Ministrica Obuljen Koržinek i kardinal Bozanić obišli katedralu i Nadbiskupski dvor

OBULJEN

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek obišla je u petak zajedno sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem zagrebačku katedralu i Nadbiskupski dvor kako bi se upoznala s razmjerima šteta nastalih u potresu. Kardinal je zahvalio ministrici na potpori koju su Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo kulture iskazali u dosadašnjem tijeku evidentiranja i sanacija šteta, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije. Upoznao je ministricu s daljnjim planovima i naglasio da razmjeri šteta još uvijek nisu poznati pa će biti potrebno vrijeme kako bi se moglo pristupiti izradbi planova sanacije i obnove.  

U tom smislu, osiguravanje katedrale skelama u unutrašnjosti te izvana prvotna je i najhitnija mjera kako bi se spriječilo daljnje pucanje zidova i urušavanje svoda, posebno u dijelu apside, napomenuo je Bozanić.  

Ministrica je izvijestila kardinala Bozanića o dosad sabranoj evidenciji i procjenama šteta na sakralnim objektima koje su napravile stručne službe ministarstva. Istaknula je kako su ministri kulture iz zemalja Europske unije iskazali potporu i namjeru pomoći Hrvatskoj u obnovi kulturnih dobara.  Osim toga, naglasila je, da su spremnost na pomoć u obnovi iskazali i iz UNESCO-a i drugih međunarodnih institucija.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.