Terry Fox Run, 19. utrka na Jarunu u Zagrebu održat će se 23.rujna

tery fox run

Jedna od najdugovječnijih humanitarnih akcija u Hrvatskoj Terry Fox Run devetnaesti održat će se na  jezeru Jarun u Zagrebu, u nedjelju 23. rujna. Utrku organiziraju agencija MPG i Veleposlanstvo Kanade u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka, Zagrebačkim holdingom, hotelom Esplanade Zagreb te agencijom Media Val, a pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića. U 18 godina održavanja utrka je okupila više od 100 000 sudionika, a prikupljeno je više od 6,5 milijuna kuna za istraživanje raka u Hrvatskoj te podizanje svijesti građana o ovoj bolesti. Cjelokupan iznos prikupljen u sklopu 19. izdanja akcije bit će doniran Institutu Ruđer Bošković za daljnja znanstvena istraživanja raka.„Presretan sam što sam dio 19. po redu godišnje Terry Fox Run akcije u Hrvatskoj. Terry Fox bio je sjajan Kanađanin, čija priča pokazuje da se sve može postići. A Terry Fox Run Utrka u Zagrebu prekrasna je hrvatsko-kanadska tradicija“, izjavio je na konferenciji za novinare u hotelu Esplanade u Zagrebu veleposlanik Kanade u Hrvatskoj, NJ.E. Daniel Maksymiuk.

Predsjednik Hrvatske lige protiv raka prof. dr. sc. Damir Eljuga, dr. med. izrazio je zadovoljstvo dugogodišnjim održavanjem akcije i rezultatima: „Sretan sam što je humanitarna Utrka Terry Fox Run dala značajan doprinos, ne samo u dijagnostici i liječenju, već i u znanstvenom istraživanju raka u Hrvatskoj.“„Izuzetno smo ponosni i sretni što jedna od najdugovječnijih humanitarnih akcija u Republici Hrvatskoj doživljava svoje 19. izdanje. Svake godine interes za Terry Fox Run raste, a želja nam je da u jubilarno 20. izdanje uključimo još više građana Hrvatske i dovedemo Terry Fox Run i u Split. Uz to, koristim priliku da zahvalim svim partnerima i pokroviteljima koji nas podržavaju. Primjer Terryja Foxa  pokazuje što jedna osoba može napraviti . Pozivam Zagrepčane i sve ljude u Hrvatskoj da ove godine u još većem broju uživaju u popodnevu na Jarunu. Mogu trčati, šetati, rolati se i pokazati kao i Terry Fox, da je sve moguće“¸ izjavila je Illeana Cesarec, glasnogovornica akcije i članica Uprave tvrtke MPG te podsjetila da, osim sudjelovanjem u trci, građani mogu pomoći uplatom na humanitarni račun Svi zainteresirani u akciji mogu sudjelovati uplatom donacije na humanitarni račun: Zajednica Sv. Juraj, Ilica 197, 10000 Zagreb, IBAN:  HR1323400091510959877 te kupnjom majice s vizualom akcije u subotu 15. rujna u Bogovićevoj ulici od 11:00 do 13:00 sati te na dan utrke na Jarunu.

Osim sudjelovanjem u utrci, građani će u humanitarnoj akciji moći sudjelovati kupnjom Terry Fox Run majice koje će se u subotu 15. rujna  prodavati na uglu Bogovićeve i Gajeve ulice od 11 do 13 sati, a svoj su dolazak i sudjelovanje u akciji već najavile i brojne osobe iz javnog života.Akcijom se svake godine obilježava borba Kanađanina Terry Foxa protiv zloćudnog tumora kosti osteosarkoma, zbog kojeg je izgubio nogu, nakon čega je pokrenuo Maraton nade kako bi podigao svijest o bolesti u Kanadi i prikupio novac za istraživanje raka. Iako je bio svjestan da vjerojatno neće spasiti njega, vjerovao je da će jednog dana ljudi sa sličnom dijagnozom izbjeći patnju i da će lijek biti pronađen. Zloćudni tumor od kojeg je naposljetku i umro danas je izlječiv u više od 80 posto slučajeva.U utrci na Jarunu koja je središnji događaj ove humanitarne akcije, u nedjelju 23. rujna mogu sudjelovati svi zainteresirani građani trčanjem, hodanjem, rolanjem i vožnjom bicikla na stazi dugoj 6.3 kilometara, ali i kupnjom majice Terry Fox Run. Program na Jarunu započinje u 14 sati i trajat će do 18 sati, a početak utrke zakazan je za 16 sati.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.