Kristijan Kancelar slavodobitnik je 43. 'Trke na prstenac' u Barbanu

TRKA

Kristijan Kancelar iz Barbana slavodobitnik je 43. Trke na prstenac koja je održana na trkalištu Gradišće u Barbanu. Utrci su nazočili i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i ministar turizma Gari Cappelli. Slavodobitnik Kancelar u nedjelju se, kao i ostalih 15 konjanika, natjecao u tri trka te osvojio čak devet bodova jer je u sva tri navrata pogodio "u sridu.

Slavodobitnik je za pobjedu nagrađen novčanom nagradom od 30 tisuća kuna, a istarski župan Valter Flego uručio mu je i prijelaznu nagradu Pticu prstenac, rad kipara Josipa Diminića, dok mu je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović uručila bodež i prijelazni predsjednički štit. "Trud se isplatio, to je ono što u ovome trenutku mogu jedino reći. Ključna je bila mirnoća konja i moja smirenost. Još nisam svjestan ovoga uspjeha", zjavio je Kristijan Kancelar koji je pobjedu odnio i prije deset godina, odnosno 2008.

Viteška igra "Trka na prstenac" spominje se u najstarijem sačuvanom zapisu iz 1696. Istarski gradić Barban obnovio ju je 1976. i ona se od tada održava svake godine, treće nedjelje u kolovozu. Konjanici moraju u tri trke za manje od 12 sekundi u punom galopu prijeći stazu dugu 150 metara i kopljem pogoditi prstenac koji se sastoji od dva koncentrična kruga međusobno spojena tako da između čine četiri polja. Trka je, uz očuvanje tradicije, postala prava turistička atrakcija.

U Barbanu je predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao najavljenu poreznu reformu i razilaženje o tom pitanju s koalicijskim partnerima te situaciju u Uljaniku. Na pitanja novinara odgovarao je i predsjednik SDP-a Davor Bernardić, a na turističku sezonu osvrnuo se ministar Gari Capelli. Trka na prstenac, postala je neizostavni dio bogatoga kulturnog identiteta Istre i cijele Hrvatske, istaknula je Kolinda Grabar-Kitarović. "Drago mi je što u tome imate potporu svojih prijatelja alkara iz Sinja, čime zajedno svjedočite duhovno jedinstvo našega nacionalnog prostora", dodala je. Po njezinim riječima, Istra je uvijek kroz povijest znala pokazati koliko joj je stalo do Hrvatske a danas, kako je rekla, "to pokazuje time što je Istarska županija po mnogo čemu motor gospodarskog razvoja Hrvatske". "Ono što je Pelješki most za Dubrovačko-neretvansku županiju i Hrvatsku na jugu, to je ovdje druga cijev tunela Učka", istaknula je. Također, predsjednica je istaknula i da je nedopustivo da se iz Istre u druge dijelove Hrvatske i obratno vlakom putuje preko susjedne Slovenije.

Premijer Andrej Plenković najavio je da će Vlada 13. rujna održati sjednicu u Puli, a na toj sjednici stavit će u fokus sve razvojne projekte koje se tiču i gospodarstva i infrastrukture i na taj način osnažiti razvoj i kvalitetu svih projekata u Istri.  
Da Istra imA iznimne rezultate u gospodarstvu, poljoprivredi i turizmu, ne zaboravljajući pritom na povijest i svoju tradiciju, naglasio je i istarski župan Valter Flego, koji je rekao da je  Istra ponosna što njeguje svoju kulturnu baštinu, dodavši i da u cijeloj Istri ima puno manifestacija poput ove u Barbanu. "Sve one imaju isti zajednički nazivnik, a to je regionalni identitet i njegovanje naše pripadnosti", zaključio je Flego.

HRT 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.