„Oblak Pergola / Arhitektura gostoljubivosti“ - hrvatski izričaj na 16. venecijanskom bijenalu

Venecijanski bijenale

Na 16.Venecijanskom bijenalu, Međunarodnoj izložbi arhitekture, u hrvatskom paviljonu, u petak, 25. svibnja otvorena je izložba „Oblak Pergola/Arhitektura gostoljubivosti” autora Alise Andrašek, Vlatke Horvat, Maje Kuzmanović i Brune Juričića.    
Otvarajući izložbu pomoćnica ministrice dr. sc. Iva Hraste Sočo istaknula je da se tom izložbom u kontinuitetu održava visoka kvaliteta uspostavljanja trajnog dijaloga sa svijetom. 
 „U dijalog su postavljene različite umjetničke pozicije, bliske u mišljenju koliko i različite u izrazu, uvedene su različite geste i stvoren je ambijent koji spaja višestruka umjetnička iskustva“,  rekla je Iva Hraste Sočo, nadodavši da arhitektonski projekti, kao i cijelo polje vizualnih umjetnosti, sve više ovise o znanju i primjeni digitalnih tehnologija.  U tom smislu izložba „predstavlja korak u područje eksperimenta i tehnološkog razvoja. Istovremeno, ovaj višeslojni, interdisciplinarni ambijent omogućuje preispitivanje globalnog arhitektonskog iskustva u odnosu na specifični kontekst arhitekture kao intimnog doživljaja, prostora novog susreta i kontakta, mjesto neistraženih mogućnosti, zvukom i crtežom označen trag ljudske prisutnosti, doživljaj trenutka koji je jedinstven koliko i prolazan.“ 

„Oblak Pergola / Arhitektura gostoljubivosti“ koncepcija je Brune Juričića, zamišljena kao suradnički site-specific ambijent, instalacija koja prelazi granice arhitekture, umjetnosti, robotike i modela kompjutorskog programiranja. Izložba je osmišljena kroz interakciju triju intervencija: Crtež oblaka (Cloud drawing) Alise Andrašek i Bruna Juričića, Umiriti oči (To Still the Eye) Vlatke Horvat i Efemeran vrt (Ephemeral garden) Maje Kuzmanović. 
Kao kustos izložbe Bruno Juričić izrazio je uvjerenje da će ova instalacija, koju je zamislio i kao kustos i jedan od autora Crtež oblaka (Cloud drawing) uz Alisu Andrašek, „kao prostor koji prelazi granice arhitekture, umjetnosti, robotike i modela kompjutorskog programiranja, pridonijeti pozicioniranju i osvještavanju uloge inovacije i tehnologije u arhitekturi i umjetnosti. Ono što me vodilo ili krajnja ambicija je ne samo da je konceptualno i prostorno sve usklađeno nego već da se stvori jedan prostor nove estetike, novih senzacija."
Hrvatski paviljon smješten je u atraktivnoj lokaciji u Arsenalu i prostire se na 70 četvornih metara, a izložba će se moći pogledati za trajanja ovogodišnjeg bijenala, od 26. svibnja do 25. studenoga. 
Oblak Pergola / Arhitektura gostoljubivosti 
Autori: Alisa Andrašek, Vlatka Horvat, Bruno Juričić, Maja Kuzmanović
Kustos: Bruno Juričić
Kustoska savjetnica: Branka Benčić
Organizacija izložbe povjerena je Modernoj galeriji u Zagrebu
Partneri: Turistička zajednica grada Zagreba, Grad Pula/Pola, Intra Lighting

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.