Na Zeljarijadi u Vidovcu u Varaždinskoj županiji ponovno više od kilometra sarme

ZELJARIJADA

U Vidovcu je danas, 22. rujna, svečano otvorena Zeljarijada, gastronomska manifestacija u čast varaždinskoga zelja, izvornog proizvoda koje je najomiljenije među građanima cijele Hrvatske. Zeljarijada se ove godine održava 21. put, a prvi put je započela u osnovnim i srednjim školama diljem Varaždinske županije, kao i u restoranima, u kojima su na meniju bila jela od zelja i sa zeljem.Uz Sajam starih zanata, Gospodarski sajam i Sajam zaštićenih proizvoda, glavna atrakcija i ovaj je put bila mega-sarma, najomiljenije jelo Hrvata, koju je čak tri dana pripremalo 25 profesionalnih kuhara zajedno s 20-ak budućih kuhara iz Gospodarske škole Varaždin i Srednje škole Arboretum Opeka Marčan. Ne samo da su utrošili 22.000 listova kiseloga varaždinskoga zelja, nego i 710 kilograma junetine i svinjetine, više od 100 kilograma riže, a i 75 kilograma kobasica. Ujedno su pripremali vjerojatno najveću zapršku - od 25 kilograma brašna i 25 litara ulja. Javni cilj Zeljarijade je promocija varaždinskoga zelja, proizvoda i jela od ove zdrave namirnice, čija je izvornost prije točno godinu dana zaštićena na razini Europske unije.

- Prodaja varaždinskoga zelja značajno je porasla nakon dobivanja oznake izvornosti, što je i mene iznenadilo. S obzirom na to, očekujemo porast cijene ovog kvalitetnog proizvoda, na čijem ćemo brendiranju snažno raditi, ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi. Pretpostavke za to itekako postoje. Poznato je da je u Hrvatskoj varaždinsko zelje najomiljenije, daleko ispred ogulinskoga i ličkoga zelja, što potvrđuje kvalitetu. Tu je i kvantiteta, jer na području Vidovca i šire okolice imamo jednu trećinu proizvodnje Hrvatske. U Varaždinskoj županiji se na oko 1.500 OPG-ova godišnje proizvode 20.000 tona zelja, od čega oko 7.000 kiseloga, a to su respektabilne brojke – rekao je župan Radimir Čačić. 

Zeljarijada ove godine prvi put ima općine – partnere, Maruševec, Vinicu i Petrijanec u kojima vrijedni poljoprivrednici također proizvode varaždinsko zelje.

- Posebno veseli da je ovdje, unatoč kiši, veliki broj sudionika i posjetitelja. Veliki broj gospodarstvenika i OPG-ova danas predstavlja svoje proizvode na sajmovima, a naše udruge se natječu u kuhanju Zeljarskog kotlića. Manifestacija je ove godine prvi put počela u četvrtak, a osnovne i srednje škole te restorani su imali ponudu jela od zelja zahvaljujući našoj proizvođačici Mariji Cafuk koja je donirala zelje. Jučer su održani Dani polja na kojima je prezentirano kako zelje zaštiti od raznih štetočina. Očekuje nas Međunarodna smotra folklora na kojoj će nastupiti KUD-ovi iz Europe, čime se Zeljarijada širi izvan granica Općine i Županije – rekao je načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić.I dok su posjetitelji uživali u slasnim jelima od autohtone namirnice, kuhari nisu skrivali zadovoljstvo nakon što su sate i sate utrošili u pripremu jela.

- Priprema mega-sarme je trajala tri dana. U četvrtak smo počeli s pripremom listova varaždinskog zelja, u petak smo počeli „motati“, a noćas u tri sata sve postavili u ovu veliku posudu te je u šest sati počelo kuhanje. No, ove godine su se pripremala i brojna druga jela od zelja. U petak su učenici Gospodarske škole i SŠ Arboretum Opeka, koji se školuju za kuhara, pripremali po tri jela od zelja koja su kušali sudionici Zeljarskih igara – rekao je Damir Crleni, tajnik Udruge kuhara Varaždinske županije i predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.