U Hrvatskoj je 14 novozaraženih, a jedna osoba preminula

U Hrvatskoj je 14 novozaraženih, a jedna osoba preminula
hrt uživo youtube

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata 14 novozaraženih, pa je ukupan broj zaraženih 2030. Preminuo je jedan muškarac, pa je ukupno 55 preminulih,  rečeno je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite u 14 sati.Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je prosječna dob bolesnika 51,6 godina. Ženskih bolesnika je 53,7%, a muških je 46,3%. Ukupno je testiranih uzoraka 31.622, a u posljednja 24 sata 709. To je 6,42% pozitivnih u odnosu na broj izrađenih nalaza.  

Na respiratoru su 23 bolesnika, odnosno dva više u odnosu na jučer. Hospitalizirano je 314 što je dva manje nego jučer. Oporavljenih, odnosno otpuštenih iz zdravstvenih ustanova je 508, što je 10 više nego jučer. Kod kuće je oporavljenih 595, odnosno 59 više nego u subotu. Ukupan broj oporavljenih je 1.103, tj. 69 više u odnosu na jučer, kazao je ministar Beroš.

Ravnateljica Infektološke klinike "Fran Mihaljević" Alemka Markotić kazala je da se i u toj klinici vidi dobra situacija.

- Kada  je Klinika prije mjesec dana bila gotovo kompletno puna bolesnika  s Covidom-19, danas su ondje 74 mjesta slobodna za bolesnike, kazala je.         

Splitsko-dalmatinska županija

U Splitu je preminuo muškarac rođen 1951. godine. Bio je korisnik Doma za starije i nemoćne Split smještajne jedinice u Vukovarskoj ulici. Uz nekoliko kroničnih bolesti bio je pozitivan i na Covid infekciju.

Ranije je objavljeno da  je u Splitsko-dalmatinskoj županiji pet osoba pozitivno na koronavirus u posljednja 24 sata. Po jednu novooboljelu osobu ima Split, Sinj i Hrvace, a dvije su u Otoku. Bilo je testirano ukupno 127 osoba.

Nitko od novooboljelih osoba nije korisnik domova za starije i nemoćne. Među novooboljelim osobama jedna osoba je zdravstveni djelatnik. Riječ je o medicinskoj sestri iz privatnog doma za starije i nemoćne koja se nalazi u samoizolaciji i duže vremena nije u kontaktu ni s korisnicima niti s djelatnicima. Opširnije

Ličko-senjska županija

Osmi dan za redom u Ličkoj-senjskoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa. Ukupno su od Covida-19 oboljele 22 osobe, a tri su izliječene. Na Udbini je i dalje 14 oboljelih, u Korenici petero, a tri su osobe proglašene zdravima, jedna ranije u Senju i sada dvije u Novalji, objavio je županijski stožer za civilnu zaštitu Ličko-senjske županije. Objavilo je i da se na Udbini ukida karantena u ponoć, ali uvjetno, uz propusnice, te će ova odluka ostati na snazi samo ako se ne pogorša epidemiološka situacija. Opširnije

Osječko-baranjska županija

Drugi dan zaredom u Osječko-baranjskoj županiji nema novooboljelih. Tijekom protekla 24 sata testirano je 66 osoba te je broj oboljelih od koronavirusa na ovome području i dalje 115. U samoizolaciji se nalazi 86 osoba, što je 71 osoba manje nego jučer. Jedan novi kontakt stavljen je u izolaciju i nema novih osoba koje su zbog dolaska iz inozemstva stavljene u izolaciju. Građani Policijskoj upravi osječko-baranjska prijavili su jednu sumnju na kršenje samoizolacije na području Osijek.

Koprivničko-križevačka

Nema novooboljelih u posljednja 24 sata na području Koprivničko-križevačke županije. Od početka epidemije u toj su županiji zabilježene 63 osobe pozitivne na koronavirus od čega je 14 osoba izliječena.
U Domu za starije i nemoćne osobe Koprivnica je provedena opsežna epidemiološka obrada te je situacija stabilna i pod kontrolom, navodi županijski stožer civilne zaštite. Budući da je tijekom vikenda uočena povećana aktivnost i okupljanje stanovnika na javnim prostorima, stožer podsjeća da su i dalje zabranjena javna događanja i velika okupljanja. 

Dubrovačko-neretvanska županija

Osmi dan zaredom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nema novozaraženih. Ozdravilo je još 11 osoba, odnosno ukupno njih 38. Među preostala 44 uzorka od petka nema novih pozitivnih, a svih 32 uzorka poslanih na analizu u subotu su negativni. Hospitalizirano je 18 pozitivnih pacijenta. Ukupno je 363 građana u samoizolaciji, a u posljednja 24 sata nije utvrđeno kršenje mjere samoizolacije.

Varaždinska županija

Jedan novi slučaj zaraze koronavirusom zabilježen je u posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji. Ukupan broj do sada oboljelih time je narastao na 46, a ozdravilo je ukupno 30 osoba. Posljednja novooboljela osoba je muškarac srednjih godina koji je bio bliski kontakt prethodno oboljele osobe i bio je u mjeri samoizolacije. U samoizolaciji je trenutačno 1249 osoba, a prema podacima PU varaždinske, samo u protekla 24 sata zabilježena su nova četiri slučaja kršenja mjere samoizolacije te 39 slučajeva kretanja bez potrebne e-Propusnice.

Zagrebačka županija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području u posljednja 24 sata nema novooboljelih. Ukupno je do sada evidentirano 127 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. Do sada je izliječeno 45 osoba, a tri su preminule.

Šibensko-kninska županija

Dvije su novooboljele osobe od koronavirusa u Šibensko-kninskoj županiji. Oba slučaja povezana su sa zarazom u kninskoj bolnici. Jedna je osoba s područja grada Drniša i obiteljski je kontakt prethodno oboljele osobe, dok je druga pacijent kninske bolnice s područja Općine Biskupije. Ukupno je dosad u Šibensko-kninskoj županiji 86 zaraženih koronavirusom, a oporavile su se 34 osobe. Pod mjerama zdravstvenog nadzora su 134 osobe, od čega je 105 kontakt s oboljelim od COVID-19.

Zadarska županija

Na području Zadarske županije nema novoozaraženih osoba pa je ukupan broj zaraženih koronavirusom od početka epidemije 85. S današnjim danom izliječenih je 34 od kojih najviše, njih 20, s područja Grada Zadra. Aktivni nadzor provodi se nad 429 osoba i protekla 24 sata nije bilo kršenja mjera samoizolacije.

Međimurska županija

Dvanaesti dan zaredom u Međimurju nema novoobljelih od koronavirusa, izvijestili su iz županijskog Stožera civilne zaštite, uz napomenu da su trenutno na području Međimurske županije svega tri oboljele osobe. Iz Županijske bolnice Čakovec jučer je otpuštena jedna osoba.  Do sada je ukupno obavljeno 369 testiranja.

Vukovarsko-srijemska županija

Nema novih pozitivnih osoba na koronavirus na području Vukovarsko-srijemske županije, objavio je Županijski stožer civilne zaštite ove županije iznoseći nove podatke posljednja 24 sata. I dalje je ukupno 39 oboljelih osoba. Trenutačno nema ni hospitaliziranih osoba zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 56 osoba. Nema niti novih izliječenih osoba. U samoizolaciji su 274 osobe, a jučer nisu zaprimljene prijave o kršenju te mjere.

Karlovačka županija

Nema novozaraženih osoba od ukupno jučer 78 testiranih na području Karlovačke županije. Broj oboljelih je i dalje 30. Na liječenju u Općoj bolnici u Karlovcu su četiri osobe, 14 ih je na kućnom liječenju, jedna osoba je na liječenju u Zagrebu, 10 je izliječeno, a umrla je jedna osoba. Jučer nije evidentirano niti jedno kršenje mjera samoizolacije, a kršenje mjera e-Propusnice bilo je sedam, objavio je Stožer civilne zaštite Karlovačke županije.

Bjelovarsko-bilogorska županija

Jedanaesti dan na području Bjelovarsko-bilogorske županije nema novozaraženih osoba koronavirusom. U protekla 24 sata testirano je šest osoba. Od početka zaraze koronavirusom u županiji je bilo potvrđeno 10 oboljelih od kojih je šest ozdravilo. U samoizolaciji su 362 osobe. U posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje mjera samoizolacije.

Krapinsko-zagorska županija

Za jednu osobu je pozitivan, a za 54 negativan nalaz briseva uzetih u subotu. Novooevidentirana osoba pozitivna na koronavirus je s područja Općine Đurmanec. Od petka do subote navečer nije bilo kršenja mjere samoizolacije, ali je od subote u 7 sati do danas u isto vrijeme bilo 13 kršenja Odluke o zabrani napuštanja prebivališta i stalnog boravka u RH. 

Brodsko-posavska županija

Prema informaciji epidemiologa na području Brodsko-posavske županije nema novooboljelih od koronavirusne infekcije. Do sada  je na tom području  zabilježeno 20 pozitivnih slučajeva. Tri osobe su ozdravile, a jedna preminula.

Istarska županija

Ni danas nema novooboljelih u Istarskoj županiji. Uzet je 41 bris i svi su negativni na koronavirus. Izliječen je jedan pacijent, što čini ukupno 81 izliječenih u županiji. Trenutačno je na ispitivanju sedam uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus.

• Italija će ponovno otvoriti proizvodne djelatnosti 4. svibnja u sklopu mjera ublažavanja karantene, a škole će se otvoriti tek u rujnu, rekao je premijer Giuseppe Conte u intervjuu za dnevnik la Repubblica. Opširnije

• U protekla 24 sata u Sjedinjenim Državama je od koronavirusa umrlo 2.494 osobe, pa broj preminulih ponovno raste. Američki predsjednik Donald Trump po prvi puta nakon mjesec dana nije održao konferenciju za tisak u Bijeloj kući. Opširnije 

• S nestrpljenjem se iščekuje ponedjeljak kada se vraća javni gradski prijevoz, dio uslužnih djelatnosti, otvaraju se knjižare i knjižnice. No, neki obrtnici, ali i ugostitelji, koji na red dolaze 11. svibnja, još računaju hoće li im se isplatiti poslovanje uz neizvjestan prihod i troškove koje donose propisane mjere zaštite. Opširnije

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/608522/epidemija-koronavirusa-najnovije-informacije

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.