U Varaždinskoj županiji nema novooboljelih, a bolesnih samo sedmero

U Varaždinskoj županiji nema novooboljelih, a bolesnih samo sedmero

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji vezano uz koronavirus situacija je nepromijenjena, ukupni broj oboljelih je i dalje 47, a ozdravilo je 40 osoba. Aktivno bolesnih je još sedmero osoba, od kojih se četvero nalazi na liječenju u Općoj bolnici Varaždin, a troje u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu.

U protekla 24 sata testirane su 33 osobe, a time ukupno do sada 1.904 osobe.  

Značajna novost je vezana za ulazak hrvatskih i stranih državljana u Republiku Hrvatsku kod kojih se više ne provodi mjera samoizolacije u trajanju od 14 dana kao do sada, već im se prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku od strane granične policije uručuje letak u kojem ih se obvezuje da poštuju opće i posebne preporuke i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

Preporuka i uputa dužni su se pridržavati 14 dana od dana prelaska državne granice na sljedeći način: 

  • Tijekom prvih 14 dana od ulaska RH izlasci iz smještaja ograničavaju se samo na nužne uz kontinuirano pojačano provođenje higijenskih mjera.
  • Tijekom nužnih izlazaka iz smještaja preporuča se koristiti masku ili prekrivalo za nos i usta, održavati fizički razmak od drugih osoba (minimalno 1,5 metar) te provoditi higijenu ruku
  • Ruke što češće prati toplom vodom i sapunom i/ili koristiti dezinfekcijsko sredstvo za ruke koje treba dobro utrljati u dlanove. Izbjegavati dodirivanje lica, usta, nosa i očiju.
  • Izbjegavati korištenje javnog prijevoza. U prijevoznom sredstvu poželjno je da je osoba sama ili isključivo s osobama koje dijele zajednički smještaj.
  • Treba dosljedno izbjegavati grupiranja i javna okupljanja
  • Tijekom poslovnih sastanaka treba susretati što manji broj osoba, osigurati fizički razmak od 1,5 metra uz dostupnost dezinfekcijskih sredstava, izbjegavati nepotrebne sastanke.
  • Tijekom boravka u smještaju takve osobe same pripremaju hranu, odnosno koriste usluge dostave hrane i pića.
  • Usluge plaćanja obavljaju se bezgotovinskim kartičnim plaćanjima ili on-line uslugama
  • Svako jutro potrebno je izmjeriti tjelesnu temperaturu, ukoliko je viša od 37,2, potrebno je izmjeru ponoviti nakon 10 minuta, te ako je temperatura ponovno viša od 37,2 potrebno je ostati kod kuće/u smještaju i javiti se izabranom liječniku obiteljske medicine ili teritorijalno nadležnom epidemiologu
  • U slučaju pojave simptoma akutne respiratorne infekcije (kašalj, grlobolja, povišena tjelesna temperatura, kratak dah/otežano disanje, gubitak osjeta njuha i okusa) potrebno je javiti se izabranom liječniku obiteljske medicine ukoliko ga ima (hrvatski državljani), ili teritorijalno nadležnom epidemiologu
  • U slučaju nagle pojave teških, po život ugrožavajućih simptoma osoba se javlja hitnoj medicinskoj službi. 

Već 7. svibnja ukinuta je mjera samoizolacije na isti način za hrvatske i strane državljane s odobrenim boravkom u RH, koji voze teretna vozila za hrvatskog poslodavca u međunarodnom transportu, s posebnim preporukama dostupnim na službenim stranicama HZJZ-a, a s jučerašnjim danom je stavljena van snage i Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH čime prestaje potreba za e-Propusnicama. 

- Sve to, uz sve ostale mjere popuštanja, potvrđuje samo još jednom koliko sami moramo biti svjesni odgovornosti za vlastito zdravlje i zdravlje osoba s kojima dolazimo u kontakt - rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.