Predsjednik Vlade uputio izraze sućuti u povodu smrti maestra Vladimira Kranjčevića

kranjac

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je izraze sućuti obitelji u povodu smrti maestra Vladimira Kranjčevića. 

"S velikim sam žaljenjem primio vijest o odlasku našeg iznimnog dirigenta, pijanista i glazbenog pedagoga maestra Vladimira Kranjčevića. 
Tijekom svoje duge karijere, maestro Kranjčević snažno je obilježio hrvatski glazbeni život i ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj glazbenoj kulturi. Za svoje umjetničko stvaralaštvo dobio je mnogobrojne nagrade i priznanja, uključujući i nagradu za životno djelo ''Lovro pl. Matačić'' Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. 
Maestro Kranjčević sustavno je, uz remek-djela stranih skladatelja, na svojim koncertima promicao domaće glazbeno stvaralaštvo, istovremeno djelujući i kao uspješan ravnatelj, umjetnički voditelj i šef dirigent ansambala i ustanova koje njeguju, izvode i promiču klasičnu glazbu. 
Za svoj doprinos hrvatskoj glazbenoj kulturi odlikovan je i odličjima Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića 1995., Reda Danice hrvatske s likom Antuna Radića 1997. te Redom hrvatskoga pletera 1998. 
Ljubitelji glazbene umjetnosti trajno će ga se sjećati po brojnim vrhunskim ostvarenjima tijekom duge i uspješne umjetničke karijere, uz koju je ostvario i značajnu pedagošku karijeru odgojivši niz generacija hrvatskih glazbenika.  
Molim Vas da uime hrvatske Vlade i moje osobno primite izraze iskrene sućuti i dubokoga poštovanja."

Vladimir Kranjčević rođen je u Zagrebu 1936. godine. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je glasovir u klasi prof. Ladislava Šabana, a tijekom studija učio je dirigiranje kod prof. Slavka Zlatića i usavršavao se kod Igora Markeviča u Monte Carlu. Iznimnu glazbenu karijeru Kranjčević je započeo sredinom šezdesetih godina prošloga stoljeća, najprije kao pijanist, a potom i kao dirigent. Ravnao je orkestrom Zagrebačke filharmonije, Slovenske filharmonije, Makedonske filharmonije, Simfonijskim orkestrom RTV Sarajevo, Simfonijskim orkestrom iz Dubrovnika, orkestrom Opere u Monte Carlu, Nacionalnom filharmonijom Kube te nizom drugih velikih orkestara. Utemeljio je i vodio Komorni orkestar Vatroslav Lisinski, bio je šef dirigent Mješovitog zbora HRT-a, Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić, Zagrebačkih madrigalista. S ansamblima koje je vodio gostovao je širom svijeta, od Njemačke, Švicarske i Austrije, do Sjeverne Koreje, Rusije i Kine. 

Maestro Kranjčević bio je i profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, ravnatelj Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a tijekom iznimne glazbene karijere snimio je više od dvadeset nosača zvuka za poznate produkcijske kuće.Između ostalog bio je jedan od osnivača i dugogodišnji ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri, pod čijim je vodstvom varaždinski festival stekao svjetski renome. Maestro Vladimir Kranjčević dobitnik je niza domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja, među kojima je i Nagrada Grada Varaždina.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.