s predstavljanja mape “Hommage Tonku Maroeviću” u Zagrebačkom NSK-u

Božo Biškupić: “Bio je dobar i tolerantan čovjek, a takvi su danas rijetki! ”Mapa kao vijenac za čovjeka koji je obilježio pola stoljeća hrvatske kulture 

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu 19. listopada, uoči njegovoga 79. rođendana, kojega na žalost nije doživio, predstavljena poetsko-grafička mapa "Hommage Tonku Maroeviću" sa stihovima akademika Luke Paljetka i grafičkim listovima 33 hrvatska likovna umjetnika. Predstavljanju zbirke nazočio je premijer Andrej Plenković. Predstavili su je akademici Luko Paljetak i Krešimir Nemec, bivši ministar kulture Božo Biškupić, koji je i potaknuo te realizirao ovu ideju, te voditeljica Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Tamara Ilić-Olujić, a uzvanike su pozdravili izaslanik predsjednika HAZU-a akademik Pavao Pavličić te ministrica kulture i medija RH Nina Obuljen Koržinek.
Književnik i akademik Pavao Pavličić je istaknuo da je pjesničko-grafička mapa idealan način da se prisjetimo akademika Tonka Maroevića, književnika, povjesničara umjetnosti i publicista, koji je umro u kolovozu ove godine u 79. godini u svojemu domu u Starom Gradu na otoku Hvaru. “Prisjećamo ga se i pomoću soneta jer je sonet smatrao vrhuncem obrtničkog aspekta književnosti, rekao je Pavličić i dodao “kako je ta edicija idealna zato što je i sam Maroević sudjelovao u izradi i predstavljanju mnogih grafičkih mapa”.
Akademik Luko Paljetak i autor sonetnoga vijenca u pjesničko-grafičkoj mapi "Hommage Tonku Maroeviću" istaknuo je “da je Maroević bio u stanju razumjeti sve što drugi nisu htjeli razumjeti. Odgovorio sam sonetnim vijencem na smrt čovjeka koji je vjerovao u čistoću svijeta.”- rekao je Paljetak. Istaknuo je da je “Tonko Maroević znao da je važnije razumjeti nego procijeniti djelo. Maroević je bio dječak koji nije htio odrasti”, rekao je Paljetak i ustvrdio kako je “Maroević bio jedinstvena pojava u hrvatskoj književnosti najvišega ranga.”
Po riječima akademika Nemeca, “Maroević je bio čovjek u kojem su se spajale slike i riječi, nesklad je pobijao skladom, a ljepotu branio ljepotom. U sjećanjima na Maroevića, istaknuo je, ostat će nam zajedničko to da je on bio dobar čovjek, nosio vedrinu duha i prenosio ju na druge”. Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek ocijenila je da je “Maroević znao govoriti duhovito i kompetentno, a bio je posebna vrijednost naše kulture i umjetnosti, u stalnom dijalogu s klasicima i suvremenicima.”

Biškupić posebno za portal HIA: Počast čovjeku koji je za svakoga imao samo lijepu riječ “

Bivši ministar kulture RH i idejni začetnik ove mape Božo Biškupić je istaknuo kako tom mapom odaje počast istaknutom povjesničaru kulture, književniku i prevoditelju i dragom suradniku “koji nas je nedavno napustio”. Posebno za portal HIA nekadašnji ministar kulture RH rekao je i ovo: “Današnja promocija u NSK je realizacija i vizualizacija koja odaje počast Tonku Maroeviću. Imali smo dugogodišnju prijateljsku suradnju, čak od 1946. godine. Često sam se s njim savjetovao, u čak 50 edicija. Kad je riječ o mapama, prva je bila ona o Ivanu Lovrenčiću 1975. godine. No, najvažnije je da je Tonko bio pozitivan čovjek, a to je danas jako rijetko! To je bila jedna rijetko tolerantna osoba. Njegovim djelom bit će obilježeno pola stoljeća hrvatske kulture! Dok sam bio ministar uvijek je bio u komisijama za knjigu i bio je jedan od članova savjeta za izdavaštvo. Mnogi su umjetnici i na promociji pjesničko grafičke mape naglašavali kako je svima činio samo dobro, a takvi su ljudi sve rjeđi.
Zanimljivo je kako promociji mape nisu nazočili samo autori grafika, nego i mnogi dugi umjetnici koji su s njime radili, prijateljevali, voljeli ga. Saznali smo od Biškupića za portal HA i ovo: “Svi kojima sam se obratio za sudjelovanje odazvali su se, samo su izostali bolesni – jer grafika zahtijeva snagu. Na pitanje gdje će sve biti mapa , “Hommage Tonku Maroeviću” , kome će je darovati, Biškupić je odgovorio : “Primjerak naravno ide NSK, zatim u Muzej suvremene umjetnosti, darovat ću mapu, u ime Edicije Biškupić također još Akademiji HAZU, jer je bio, kako znamo i akademik, zatim Galeriji umjetnina u Splitu, zatim u Gradsku i sveučilišnu knjižnicu u Osijeku i naravno u njegovu omiljenu knjižnicu Staroga Grada. Ovako je za HIU Biškupić završio: “Ostat će mapa trajno, a na početku je genijalni sonet Luke Paljetka – to je kao susret genija. I tako ostaje trajni vijenac za dobroga čovjeka Tonka Marovića, tolerantnog čovjeka, velikoga znalca koji je uvijek za svakoga imao vremena.”
Ponovimo za kraj kako Mapu čine grafički listovi 33 hrvatska likovna umjetnika koji su kroz različite grafičke tehnike i ”ispričali” svoj doživljaj Tonka Maroevića. Stihove u mapi, kako je već rečeno napisao je bard hrvatske književnosti akademik Luko Paljetak, a autori grafičkih listova su Nevenka Arbanas, Ena Bajuk, Biserka Baretić, Tomislav Buntak, Maja S. Franković, Kažimir Hraste, Josip Ivanović, Zlatko Keser, Jure Kokeza, Igor Konjušak, Željko Lapuh, Tihomir Lončar, Matko Mijić, Zoltan Novak, Frane Paro, Lukša Peko, Dimitrije Popović, Ivan Posavec, Zdenka Pozaić, Ivo Prančić, Davorin Radić, Siniša Reberski, Tin Samaržija, Miran Šabić, Robert Šimrak, Ivica Šiško, Josip Škerlj, Matko Trebotić, Dino Trtovac, Munir Vejzović, Zlatan Vrkljan, Josip Zanki i Marko Živković. Ponovimo i to da je pjesničko-grafičku mapu "Hommage Tonku Maroeviću" objavila Zbirka Biškupić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.