Varaždinka i Zagrepčanin - klaviristički duo za kojim uzdiše svijet

komornijada

Rođenjem i odrastanjem u dvije tako kulturne sredine kao što su Varaždin, odnosno Zagreb, najpoznatiji hrvatski pijanistički duo, a od nedavno i bračni par, Dubravka Vukalović i Bruno Vlahek, dobili su izvrsnu podlogu za život i rad bilo gdje u svijetu. Odabrali su Madrid, kozmopolitski grad u kojemu danas i njihova karijera može ići samo uzlazno, što se i događa pa za njima, svirali četveroručno ili na dva klavira, uzdiše glazbena publika diljem svijeta. Užitak ih je bio slušati nedavno i na koncertu koji su darovali publici u povodu 190. obljetnice svjetski znane varaždinske Glazbene škole.

Vas dvoje ste najpoznatiji hrvatski klaviristički duo, kako je krenula suradnja i naravno vaša zajednička karijera?

Upoznali smo se tijekom naših solističkih poslijediplomskih studija na Konzervatoriju u Lausannei, a počelo je željom da radimo na projektu Simfonijskih plesova iz Priče se zapadne strane L. Bernsteina pod vodstvom švedskog pijanista i profesora Daga Achatza koji je bio Bernsteinov bliski suradnik i jedini pijanist kojem je Bernstein dozvolio snimiti to djelo u njegovoj vlastitoj obradi za solo klavir. Nakon našeg prvog nastupa s tim djelom koji je izazvao oduševljenje publike i kritike, došle su nam ponude i za druge koncerte u Švicarskoj. A ubrzo su krenuli i pozivi na međunarodne festivale i suradnje.

Koji su vam nastupi najdraži?

Glazba je univerzalni jezik i jednako dopire do slušatelja na svim krajevima svijeta. Svakako je bilo zanimljivo svirati unutar kineske turneje pred ogromnim auditorijima od nekoliko tisuća ljudi ili u posebnim uvjetima na plutajućoj pozornici na festivalu u Barceloni, ili pak u noćnom programu s publikom uživo radio-televizije u Amsterdamu. Dragi su nam jako i koncerti pod otvorenim nebom Kneževog dvora u Dubrovniku ili kraljevske palače El Escorial u Španjolskoj. Svaki koncert i susret s publikom je izniman i bez obzira na mjesto , svaki put se iznova stvara nova , i uvijek drugačija spona sa slušateljem.

Život u Madridu

Živite u Madridu, što je bilo presudno za izbor vašeg mjesta za življenje?

Madrid je metropola koja živi 24 sata dnevno, s vrlo bogatim kulturnim životom, visokom kvalitetom življenja i velikim mogućnostima. Španjolci su veliki hedonisti, što se očituje kako u umjetnosti, tako i u svakodnevnom životu, a u svojoj spontanosti i srdačnosti slični su našem hrvatskom mentalitetu. Ne manje bitno, optimizmu i vedrini duha pogoduje i povoljna klima s puno sunčanih dana i životom koji traje do dugo u noć.

Kakve perspektive biste imali da ste ostali npr. u Zagrebu?

To je vrlo teško predvidjeti, ali u svakom slučaju bi nam život bio ispunjen glazbom. Ono što bi zasigurno bilo lakše i jednostavnije jest blizina naših obitelji i prijatelja, te podrška sredine koja nas poznaje. Živjeli smo dosad u nekoliko raznih zemalja – u Rusiji, Švicarskoj, Njemačkoj i Belgiji, te sada u Španjolskoj. Pravi je izazov iznova se dokazati novoj sredini i time pomicati svoje vlastite granice i sposobnosti, a ujedno ostvarivati kontakte koji otvaraju daljnja vrata u karijeri.

Imate li hrvatskih prijatelja u Madridu i držite li se zajedno ili ste više orijentirani na kolege iz Španjolske ?

Hrvatska zajednica u Španjolskoj je mala, ali oduvijek smo imali veliku pomoć i podršku hrvatskog veleposlanstva u Madridu s kojim smo i radili neke sjajne projekte na promociji hrvatske glazbe. Većina naših prijatelja su ipak Španjolci, ali i drugih nacionalnosti koji žive ovdje.

Za dobar duo potreban je dobar solo

Je li svirati u duetu lakše ili teže?

Kao i u životu, za dobar duo potrebno je biti dobar solo. Svirati solistički je lakše utoliko što nemate odgovornost prema drugoj osobi, već prema sebi samome i djelu koje interpretirate, te je vaša osobna vizija i ideja jedina koja je referentna. Ali je tada i odgovornost isključivo osobna.U duu to nije slučaj već vaša individualnost se mora stopiti s onom vašeg partnera, te je potrebno naći zajednički glazbeni jezik. S te strane je u duu lakše svirati jer na sceni uvijek imate oslonac druge osobe te zajedno dijelite dobre i loše trenutke.

 Kako se usklađujete oko izbora repertoara, tko vodi glavnu riječ?

Dijelimo slični glazbeni ukus i oboje imamo djela koja jako volimo svirati, a srećom repertoar je jako širok i mogućnosti izbora su velike. Dakako, ponekad i koncertni organizatori od nas zatraže i specifični izbor djela za određeni koncert pa i to nekad utječe na raznolikost našeg programa.

Pedagogija međunarodne klase

Kako je biti profesor i snalazite li se s jezikom ili imate međunarodnu klasu?

Bavljenje pedagoškim radom je još jedan od oblika našeg bavljenja glazbom. Oboje osjećamo potrebu prenijeti naše znanje i iskustvo novim generacijama te nas veseli i obogaćuje vidjeti napredovanje i sazrijevanje mladih glazbenika. Službeni jezik je španjolski, ali naravno da s međunarodnim studentima predavanja držimo i na drugim jezicima, prije svega na engleskom, njemačkom i ruskom. Osim Španjolaca, u svojim klasama trenutno imamo studente i iz Kine, Irana, Njemačke, Rusije i Venezuele.

 Koji su vam planovi, čitav život je pred vama, hoćete li ostati u Madridu, otići negdje drugdje u svijet ili se vratiti doma?

Zasad nam odgovara život u Madridu koji je naš drugi dom i iz kojeg putujemo na inozemna gostovanja. Srećom, jako volimo putovati i upoznavati svijet. Vrlo često boravimo u Hrvatskoj kad nam obaveze to dopuste, a pravo je bogatstvo moći nazvati domom tako dvije prekrasne zemlje kao što su Hrvatska i Španjolska.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.