Sinoć je podizanjem zastave obilježen početak 43.Trke na prstenac u Barbanu

TRKA NA PRSTENAC

Sinoć je tradicionalnim prolaskom kroz Barban te postrojavanjem sudionika mimohoda pored pozicije za podizanje zastave  i podizanjem zastave počela 43. Trka na prstenac u Barbanu u Istri. Nakon podizanja zastave predsjednik društva Trka na prstenac Dalibor Paus pročitao je imena ovogodišnjih natjecatelja koji su zadovoljili uvjete i mogu pristupiti natjecanjima. Njih ukupno 16 borit će se danas u Trci za viticu i u nedjelju u Trci na prstenac, javlja Glas Istre.  

Tijekom večeri u Barbanu su se održali brojni sportski događaji, ali i kulturni. Tako je s početkom u 17 sati održan malonogometni turnir na Mrzlici, a od 21 sat je započeo i turnir u briškuli.U isto vrijeme, oko 21 sat u školi je otvorena izložba djela iz dvije mape Hede Gärtner, Vrata Istre, stvarnost & snovi i Usnuli kameni čuvari – istarski kašteli i kule. Djela nastala unutar navedenih mapa istarske umjetnice, temom su bliska upravo sredini i manifestaciji koja se ovaj vikend održava u Barbanu. Izložba se može pogledati u večernjim satima za vrijeme trajanja manifestacije.Zabavni dio večeri zagrijali su Light House bend i DJ Nikola z Kukurini u Roy baru koji nastupaju od oko 21 sat do dugo u noć.

Danas Trka na vitic

"Trka za vitic,  koja je uvod u glavnu trku, održat će se danas na barbanskome Gradišću s početkom u 17 sati. Bit će to prigoda da se pogleda u kakvoj su spremi konji i konjanici te dat će naslutiti što nas možda očekuje i na vrhuncu tradicionalne konjičke manifestacije – na Trci na prstenac.Subotnji program donosi šaroliki izbor događaja od Robotrke na prstenac u kojoj sudjeluju učenici osnovnih škola, pa zatim turnir u pljočkanju, nogometnu revijalnu utakmicu na Mrzlici, a gađanje glinenih golubova možete popratiti na Gradišću od 21.30 sati. Ljetnu večer zagrijat će još više nastup Lidije Bačić i benda te Light House bend na placi, a u Roy baru dočekat će vas Proleteri i DJ Alex Sabatini.

Sutra trka na prstenac

U nedjelju će svečani početak i uvod u program 43. Trke na prstenac počet će oko 16 sati kad će sve uzvanike, goste i posjetitelje prema trkalištu povesti promenadni koncert limene glazbe i nastup mažoretkinja.Trka će početi u 17 sati, a na njoj će sudjelovati 12 konjanika. Prema zapisima "Trka na prstenac" prvi put je trčana 1696. a obnovljena je 1976. Konjanici, obučeni u istarsku narodnu nošnju, moraju unutar 12 sekundi preći stazu dugačku 150 metara te kopljem pogoditi prstenac.Prstenac se sastoji od dva koncentrična kruga međusobno spojenih tako da čine četiri polja. Pogodak u sredinu donosi tri boda, iznad sredine dva, ispod jedan i sa strane po pola boda, a konjanici trče tri trke.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovat će u nedjelju, u svečanom programu 43. Trke na prstenac u Općini Barban. Uz predsjednika Vlade bit će ministar turizma Gari Cappelli. Pokrovitelji 43. Trke na prstenac su Istarska županija i predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, čiji se dolazak očekuje u nedjelju.

(GLAS ISTRE)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.