Ne plači, prekrasna Hrvatsko! - Vatreni oduševili ruske medije

novine

 Sve ruske dnevne novine u punom zamahu pišu o finalnoj utakmici SP u nogometu, ali i donose brojne stručne analize i komentare poznatih trenera. Sport Ekspres na naslovnici objavljuje naslov Živjela Francuska, neka živi Rusija. Drugi naslov je „Hrvatski karakter nije pomogao protiv Francuske“. Novinar piše da je Hrvatska igrala puno aktivnije i hrabrije u prvom poluvremenu. Bilo je ugodno gledati njenu igru kao kontrast francuskoj koja je uglavnom bila na svojoj polovici travnjaka.

 

„Hrvatska nije imala sreće. Golovi u njenoj mreži pojavili su se od ničega. Primili su više golova nego što je trebalo biti na ukupnoj utakmici. Kada je Perišić igrao rukom u svom kaznenom prostoru od heroja je postao antiheroj. Golovi Pogbe i Mbappea ubili su intrigu i bili su kontrolni golovi“ – piše novinar Sport Ekspresa koji dvoji je li Brozović napravio prekršaj na Griezmanu prije prvog gola, ali istovremeno naglašava da su Hrvati tijekom turnira pokazali nesavladiv duh i začuđujuću snagu volje. Termin „kontrolni gol“ odnosi se na ruski kriminal. Kada serijski ubojica želi biti siguran da će žrtva sigurno umrijeti, dolazi do nje i puca u glavu. Novinar tekst završava rečenicama:

„S pobjedom, snažna Francusko. Ne plači, prekrasna Hrvatsko!

Političke novine Izvestija objavile su veliki članak na 2. i 3. stranici. Riječ je o izuzetno ozbiljnim novinama koje sportske teme rijetko objavljuju na prvim stranicama i obično na zadnjoj. U tekstu Hrvatska senzacija novinar piše da je za Rusiju izuzetno važno što je Hrvatska igrala u finalu jer se u njenoj momčadi nalazio i igrač koji igra u ruskoj ligi. Juri Sjomin, trener Lokomotive u tekstu je rekao da je navijao za Hrvate zbog Ćorluke koji se našao u prvih jedanaest. Poznati trener naglašava da je Hrvatska zaslužila igrati u finalu, ali je imala tri izuzetno teške utakmice s produžecima prije finala. Ipak, Hrvati su se predstavili u najboljem svjetlu!

Moskovskij Komsomolets objavljuje naslov Dan osvajanja Hrvatske (poput Dana osvajanja Bastille) uz prigodne francuske boje. Novine Sovjetskij sport objavljuju naslov @VAR je ubio Hrvate@ u epizodi s Perišićem i s igranjem rukom. Novinar opisuje situacije kada su djevojke iz Pussy Riota utrčale na teren i kada je jedna od njih uhvatila šokiranog Lovrena za ruku, a u tekstu naslova Mbappe je slomio hrvatsku obrambenu liniju pojašnjava da su Hrvati primili lake golove, to nije bilo izvršenje kazne, već poniženje.

„Mandžukić je izgledao kao zmaj  kada je postigao svoj gol. Zbog takvog gola, navijači obično „sahrane“ svog vratara, ali rezultat je bio 4:1 i nije bilo neke velike tragedije…“ – zaključuje novinar.Drugi naslov u Sovjetskom sportu „Do suza“, odnosi se na francusku pobjedu i veliki pljusak koji je obilježio dodjelu nagrada naglasivši da je i nebo plakalo jer je SP u nogometu završilo.

Veliku pozornost Rusa zaokupila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je u spomenuta u gotovo svim novinama, a i njen poklon ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu – hrvatski dres s brojem 9. Putin je, pišu novine, već donio odluku o produljenju bezviznog režima do 31.12. 2018. svima onima koji su imali FAN ID. Mnoge novine pišu i o simpatičnim hrvatskim navijačima koji nisu izazivali nikakve incidente već naprotiv. Kad god su mogli, pjevali su domaćinima Ru-si-ja spa-si-ba što je Ruse oduševilo pa su mnogi od njih već zaboravili na Vidin gaf s početka turnira, pišu komentatori.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.