HGK se izborila za lakši protok robe do polica

HGK se izborila za lakši protok robe do polica

Na inicijativu Udruženja cestovnog teretnog prometa HGK i traženje Hrvatske gospodarske komore Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture donijelo je odluku o odstupanju od vremena vožnje i odmora vozača koji prevoze proizvode vezane za život i zdravlje.  

„O našim prijevoznicima ovisi da Hrvatska ne ostane gladna jer olakšan protok robe garantira pune police trgovina. Stoga je ova odluka nužna kako bi se utjecaj krize zbog koronavirusa na gospodarstvo maksimalno ublažio“, istaknula je potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj. 

„Pozdravljamo odluku koja će nam puno pomoći u ovim vremenima sporijeg obrtaja. Hvala Ministarstvu što je ispunilo naš zahtjev. Radi se o odluci koju je donijela većina članica EU kako bi se nosila s posljedicama koronavirusa na prijevoznike,“ rekao je Darko Vukadinović iz Udruženja. 

Promjene se odnose na najveće dnevno ograničenje vremena vožnje koje se povećava s 9 na 11 sati, dok se na tjednoj razini to ograničenje povećava s 56 na 60 sati vožnje. Povećano je i razdoblje vožnje nakon kojeg vozač mora uzeti neprekinutu stanku od 45 minuta s četiri i pol i na pet i pol sati. Najveće ograničenje vremena vožnje tijekom bilo koja dva uzastopna tjedna u trajanju od 90 sati se povećava na 96 sati.

Vozači će se na dnevnoj bazi odmarati u najdužem trajanju od devet sati, a jednom tjedno najmanje 24 sata. 

Odluka se odnosi na prijevoz proizvoda koji se odnose na život i zdravlje, poput distribucije hrane i srodne industrije, uključujući distribuciju goriva, transport sirovina, hrane za životinje i žive životinje, prijevoz lijekova i medicinske opreme bolnicama i drugim javnim ustanovama u međunarodnom i unutarnjem cestovnom prijevozu tereta.

Odluka stupa na snagu odmah, a vrijedit će 30 dana. 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.