Slavko Canjuga - inovator koji s Rusima surađuje na značajnim projektima iz oblasti nuklearne industrije

slavko 61

Rusija je zbog održavanja Svjetskog nogometnog prvenstva u žiži svjetske javnosti, a nama Hrvatima još je zanimljivija zbog predstojeće utakmice s reprezentacijom Rusije u četvrtfinalu.Velike emocije s jedne i druge strane, pred utakmicu u Sočiju,7. srpnja. U Rusiji euforija, a kod nas oprezni optimizam, no, bez obzira na ishod, neka nam poticaj budu i uspješni hrvatski poduzetnici i inovatori koji osvajaju svijet. Naš sugovornik dobro poznaje ruski jezik i Rusiju jer svojim je inovativnim rješenjima za atomske i polarne centrale oduševio dio ruske atomske industrije. Evo što o svojim odnosima s ruskim poslovnim partnerima kaže jedan od najvećih hrvatskih inovatora, Slavko Canjuga, tehnički savjetnik Hydromata, male obiteljske tvrtke iz Ivanca.

Kao inovator možete se pohvaliti da ste još u vrijeme domovinskog rata projektirali turbo-mlazni avionski motor, unaprijedili sustave naoružanja HV-a, a sad ugrađujete sigurnosne ventile za nuklearne reaktore? Kako je počela suradnja i sada već dugogodišnje prijateljstvo s ruskim partnerima?

Još sredinom 90-.ih surađivao sam sa najpoznatijim ruskim stručnjacima, konstruktorima i proizvođačima zrakoplovnih i raketnih motora u Rusiji, tako da mi je jako dobro bila poznata navedena tehnička problematika kao i tadašnji politički odnosi unutar same Rusije i Hrvatske. Između ostalog u to vrijeme sam mnogo truda i materijalnih sredstava uložio u razvoj prvog hrvatskog turbomlaznog motora, kod čega su mi između ostalog, pomagali i ruski i francuski stručnjaci. Nažalost projekt je ostao nedovršena priča, jer u presudnom času država je baveći se sama sobom, nije imala dovoljno sluha za „društvenu potporu“, tim više što za projekt nije trebala nikakva državna financijska pomoć, jer smo sve stručne, materijalne i financijske probleme rješavali uz pomoć navedenih stranih pojedinaca i kompanija.Čini mi se da se od tada nije puno promijenilo, jer i danas Hrvatska premalo polaže u razvoj vlastitih inovativnih „high tech“ proizvoda. Da je tome tako, po broju prijavljenih, da ne govorimo o svjetski priznatim patentima, smo na samom Europskom dnu. Jedno je deklarativno političko izjašnjavanje o potrebi intenzivnog industrijskog razvoja, a drugo stvaranje realno poticajnog okruženja za razvoj i proizvodnju inovativnih rješenja od kojih su vlastiti patenti tehničko-tehnološki vrhunac, pogotovo kada oni dolaze iz područja strojogradnje ili elektrotehnike.

Kad smo već kod toga, kako objasniti podatak da već i male države srednje Europe godišnje imaju 100 do 150 priznatih patenata dok Hrvatska svega tri do pet. Kada se stvari gledaju iz te perspektive svaki dalji razgovor o našoj „high tech“ industriji je obojen izrazitim pesimizmom. Povremeni bljeskovi kvalitetnih domaćih inovativnih pojedinaca ili firmi ne znače puno.

Bez kakvog to vašeg znanja Rusija ne može i s kime surađujete?

To je malo pretenciozno reći, jer Rusija je velika nacija i ona za sve svoje probleme ima i odgovarajuće odgovore. Točno je da imamo određena originalna konstrukcijska rješenja, koja se ugrađuju na vrlo odgovorna mjesta glavnih rashladnih sustava nuklearnih elektrana. Pored toga naša rješenja koriste se za regulaciju dovoda pare i sigurnosno zaustavljanje pogonskih turbina nuklearnih ledolomaca najnovije generacije, zbog kojih nas ruski projektanti preferiraju i stavljaju ispred poznatih svjetskih „brandova“.

 

O vama kao inovatoru i poslovnom partneru redovito pišu i ruske novine, što je posljednje objavjeno, te što je vaš najnoviji projekt za ruske partnere?

Najpoznatiji ruski časopis za armaturnu tehniku je prije mjesec dana na istaknutoj cijeloj stranici objavio naš nastup na najvećem svjetskom sajmu IFAT 2018 u München-u, a vezano za područje ekologije, problematiku vode (pitke, oborinske, morske, riječne…). Pored toga na sajmu su bila prezentirana najnovija tehnička rješenja vezana za postrojenja desalinizacije morske vode i energetiku.Naime, HYDROMAT je na tom sajmu prvi puta na svjetskom nivou promovirao svoja inovativna i svjetski patentirana rješenja i „high tech“ proizvode iz područja kontrole protoka i automatizacije ventila.

Rezultat naše reprezentacije pomno se prati u Rusiji od početka pobjedničkog pohoda, kako vi gledate na nogomet i navijate li žučno?

Nisam neki nogometni znalac, navijam kao i svi naši ljudi kojima je drago kada naša reprezentacija uspije u svjetskim razmjerima. Činjenica je da je fenomen nogometa jedna vrlo pozitivna globalna aktivnost koja na specifičan način spaja ljude različitih nacija, religija i državnih uređenja. Sportske aktivnosti, a pogotovo nogomet kao globalni sport, vrlo često je ispred službenih političkih odnosa, koji kao što znate znaju biti mnogo rigidniji.

 Što o našoj reprezentaciji i ruskoj, naravno, kažu vaši prijatelji. Tko će pobijediti?

Svi moji ruski prijatelji, a koliko možete vidjeti i velikoj većini ruskih građana je posebno drago što naša reprezentacija ima takav uspjeh. Svi oni navijaju za Hrvatsku reprezentaciju. Sada su doduše u velikom problemu zbog subotnje utakmice u Sočiju gdje se za prolaz direktno bore Hrvatska i Rusija.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.