Antički dani na Mirinama kod Omišlja održat će se 20.i 21. srpnja

mirine, ranokršćanski lokalitet

Antički dani na Mirinama priredba je koja će se uz kostimirane sudionike, radionice za djecu i hranu i piće spravljene po antičkim receptima, održati 20. i 21. srpnja na ostatcima antičkog grada Fulfinuma blizu Omišlja.
Andrea Orlić Čutul direktorica Turističke zajednice Omišlja na današnjoj je pressici govorila o kulturno povijesnoj i turističkoj važnosti  ovog lokaliteta te istaknula da je riječ o jednome od deset najvažnijih arheoloških lokaliteta u Hrvatskoj. Nalazi se u uvali Sepen. Tu je u prvom stoljeću planski sagrađen grad za ratne veterane careva Flavijevaca. Nakon propasti Fulfinuma, na njegovoj periferiji nastao je, u petom stoljeću, ranokršćanski kompleks s velikom bazilikom.

Antički dani počinju u petak, 20. srpnja navečer, a nastavljaju se u subotu ujutro te poslijepodne i navečer. Kostimirani sudionici oživjet će rimsko doba, pa će tako posjetitelji moći razgledati radionice kovača, lončara, tkalja i užara, ratnike u punoj opremi, gladijatore, cara i caricu, senatore i žonglere. Prigodnu glazbu izvodit će liburnijska antička skupina "Ad Rectum". Na gastronomskoj ponudi bit će pečena janjetina, odojak i piletina s umacima po rimskim recepturama te posebno pripremljeno pivo i vino.
Najmlađi posjetitelji će, zahvaljujući suradnji s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja, moći sudjelovati u igrama iz rimskog doba i upoznati se s antičkom svakodnevicom. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.