U protekla 24 sata zabilježena su 53 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 934. Među njima je 91 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 4 pacijenta. Jedna je osoba preminula, priopćio je danas Stožer civilne zaštite. Od 25. veljače do danas ukupno je zabilježeno 3325 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 114 preminulo, a 2277 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 4539 osoba. Do danas je ukupno testirano 88 235 osoba, od toga 1375 u posljednja 24 sata, navodi Nacionalni stožer CZ. 

Evo današnje kronologije HRT-a: https://vijesti.hrt.hr/632117/koronavirus-najnovije-informacije-12

 ●  U Kutini 13 oboljelih
Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić rekao je danas na konferenciji kutinskog Stožera civilne zaštite da se epidemiološka slika u tom gradu, koji je proglašen novim žarištem, znatno pogoršala, a sve je krenulo, otkrio je, od jednog događaja proslave diplomskog, manje fešte mladih ljudi, te se proširilo po Kutini.

Sa samog događaja oboljelih je 12 i svi su na kućnom liječenju. Uglavnom se radi o osobama mlađe životne dobi koji su imali podosta kontakata, rekla je Starčević.

● Od koronavirusa obolio zamjenik gradonačelnika Ogulinu

U Ogulinu je od koronavirusa obolio zamjenik gradonačelnika Daniel Vukelja te se u tom gradu koji trenutno ima šest oboljelih provode epidemiološke obrade, potvrđeno je u srijedu iz Gradske uprave. Opširnije

●  15 djelatnika Opće bolnice u Požegi pozitivno na koronavirus

Ukupno 15 djelatnika bolnice je pozitivno na koronavirus nakon svih testiranja i postupaka koji su provedeni. To je 6 liječnika, 7 medicinskih sestara, 2 spremačice. Ukupno s ovim pozitivnima 45 osoba u samoizolaciji. Opširnije

● U Zagrebu je 13 novozaraženih, evo što je rečeno na konferenciji zagrebačkog stožera civilne zaštite:


Podaci županijskih stožera

● Sisačko- moslovačka županija

Epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije Marija Starčević rekla je na istoj konferenciji da je u ovom trenu evidentirano 13 oboljelih, od kojih je jedna osoba oboljela otprije i nema veze s tim događajem. Ta se osoba trenutno na adresi u Zagrebu i tamo je od prvih dana otkad je imala simptome.

● Brodsko-posavska županija

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije sedam je novih pozitivnih osoba na virus SARS-CoV-2. Uz jedan importirani slučaj iz inozemstva, ostalih šest slučajeva povezani su s javnim i privatnim okupljanjima na području Brodsko-posavske županije. Dvije pozitivne osobe povezane su s javnim okupljanjem (Čobanijada) u naselju Podcrkavlje na kojemu je već ranije potvrđeno više pozitivnih slučajeva. Tri pozitivne osobe povezane su s jednim privatnim okupljanjem na području Brodsko-posavske županije na kojemu je već ranije potvrđeno više desetaka zaraženih osoba. Jedna pozitivna osoba također je bila na jednom privatnom okupljanju, ali za nju još traje epidemiološka obrada kako bi se utvrdilo gdje je moguće zaražena. 

Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 90, dok je broj aktivnih slučajeva 45.   

● Vukovarsko-srijemska županija

Vukovarsko-srijemskoj županiji pet je novih pozitivnih osoba na koronavirus, i to po dvije osobe iz Vinkovaca i Đeletovaca te jedna iz Cerne, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Trenutačno su tri osobe hospitalizirane dok se u samoizolaciji nalazi 290 osoba, među kojima je 39 djelatnika iz zdravstvenog sustava.
U protekla 24 sata testirane su 82 osobe, tako da je dosad ukupno testirano 3006 osoba na području županije.

● Šibensko-kninska  županija

U protekla 24 sata na području Šibensko-kninske županije tri su osobe pozitivne na COVID-19. Svi su iz Šibenika, a riječ je o jednoj ženskoj i jednoj muškoj osobi srednje životne dobi i muškarcu mlađe životne dobi. Sve tri novooboljele osobe bile su pod mjerama samoizolacije zbog kontakta s zaraženom osobom.

U ovom trenutku 20 je aktivnih slučajeva oboljenja na području  županije, od kojih je 9 u Kninu, 3 na području Vodica, 6 u Šibeniku i po jedna osoba u Tisnome i Drnišu.

● Osječko-baranjska županija

Osječko-baranjskoj županiji tri su novoboljele osobe od koronavirusa, a svi su kontakti ranije zaraženih osoba, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Opširnije

● Istarska županija

Istarskoj županiji tijekom protekla 24 sata, u okviru epidemiološke obrade kontakata, obavljeno je terensko uzorkovanje briseva, a dio uzoraka dostavljen je iz Opće bolnice Pula. Ukupno je u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano 193 uzoraka briseva na COVID-19 te je potvrđeno 5 pozitivnih. U 3 slučaja radi se o uvezenom slučaju, kontaktu na području Zagreba. Kod jedne osobe radi se o kontaktu s pozitivnom osobom. U jednom slučaju radi se o poslovnoj osobi koja je vezana za građevinske radove na objektu stare ginekologije Opće bolnice Pula i studentskog kampusa. Epidemiološkom obradom i izvidom, potvrđeno je da bolničko osoblje nije kontakt oboljele osobe. Opća bolnica Pula obavlja nesmetano sve redovne poslove.

● Primorsko-goranska županija

U protekla 24 sata na području Primorsko-goranske županije registrirane su četiri novozaražene osobe, a utvrđeno je i kako virus nije ušao u KBC Rijeka, izvijestio je u srijedu županijski stožer Civilne zaštite.

Dva novooboljela su kontakti s maturalne zabave gdje je već bilo nekoliko zaraženih dok se izvor zaraze drugih dvoje oboljelih još utvrđuje, javili su epidemiolozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo.

U Primorsko-goranskoj županiji ukupno je 35 zaraženih,  ozdravljenih je 74.

● Zadar: Jedna novooboljela osoba

Jedna je novooboljela osoba na području Zadarske županije. Riječ je o mlađoj ženskoj osobi čije se  kretanje utvrđuje. Do danas ozdravile su još 2 osobe.  Aktivan nadzor provodi se nad 182 osobe, a tijekom jučerašnjeg dana testirana su 93 uzorka. Na respiratoru je jedna osoba te jedna na COVID odjelu zadarske Opće bolnice. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su 1  kršenje mjere samoizolacije.

●  Požega: Jedan novooboljeli, četvero pušteno iz bolnice

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije u srijedu je izvijestio o jednom novom slučaju zaraze koronavirusom, dok su iz bolnice na kućno liječenje puštene četiri osobe. Tijekom posljednja 24 sata s bolničkog liječenja u kućnu izolaciju i nastavak liječenja puštene su četiri osobe, tako da su u požeškoj bolnici još četiri osobe oboljele od koronavirusa. U toj županiji trenutno se od koronavirusa liječi 68 osoba, navodi Stožer. Na području Požeško-slavonske županije u samoizolaciji se nalazi 526 osoba.
Na koronavirus od početka pandemije u ovoj županiji ukupno je testirano 2.337 osoba.

• Capak o posjetama u bolnicama i ljutitim mladenkama

Karantena je dobra, ali neodrživa, moramo se naviknuti na suživot, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak jutros u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska govoreći o "plesu" s koronavirusom. Što se tiče ograničenja posjeta roditelja djeci u bolnicama na 15 minuta, Capak je rekao da već razgovaraju o povećanju tog vremena te da misli da će se to i dogoditi. Otkrio je i kako je već dobio stotinjak e-mailova od ljutitih mladenki i organizatora svadbenih događaja. Opširnije pročitajte ovdje.

●  Mi smo bolnica prijatelj djeteta i roditelji su nam partneri, a sve mjere su nužno zlo da bismo zaštitili drugu djecu u bolnici, poručio je Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj, jutros u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska komentirajući nezadovoljstvo dijela roditelja zbog ograničenja posjeta djeci u bolnicama. Opširnije

●  Prema najnovijim informacijama u Đakovu je dvoje novooboljelih, a ukupno 174, rekao je gradonačelnik Đakova Marin Mandarić danas u HRT-ovoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska.

- Čini se puno kad se kaže 174, no raduje što je taj broj sve manji i manji i nadamo se da je ono najgore prošlo, rekao je Mandarić.

Dodao je da se ljudi pridržavaju svih uputa, što je pridonijelo povoljnijim brojkama nego prije tjedan dana.

Pohvalio je brzu i promptnu reakciju Epidemiološke službe HZJZ-a koja je prvih par dana, kako je rekao, odradila lavovski posao.

- To je smirilo cijelu situaciju u Gradu Đakovu, rekao je Mandarić, pohvalivši i ponašanje građana.


Najviše je novooboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji, njih 14, od čega ih se čak 12 zarazilo na svadbi koja je održana u zatvorenom prostoru.

- Nekoliko njih ima blago povišenu temperaturu, blagu grlobolju, a ostali su asimptomatski. Znači, nitko nema neke izražene simptome, ni komplikacije za sada. Međutim, mi očekujemo, to moram reći, još određeni broj oboljelih s tih okupljanja. Ja bih voljela da ne bude, ali s obzirom na epidemiološku obradu, vidjet ćemo, kazala je Željka Karin, ravnateljica NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije.

Samo jedan manje novozaraženi jučer u gradu Zagrebu, zabilježeno ih je 13.

Koronavirus u svijetu

Broj zaraženih koronavirusom u svijetu približio se 12 milijuna, a četvrtina svih slučajeva je u najviše pogođenim - Sjedinjenim Američkim Državama. Sve više saveznih država bilježi rekordan broj novih slučajeva, a Florida se suočava s manjkom bolničkih kreveta u jedinicama intenzivne njege. Opširnije

● Nizozemska je zatvorila svoje granice za putnike iz Srbije i Crne Gore, tjedan dana nakon što ih je bila otvorila, navodeći kao razlog nagli rast slučajeva zaraze koronavirusom u obje zemlje. Opširnije

● Novi francuski premijer Jean Castex rekao je da se u slučaju pojave bilo kojeg novog žarišta koronavirusa neće ići u zatvaranje cijele zemlje već će izolacija biti ciljana. Opširnije

● Crnogorski ministar rada i socijalne skrbi Kemal Purišić pozitivan je na koronavirus, objavljeno je na twitteru vlade u Podgorici, dok je u zemlji u pet općina proglašena epidemija, a razmatra se i održavanje izbora u kolovozu. Opširnije

● Austrija je izdala upozorenja za putovanja iz Bugarske, Rumunjske i Moldavije zbog pogoršanja situacije s koronavirusom u tim zemljama, objavila je vlada. Opširnije

Susjedne zemlje i dalje su u velikim problemima zbog koronavirusa. U BiH je više od 160 novozaraženih i deset preminulih, a najteže je u Srbiji  koja ima 299 novooboljelih i 13 umrlih, što je najviše u jednom danu od početka epidemije.

U Beogradu su sinoć i tijekom noći održani masovni prosvjedi ispred Narodne skupštine, nakon najave predsjednika da se vraćaju drastične mjere.

●  Policija suzavcem, konjima i psima potisnula prosvjedike iz središta Beograda

U svijetu je gotovo 12 milijuna zaraženih, a SAD i dalje ruši rekorde. Imaju više od 3 milijuna zaraženih, a broj umrlih već je premašio 130 tisuća. 

Bijela kuća i službeno je obavijestila glavnog tajnika UN-a - da se povlače iz članstva Svjetske zdravstvene organizacije, o čemu su prije obavijestili Kongres.

●  Izlazak SAD-a iz WHO-a stupa na snagu u srpnju 2021.

Istodobno, glavni američki epidemiolog dr. Anthony Fauci smatra - da je SAD "na koljenima - duboko u prvom valu.'' Situaciju u Americi usporedio je s onom u Europi.

- Na grafikonima iz Europe, Europske unije kao entiteta, vidite da je ondje broj porastao, a zatim se spustio na osnovnu vrijednost. Sada imaju male udarce, kao što biste mogli i očekivati dok se pokušavaju ponovno otvoriti. Kod nas je broj otišao gore, nikad se nismo spustili do osnovne razine, i sada opet raste. Dakle, situacija je ozbiljna i moramo odmah pronaći rješenje, kaže Fauci, glavni epidemiolog SAD-a.

Od ukupnog broja zaraženih u svijetu, više od polovine je u Latinskoj Americi. Najviše u Brazilu - milijun 628 tisuća i 65 tisuća mrtvih. Pozitivan je i predsjednik Bolsonaro, desničarski populist - koji je više puta pokazao da koronavirus shvaća olako. 

Znanstvenici u Španjolskoj proveli su istraživanje koje pokazuje da su u toj zemlji još daleko od kolektivnog imuniteta na koronavirus te da je mjera fizičkog distanciranja najbolji pristup u borbi protiv pandemije. Samo pet posto od 61-ne tisuće sudionika istraživanja, razvilo je antitijela. No da bi se postigao tzv. imunitet krda, taj udio treba biti 60 posto i više ili se dovoljan dio populacije - treba cijepiti.