Ako se nalazite u zatvorenom prostoru kada počne potres, sakrijte se pod čvrsti stol ili klupu ili uz nosivi zid. Ako nema stola u blizini, zaštitite lice i glavu rukama i prislonite se uz kut nosivog zida. Sklonite se ispod okvira vrata samo ako znate da se radi osnažnom nosivom zidu.

Ostanite daleko od stakla, prozora, vanjskih vrata i vanjskih zidova, te svega što bi moglo pasti, primjerice rasvjetnih tijela ili namještaja.

Ako ste u krevetu, čekajte i glavu zaštitite jastukom, osim ako ste pod teškim rasvjetnim tijelom koje bi moglo pasti. Također,  nikako nemojte koristiti dizala.
Većina ozljeda tijekom potresa dogodi se kada ljudi panično istrčavaju na otvoren prostor, upozoravaju iz Ureda.

Ako ste pak na otvorenom u trenutku potresa, ostanite na otvorenom i maknite se od zgrada, rasvjetnih stupova i drveća. Ako ste u vozilu, zaustavite se na sigurnoj lokaciji i ostanite u vozilu.  Kasnije vozilo parkirajte na širokom prostoru kako ne bi ometalo prolaz vozilima službi.

Ako ste pod ruševinama, ne palite šibice ili upaljače. Kretanje smanjite na minimum i pokrijte usta maramicom ili dijelom odjeće. Pokušajte ostati smireni i lagano udarajte po cijevima ili zidu tako da Vas spasioci mogu pronaći, koristite zviždaljku ako je imate, ali nemojte vikati jer to može uzrokovati udisanje opasne količine prašine.

Nakon potresa budite spremni za ponovno podrhtavanje tla koje može uzrokovati dodatne štete na već oštećenim građevinama, stoga je najsigurnije ostati na otvorenom dok se ne utvrdi koja je građevina sigurna. Potrebno je ostati miran i strpljiv, te pregledati ozlijeđene i pružiti prvu pomoć ranjenim osobama.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama definirao je površine za prihvat i evakuaciju građana Grada Zagreba, i utvrdio pravce za evakuaciju građana i kretanje prioritetnih službi zaštite i spašavanja u slučaju potresa. Površine su određene za sve gradske četvrti uzimajući u obzir specifičnosti svake gradske četvrti. Dodatne informacije o samozaštiti i lokacijama prihvatnih skloništa možete pronaći na web stranici Ureda.