Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

KONCENTRACIJSKI LOGOR

Međunarodni je dan sjećanja na žrtve holokausta. Na današnji dan 1945. sovjetska Crvena armija oslobodila je najveći nacistički koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau. U njemu, ali i u drugim sličnim logorima diljem Europe nacisti su tijekom Drugog svjetskog rata mučili i ubili 6 milijuna Židova, ali i Roma te pripadnika drugih naroda i manjina. 

U Zagrebu je održana komemoracija u središtu grada. Nakon okupljanja u Praškoj ulici, na mjestu nekadašnje sinagoge koja je srušena 1941., na Glavnom kolodvoru kod Spomenika žrtvama holokausta i ustaškog režima položeni su cvjetovi i kamenčići.

Predstavnici Židovske općine Osijek jutros su položili vijenac na spomenik „Majka i dijete" slavnog osječkog kipara Oskara Nemona u spomen na žrtve holokausta.

- Ovo je međunarodno sjećanje na holokaust, a mi imamo i svoj dan. Baš kada se činilo da je tih datuma možda i puno, posljednji događaji su pokazali da toga stvarno nije puno i da su obilježavanja kao što je današnje važnija nego ikada, kazao je pastor Vatroslav Župančić, predstavnik Međunarodnoga kršćanskog veleposlanstva u Jeruzalemu za Hrvatsku.

Procjenjuje se da je u Osijeku prije Drugog svjetskog rata živjelo nešto više od 3.000 Židova, a rat ih je preživjelo malo manje od 10%, dodao je.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta na društvenoj mreži X oglasili su se predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Republike Zoran Milanović.

"Na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta odajemo počast žrtvama holokausta, najtamnijeg poglavlja povijesti. Hrvatsko predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust ustraje u borbi protiv antisemitizma i očuvanju kulture sjećanja kako se takvi zločini ne bi više nikad ponovili," napisao je premijer Plenković.

"Na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta prisjećamo se s dubokim poštovanjem milijuna Židova koji su na monstruozan način ubijeni tijekom Drugog svjetskog rata. Sjećanje na ovu strašnu tragediju, bez presedana u svjetskoj povijesti, treba trajno sačuvati. Svi zajedno trebamo širiti poruke mira, prijateljstva i tolerancije među ljudima i narodima. Holokaust nikada ne smije biti zaboravljen", objavio je na facebooku Ured predsjednika Republike Hrvatske.

Ovaj dan posvećen je sjećanju na milijune nevinih života koje su nacistički režim i njegovi suradnici ugasili tijekom Drugog svjetskog rata. Holokaust je bio sistematski genocid, zločin protiv čovječnosti koji se događao od 1941. do 1945. godine, ostavljajući trajni ožiljak na ljudsku civilizaciju.

Tijekom ovog mračnog razdoblja, Židovi, Romi, osobe s invaliditetom, homoseksualci i drugi nevini ljudi bili su izloženi neopisivoj patnji. Žrtve obuhvaćaju i 1,5 milijuna djece.

Koncentracijski logori, radni logori i masovna ubojstva postali su sinonimi za nehumane postupke koji su ostavili neizbrisiv trag u kolektivnoj svijesti.

Sjećanje na Holokaust važno je ne samo kako bismo odali počast žrtvama, već i kako bismo izvukli pouke iz prošlosti i zajedno radili na sprječavanju sličnih tragedija u budućnosti.

Ovaj dan također pruža priliku da se još jednom podsjetimo na vrijednosti poput tolerancije, razumijevanja i poštovanja različitosti.

Dan sjećanja proglašen je rezolucijom Opće skupštine Ujedinjenih naroda 2005. godine.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/medunarodni-dan-sjecanja-na-zrtve-holokausta-7-11318462

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.