U Hrvatskoj u posljednja 24 sata evidentirano šest novooboljelh od koronavirusa

BOŽINOVIĆ

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata evidentirano šest novooboljelh od koronavirusa, a tri su osobe preminule. Ukupni broj pozitivnih je 2213, objavio je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite  danas u 14 sati. Ministar Beroš rekao je da je učinjeno ukupno 4.8737 testiranja od čega 1257 u posljednja 24 sata i postotak pozitivnih je 4,54 posto.

Prenosimo HRT-ovu kronologiju i snimku konferencije uživo:

Jedan preminuli je u Zagrebu 1937. godište, u Koprivnice žena 1936. godište i u Splitu žena 1927. godište. Na resipratoru je 9 bolesnika, hospitaliziranih je 150, 9 manje nego jučer, otpuštenih je 702, odnosno 9 više, a kod kuće oporavljenih 1132, 17 više nego jučer. Oporavljenih imamo ukupno 1834 odnosno 26 više nego jučer.

Od novooboljelih su u Splitsko-dalamtinskoj županiji su tri, dva s Brača i jedan iz Splita, a po jedan iz Šibensko-kininske, Istarske i grada Zagreba.

Na pitanje kako je došlo do proboja virusa u dom za starije u Šibeniku Šef HZJZ-a Krunoslav Capak je reako kako se to još uvijek utvrđuje i da će sutra reći više o tome.

Oko dječjih igraonica i noćih klubova Capak je rekao da što se tiče dječjih igraonica smatra da su otvorene zajedno s uputama dječjim vrtićima i škole.

- Ako je porebno bilo kakvo dodatno objašnjenje oko toga, molimo vlasnike da se jave. Što se tiče noćnih klubova to će doći na dnevni red, za sada ne znam , rekao je Capak.

Na pitanje o letu iz Frankfurta jesu li svi u samoizolaciji od kad su sletjeli rekao je da su sletjeli 2. svibnja, a prvi oboljeli bio je 5. svibnja. Rekao je kako su svi kontaktirani, a posljednje četiri od ukupno 74 koje odmah nisu mogli naći kontaktirane su jučer navečer.

- Svima njima nije određena mjera samoizolacije na granici, ali im je sada epidemiološka služba odredila mjeru samoizolacije, rekao je Capak.

Bilo je pitanje oko državne matura za one učenike koji su u samoizolaciji.

- Još uvijek razgovaramo o tome i kad odlučimo bit će objavljene preporuke o tome, rekao je Capak.

Novine su još uvijek problem kod ugostitelja jer se neki vlasnici kafića boje kupiti kako ne bi bili kažnjeni.

Novine mogu biti tamo gdje su bile i prije epidemije rekao je Božinović i zamolio Capak da to još pojasni.

- Nema podataka u znanstvenoj literaturi da bi koronavirus mogao biti prenesen preko novina.  Istina je da je prije stajalo kao preporuka da se ne koriste u frizerskim salonima. Ali to je iz čisto higijenskih razloga jer netko lista novine, a prije toga je namočio prste može prenijeti ne samo koronavirus nego niz drugih bolesti, rekao je Capak.

Na pitanje kako će glasati osobe u samoizolaciji rekao je kako na to ne može još odgovoriti jer nisu dobili upit o tome.

Bilo je upita i o turistima, mogu li doći pod jednakim uvjetima.

- EK je danas izašla s nekoliko dokumenata, vezanih uz prelazak granice, a s tim u vezi i reaktivacije turzma kao jedne od najznačajnijih gospodarskih grana u EZU. Cilj je da se s jedne strane pokrene turizam, a s druge minimaliziraju rizici širenja Covida-19. Hrvatska je u kontaktu s EU institucija, ali i s nekim susjednim državama i državama iz kojih dolaze turisti. U Hrvatsku se može ći u ovom trenutku ako netko ima rezervaciju u nekom od hotela, a postoji još cijeli niz uvjeta pod kojima se može doći u Hrvatsku. Dokument EK je osnova kako ove godine, ako nam koronavirus to dopusti, a mislim da Hrvatskoj hoće, kako da se pokrene turizam, rekao je Božinović.

Podsjetimo, jučer je bilo u Hrvatskoj 11 novozaraženih koronavirusom. Dijelom je riječ o ljudima s leta iz Frankfurta prije deset dana, zbog čega su se novi slučajevi pojavili u Požegi, Zadru i Puli. Za četiri potencijalno zaražena putnika još se traga.

- Nakon što se dogodila zamjena kartona dviju starijih žena epilog čega je bolan i mučan za obje obitelji - po nalogu DORH-a policija ulazi u splitski KBC kako bi izuzela sve dokumente vezane za slučaj i tijek liječenja. Nijedna obitelj, prema dosadašnjim saznanjima - neće tužiti bolnicu. U bolnici je i inspekcija Ministarstva zdravstva koji bi, prema neslužbenim informacijama svoj posao trebali završiti danas. U tijeku javljanja u KBC je pristigao još jedan pacijent, javlja naša reporterka Karmen Šore. Opširnije

 

https://vijesti.hrt.hr/614509/sest-novozarazenih-i-tri-preminule-osobe-od-koronavirusa

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.