Danas u Varaždinu počinje 23. Međunarodna izložba cvijeća

VBV CVIJEĆE

Jedna od popratnih programa 48. Varaždinskih baroknih večeri, a čiji je pokrovitelj Grad Varaždin, je i  23. Međunarodna izložba cvijeća pod nazivom „Barok, glazba, cvijeće“ koja se održava od 20. – 23. rujna.  Natjecanja učenika i florista počinju u jutarnjim satima, a svečano otvorenje je u 18 sati u atriju Staroga grada.Prema najavama organizatora Udruge vrtlara Varaždinske županije, ove godine floristi če svoje cvjetne kreacije oblikovati u duhu Japana koja je zemlja partner VBV-a, a na izložbi će sudjelovati i japanski florist.

Uz njegove radove, bit će prezentirani i radovi florista iz Nizozemske, Italije, Slovenije, Slovačke, Švedske, Mađarske i Srbije. Slike cvijeća i motiva Japana bit će prikazane u kviling tehnici. Na izložbi tradicionalno sudjeluju floristi/vrtlari iz Varaždinske i Međimurske županije, tvrtke, dobavljači i proizvođači opreme, materijala za aranžiranje cvijećem i hortikulturnog materijala iz Hrvatske i susjednih zemlja. Ovom prigodom pridružit će im se i Udruženja obrtnika (floristi) iz Splita, Koprivnice, Siska i Zagreba, a u dijelu izložbe predstavit će se i gradska tvrtka Parkovi d.d.

U sklopu izložbe provode se drugo Međunarodno natjecanje timova mladih florista u organizaciji Udruge vrtlara Varaždinske županije i 12. Međunarodno natjecanje učenika srednjih poljoprivrednih škola u aranžiranju i izvedbi cvjetnih instalacija. Sudjelovat će škole iz Slovenije, Slovačke, Nizozemske i Hrvatske.Za sve posjetitelje, a prvenstveno za bake, djedove i njihove unuke, organizira se besplatna cvjetna radionica u povodu Svjetskog dana baka i djedova koji je podržan od strane svjetske florističke organizacije Florint i Vatikana. Cilj radionice je potaknuti kulturu darivanja cvijeća te podsjetiti na važnost uloga baka i djedova koji kao „anđeli čuvari“ obitelji imaju i važnu ulogu u društvu u cjelini.Posjetitelji će također moći pratiti polaganje međunarodnog ispita za stjecanje Europske diplome cvjetnog dizajna FlorCerta.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.