Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije uveo mogućnost molekularne i serološke dijagnostike za koronavirus

Zavod za javno zdravstvo

Iako je Međimurje već 55 dana bez novooboljelih osoba od koronavirusa i 29 dana „korona free“ regija, Međimurska županija ne staje s preventivom, brigom o zdravlju građana i razvojem kvalitetnog zdravstvenog sustava. Od sutra će Djelatnost kliničke mikrobiologije Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije započeti s dijagnostikom SARS-CoV-2 virusa, odnosno s obavljanjem molekularne i serološke dijagnostike.

Time je ZZJZ Međimurske županije dosegao najvišu razinu dijagnostike te se uzorci testiranja više neće morati slati u druge laboratorije. „S velikim zadovoljstvom najavljujemo početak dijagnostike SARS-CoV-2 virusa u našem Zavodu. Rezultat je to kontinuiranog ulaganja, koordiniranosti institucija i podrške koju dobivamo od strane Međimurske županije.“, kazala je ravnateljica ZZJZ Međimurske županije prim. Marina Payerl-Pal, dr.med. koja je pojasnila dijagnostiku.

Riječ je o molekularnoj dijagnostici, tzv. RT-PCR kojim se detektira prisutnost virusa u uzroku. Metoda je automatizirana, vrijeme izvođenja testa je 45 minuta. Testiranje se, osim uz uputnicu liječnika, može obaviti i samoinicijativno te je tada trošak testiranja 1506 kuna, no za svako testiranje se potrebno najaviti.

Iz Zavoda upozoravaju da negativan nalaz ne isključuje infekciju s koronavirusom. COVID 19 infekcija se može detektirati i indirektno mjereći imunološki odgovor na SARS-CoV-2 virus. U laboratoriju Zavoda provodi se i serološka dijagnostika koja se bazira na kemijskom obilježavanju protutijela. Osjetljivost pretrage ovisi o trenutku vađenja krvi, ovisno o fazi bolesti. Molekularna i serološka metoda komplementarne su metode te se nadopunjavaju i dijagnozu bolesti čine pouzdanijom.

Uz molekularnu i serološku dijagnostiku, u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije može se obaviti i imunokromatografski test kojim se utvrđuje  prisutnost IgM i IgG protutijela koja ukazuju na infekciju koronavirusom. Radi se o brzom i kvalitetnom testu koji se izvodi iz uzorka kapilarne krvi.

Međimurje je tijekom epidemije koronavirusom pokazalo svoju snagu te da se možemo suočiti s najizazovnijim situacijama.“, istaknuo je predsjednik Upravnog vijeća ZZJZ Međimurske županije dr.sc. Predrag Kočila, dr. vet. med. Prvi pozitivan nalaz na koronavirus u Međimurju potvrđen je 23. ožujka 2020. godine, no u našoj županiji imali smo samo 8 oboljelih osoba te smo županija koja se iskazala najuspješnijom u borbi s koronavirusom. Nismo imali prodor virusa u zdravstveni i socijalni sustav što je potvrda dobre suradnje svih ustanova zdravstvene i socijalne skrbi na području Međimurske županije. No, nema mjesta popuštanju te je zdravstveni sustav i dalje na oprezu, spreman za potencijalni novi val što dokazuje unapređenje broja i kvalitete usluga u laboratorijima Zavoda.

Župan Međimurske županije Matija Posavec poručio je da ne ističe bez razloga Zavod za javno zdravstvo Međimurske županija kao jedan od najboljih i najaktivnijih. „Dokazuju to brojkama i rezultatima, brojnim preventivnim akcijama koje provode i kojima nastoje educirati građane te promovirati zdravlje. Postavili su visok standard javnog zdravstva za sve građane što potvrđuje i uvođenje molekularne i serološke dijagnostike.“ Župan Posavec je naglasio kako je ovo velik uspjeh međimurskog zdravstvenog sustava, s čime se složila pročelnica UO za zdravstvo i socijalnu skrb MŽ Sonja Tošić-Grlač koja je dodala kako je kontinuirana briga za zdravlje građana jedna od najvažnijih okosnica rada Međimurske županije.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.