Zdravka Grđan, ravnateljica Druge gimnazije: S nastavom na daljinu u vrijeme koronavirusa dokazali smo spremnost za krizne situacije

Zdravka Grđan, ravnateljica Druge gimnazije: S nastavom na daljinu u vrijeme koronavirusa dokazali smo spremnost za krizne situacije

S nastavom na daljinu u vrijeme koronavirusa dokazali smo spremnost za krizne situacije, rekla nam je na početku razgovora Zdravka Grđan, ravnateljica Druge gimnazije Varaždin, škole koja je uspješno prebrodila početke uvođenja online nastave, a u to vrijeme ujedno uvela i novi Centar izvrsnosti . jedinstveni u Hrvatskoj - Centar izvrsnosti iz povijesti. U vrijeme korona krize puno je toga bilo drugačije i ostalo drugačije, a ponajprije to su nova saznanja i iskustva bitna za budući rad. Evo što nam je rekla u kraćem, razgovoru.

- Kako je u Drugoj gimnaziji Varaždin organizirana nastava u vrijeme pandemije koronavirusa'

- Možemo reći da nam je koronavirus donio i neke pozitivne promjene. Prisilio nas je da napravimo jedan organizacijski restart. Imali smo doduše i puno planova o tome gdje ćemo sve sudjelovati u raznim aktivnostima, bili su tu neki važni projekti, putovanja... Trebali smo organizirati veliku svečanost za Dan škole u travnju, ali pandemija nas je prisilila da se gotovo preko noći moramo i organizirati i posložiti drugačije. Drugoj gimnaziji Varaždin to nije bio nikakav problem jer smo bili u eksperimentalnom programu Škole za život, a i već dvije godine bili smo sudionici različitih radionica virtualnog svijeta i takvih edukacija i bili smo de facto spremni već 13. ožujka dakle i prije nego što je Ministarstvo obrazovanja službeno proglasilo epidemiološke mjere. Bili smo spremni i imali smo formirane virtualne učionice putem Lumena i to je odmah krenulo.

- Kako su nastavnici i učenici pa i roditelji dočekali promjene?

- Za nas nije to nešto previše šokantno ali moram napomenuti veliki trud i rad samih profesora jer su duplo više vremena morali uložiti u pripreme budući da je sve ono što ste vi verbalno iznijeli u razredu sada trebalo biti u digitalnom obliku. Morali su dakle posložiti više digitalnih sadržaja i sami sebe preusmjeriti na virtualni rad.

- Kakav je uspjeh ovogodišnjih maturanata?

- Ono što samo radili tijekom cijelog tog vremena već je vidljivo, evo maturanti su uspješno završili svoju godinu, pripremamo se za državnu maturu, ali ako se osvrnemo na razdoblje iza nas mogu reći da smo cijelo to vrijeme postupno uvodili kompletno sve nastavnike na put digitalne zrelosti i u tome smo uspjeli.

- Na koji način ste uveli baš sve profesore u virtualnu nastavu?

- Nakon što su se formirale virtualne učionice za učenike polako smo uvodili različite alate, nešto od Microsofta, nešto od Googlea i evo bio je tu i ZUM, kao izvrstan komunikacijski alat. Sazivali smo sjednice Aktiva, uključivali polako i one koji to nikad nisu radili, zatim i sastanke razrednika i napravili na kraju i online sastanak Vijeća roditelja. To je bilo zanimljivo jer i njima je to bila novina, no učenici su im pomogli. Tako smo postupno sve što je bilo moguće za odraditi, odradili online.

- Kako danas reagiraju nastavnici, roditelji, učenici?

- Možemo reći da smo posao odradili uspješno i ono što mene kao ravnateljicu jako veseli i ugodno iznenađuje da me već sada nastavnici pitaju – hoćemo li i kad se sve normalizira i ako novu školsku godinu počnemo bez problema moći i dalje zadržati jedan dio rada online. Iako definitivno možemo zaključiti da redovnu školu u školskim prostorima ne može ništa zamijeniti ali kad su kritične situacije poput ove ustanovili smo da to može biti adekvatna zamjena i alternativa u hitnim slučajevima, a i kada završi ta online nastava, svi digitalni sadržaji i svi ovi alati i naše vrijedno iskustvo sigurno će biti jedna vrhunska dopuna i pomoć redovnom našem svakodnevnom radu u školi. I mislim da više nikada nećemo biti isti što se tiče pristupa, rada, efikasnosti i učinkovitosti.

- Jeste li kao škola bili dovoljno informatički opremljeni za takvu vrstu nastave?

- Evo digitalna zrelost nosi svoje, a tome su pridonijela i kontinuirana ulaganja na godišnjoj razini u podizanje standarda, uvođenje novih tehnologija i edukacija. Takva nastava ubrzala je procese privikavanja i onih starijih nastavnika na nove alate i tehnologije i sada nema nastavnika koji ne zna ili nema iskustva o tome kako je raditi online. Sad su svi na jednoj početnoj, istoj startnoj poziciji i to je ta najveća vrijednost da se ne dijele previše nastavnici koji su jako digitalno zreli i sposobni od onih koji su na početku. Ova situacija prisilila nas je da svi naučimo kako funkcionirati u toj situaciji i ne samo nastavnici nego i suradnici pa i ja sam kao ravnateljica morala naučiti više o vođenju i upravljanju odgojno-obrazovnom institucijom online. To je i za mene također bio jedan poseban izazov koji se morao posložiti da bismo funkcionirali u tom razdoblju.

Naravno, nitko nas ne priprema za konfliktne i rizične situacije posebice vezano uz epidemije, a osobito ne za online metodiku i didaktiku. Zapravo je bilo ključno da sva svoja znanja koja imamo u nekom realnom svijetu možemo modificirati i preoblikovati u virtualni rad. Početak je bio svima težak ali evo, mogu zaključiti da smo bili uspješni u radu i sigurna sam da ćemo ova znanja i iskustvo koristiti i dalje.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.