U Hrvatskoj je u posljednjih 24 sata evidentirano 86 novooboljelih od koronavirusa

ilustracija hrt

U Hrvatskoj je 86 novooboljelih od koronavirusa priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Ukupno je oboljelih je 798, a od njih je 85 na bolničkom liječenju, dok je na respiratoru troje pacijenata. Jedna je osoba preminula.
Od prvog slučaja zaraze u Hrvatskoj na dan 25. veljače u Hrvatskoj, do danas su potvrđene 3094 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 113 preminulo, a 2183 se oporavilo. U samoizolaciji su trenutačno 5272 osobe, objavio je Nacionalni stožer.
Evo i kronologije HRT-a:
● Epidemija koronavirusne bolesti - iz minute u minutu
 U Požegi još 13 pozitivnih na koronavirus 
● 
Capak: Broj novozaraženih ne zabrinjava, ali nas tjera na oprez  

● 
Sedam osoba iz Dubrovnika zarazilo se koronavirusom i njihovi se kontakti epidemiološki obrađuju, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite, a neslužbeno se doznaje da su svi bili na vjenčanju u Zagrebu potkraj lipnja.

● Zagrebu je zabilježeno 36 novih slučajeva zaraze koronavirusom nakon što je u protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" provedeno 340 testiranja na SARS-CoV-2. Opširnije

● U Splitsko-dalmatinskoj županiji od 133 obrađena testa jedna je pozitivna osoba na koronavirusnu infekciju, koja je iz Makarske, a testirana je u Zagrebu. Prema izvješću KBC-a Split u posljednja 24 sata preminuo je muškarac koji je bio na bolničkom liječenju, na respiratoru.

● Zadarskoj županiji jedna je osoba preminula u Općoj bolnici Zadar, na odjelu za koronavirus. Riječ je o muškarcu rođenom 1935., koji je u bolnicu primljen zbog druge bolesti te je rutinski testiran. Na području te županije dvije su osobe novozaražene. Radi se o ženi čiji su članovi obitelji već oboljeli te o muškarcu koji je primljen u bolnicu zbog druge bolesti te je rutinski testiran.

● U Vukovarsko-srijemskoj županiji dvoje je novozaraženih od koronavirusa, a obje su osobe iz Županje, izvijestio je Županijski stožer Civilne zaštite.

● Još jedna osoba zaražena je koronavirusom na području Šibensko-kninske županije. Riječ je o mlađoj muškoj osobi iz Knina, koja je bila u samoizolaciji zbog kontakta s oboljelom osobom.

● U Sisačko-moslavačkoj županiji jedna je novooboljela osoba, s područja Kutine. Županijski stožer navodi da je poznat izvor zaraze te da su svi kontakti stavljeni pod zdravstveni nadzor, poput samoizolacije.

● Dvije novozaražene osobe koronavirusom evidentirane su u Primorsko-goranskoj županiji. Riječ je o pomoćnoj radnici iz KBC-a Rijeka čiji kontakti se obrađuju, dok druga osoba živi i radi u Zagrebu gdje se najvjerojatnije i zarazila. Budući da vikendom boravi u Rijeci, tu je i testirana.

● 
Na području Osječko-baranjske županije od testiranih 215 uzoraka, pozitivno ih je 14. Osam je pozitivnih nalaza s područja Đakova, četiri iz Osijeka te po jedna osoba iz Strizivojne i Čepina. Svi su kontakti otprije oboljelih osoba. Opširnije

● U Ličko-senjskoj županiji dvije su novooboljele osobe od bolesti COVID-19. Radi se o osobama s područja Otočca, koje su bliski kontakti već oboljelih osoba. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih.

● Deset je novozaraženih na području Brodsko-posavske županije, objavio je jutros Stožer civilne zaštite te županije. Opširnije 

 Stožer civilne zaštite Međimurske županije izvještava javnost da su do 4. srpnja 2020. testirane još 22 osobe i svi su nalazi negativni. U Međimurskoj županiji dosad je testirano ukupno 1306 osoba.

● Na području Krapinsko-zagorske županije, nakon četiri dana bez novooboljelih, evidentirana je jedna osoba pozitivna na koronavirus, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Novozaražena je osoba s područja Općine Veliko Trgovišće.

● I danas je u Istri, kao i u petak,  jedna osoba pozitivna na koronarivrus što je utvrđeno tijekom protekle noći u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije gdje su ispitivali uzorke briseva na Covid-19. 

● Na graničnim prijelazima sa Slovenijom moguća su čekanja zbog slovenske odluke o strožijoj kontroli na granici s Hrvatskom. Prema podacima HAK-a na granici se čeka od pola sata do sat i pol. 

"Broj novozaraženih ne zabrinjava, ali nas tjera na oprez"

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je jučer u HRT-ovoj emisiji "Tema dana" da "broj novozaraženih ne zabrinjava, ali nas tjera na oprez". Istaknuo je, među ostalim, da se razmatra mogućnost zatvaranja klubova koji su u zatvorenom prostoru.

- Za sada imamo odluku da se kontrolira njihov rad i poštovanje mjera. I koliko nas izvještavaju povjerenstva koja obilaze noćne klubove - nema više kršenja mjera kao što smo imali u prvoj kontroli u kojoj je od 180 kontrola bilo 60 klubova koji su imali neke nepravilnosti. Dakle, sada toga više nema, ali razmatra se i na stolu je mogućnost da se klubovi zatvore, kazao je.

Koronavirus u svijetu

● 
Broj umrlih u Rusiji od posljedica bolesti Covid-19 prešao je 10.000, rečeno je u subotu novinarima u saveznom operativnom stožeru za borbu protiv koronavirusa. Opširnije 

● Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić odbacio je u subotu tvrdnje kako Srbija ne testira dovoljno na koronavirus te ustvrdio da je testirano više nego u svim ostalim državama nekadašnje Jugoslavije zajedno. Opširnije

● Engleska je poduzela dosad najveći korak prema normalizaciji života u subotu kada je građanima napokon dopušten odlazak u pubove, kod frizera i u restoran prvi put u više od tri mjeseca. Opširnije

● Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro "razvodnio" je zakon o obveznom masovnom nošenju zaštitnih maski za lice kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, prema službenom vladinom listu Diario Official. Opširnije

● Slovenija je od ponoći postrožila kontrole na granici s Hrvatskom zbog pogoršanja epidemiološke slike.  Opširnije

https://vijesti.hrt.hr/630745/koronavirus-najnoviji-podaci

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.