Hrvatska ima samo osmero novooboljlih od koronavirusa

CAPAK

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je koronavirusom zaraženo 8 osoba, ukupno ih je 2096. Dvije su osobe preminule - jedna u Splitu, ženska osoba 1924. godište, te muškarac iz Zagrebačke županije 1950. godište. Broj preminulih je sada 79, 15 osoba je na respiratoru. 
Ministar zdravstva Vili Beroš naglasio je da je četiri hrvatska državljana došlo u Hrvatsku i da je došlo do njihova kršenja mjera samoizolacije.
- Jedan trenutak može poremetiti nekoliko tjedana našeg rada. Četvoro hrvatskih državljana došlo je u Hrvatsku na 72 sata. Od tih četvero bolesnka jedan je imao simptome, nije ostvario kontakte. Bio je pozitivan. Drugi suputnik iz istog auta nije imao simptome, ostvario je kontakte. Pozitivan je. Još dvoje ih je bilo u autu. Jedan ima simptome gubitika njuha. U našoj uputi za postupanje prema osobama koji ulaze u Hrvatsku na 72 sata, dodat ćemo još jednu novost, obavezno testiranje, rekao je ministar zdravstva.
Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić kazala je da nepoštivanje samoizolacije može ugroziti ljude.- To može ugroziti te ljude, a ti ljudi mogu završiti u bolnici, rekla je Markotić.
Naglasila je kako je za većinu onih koji završe u bolnici koronavirus teška bolest.- Dobri brojevi koje imamo mogu se brzo pokvariti ili možemo biti zadovoljni i uživati u ljetu, dodala je Markotić.Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak naglasio je kako je zadovoljan za epidemiološkom slikom.Istaknuo je da će se u relaksiranje mjera uključiti i saloni za masažu.
Prema dosad pristiglim podacima iz županijskih stožera, u 9 županija nema novih slučajeva zaraze. No, stožer Zagrebačke županije izvijestio je o jednoj preminuloj osobi. U KBC Split preminula je 96-godišnjakinja koja je bila korisnica Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici te je uz nekoliko teških kroničnih bolesti bila pozitivna i na Covid infekciju, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Opširnije na HRT-u: Epidemija koronavirusa - iz minute u minutu https://vijesti.hrt.hr/610993/epidemija-koronavirusa-iz-minute-u-minutu-3

Osječko-baranjska županija ima 3 novozaražena koronavirusom, a Virovitičko-podravska nakon 11 dana u nizu bez novih slučajeva  - bilježi dvije nove pozitivne osobe na koronavirus.
Riječ je o dva muškarca koji su u istom automobilu došli iz Njemačke koristeći mjeru vikend dolaska u trajanju od 72 sata. Jedan od njih ima kliničke simptome bolesti, drugi je bez simptoma. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.