Covid-19 u Hrvatskoj: 50 novih slučajeva zaraze

Covid-19 u Hrvatskoj: 50 novih slučajeva zaraze

U protekla 24 sata zabilježeno je 50 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1117, objavio je Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

Među njima su 132 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 3 pacijenta. Jedna osoba je preminula.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 3722 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 119 preminulo, a 2486 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 4861 osoba.

Do danas je ukupno testirano 93 571 osoba, od toga 763 u posljednja 24 sata.

● Mirna Zidarić: Korono moja...

Porast broja novozaraženih prije svega bilježi se u Istarskoj županiji, potvrđeno je 16 slučajeva. Tri zaražena bila su u kontaktu s otprije pozitivnom osobom, dvoje se zarazilo kada su stigli na pregled u Hitnu službu pulske Opće bolnice, a 11 zaraženih je u Domu za starije i nemoćne u Umagu.

Načelnik Stožera istarske županije Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije za Podnevnik dnevnik HTV-a izjavio je kako se u domu nalazi oko 90 štićenika i preko 50 pripadnika osoblja. Kaže i kako je situacija pod kontrolom. Opširnije

Evo današnjih brojki:

●  Dubrovnik: Bez novozaraženih koronavirusom, tri osobe izliječene. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u nedjelju nisu zabilježeni novi slučajevi zaraze koronavirusom, a tri su osobe izliječene, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite. U dubrovačkoj bolnici je zbrinuto pet zaraženih, ističu iz županijskog stožera. Od početka pandemije analizirano je ukupno 4613 uzoraka. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u samoizolaciji je 147 osoba. U protekla 24 sata zabilježeno je jedno kršenje te mjere, što je ukupno 40. od početka pandemije. Županijski stožer Civilne zaštite apelirao je na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

● Novooboljeli Ogulinac radi u bolnici, obrađeni svi njegovi kontakti. U Ogulinu su u nedjelju zabilježene dvije novooboljele osobe od covida-19, a jedan od njih je nezdravstveni zaposlenik bolnice. U Ogulinu je trenutno 18 aktivnih slučajeva i obrađeni su svi njihovi kontakti i to u gradskoj upravi, ugostiteljstvu, bolnici, među novinarima i drugdje. Iz  Stožera Civilne zaštite Karlovačke županije izvijestili su da su epidemiolozi poduzeli mjere utvrđivanja svih kontakata i ostale nužne mjere sprječavanja širenja zaraze u Ogulinu, a danas će se obaviti i protuepidemijska dezinfekcija bolnice. Poduzete su i druge nužne mjere kako bi se zaštitila bolnica i pacijenti, te bolnica i dalje normalno funkcionira, priopćeno je. U Karlovačkoj županiji aktivnih je slučajeva 34 i to u Ogulinu 18, u Karlovcu 12, u Slunju tri te u Dugoj Resi jedna osoba. Uz 30 ozdravljenih i jednoga umrlog pacijenta, u Karlovačkoj je županiji od sredine ožujka identificirano 65 slučajeva covida-19. Stožer je narednu tiskovnu konferenciju najavio za ponedjeljak u 12.30 ispred ogulinske Opće bolnice.

● U Zadarskoj županiji troje novozaraženih. Tri su novooboljele osobe na području Zadarske županije, a ukupni broj oboljelih od Covida-19 sada je 46, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite. U priopćenju se ne navodi jesu li novooboljele osobe povezane s prošlotjednim vjenčanjem na kojemu se zarazilo 25 ljudi. Na Covid odjelu zadarske Opće bolnice hospitalizirano je petero pacijenata, jučer je testirano je 155 uzoraka, a u samoizolaciji su 523 osobe. U protekla 24 sata službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali nijedno kršenje propisane samoizolacije.

●  U Splitsko-dalmatinskoj županiji pet novooboljelih osoba. Od ukupno 115 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije, pet je novooboljelih osoba od koronavirusa i to dva iz Splita, jedan sa Šolte, jedan iz Baške Vode i jedan iz Muća, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite. Od ukupnog broja danas novooboljelih osoba troje su kontakti prethodno oboljelih dok se dvije osobe epidemiološki obrađuju, priopćili su iz Stožera. Na području Splitsko-dalmatinske županije 559 osoba je u samoizolaciji, a četiri sobe su na bolničkom liječenju u splitskom KBC-u.

● U Brodsko-posavskoj županiji šest novozaraženih, u Požeško-slavonskoj dvoje. Na području Brodsko-posavske županije šest je novih pozitivnih osoba na koronavirus, a na području Požeško-slavonske dvoje novozaraženih, potvrđeno je iz Županijskih stožera. Trenutno su 72 aktivna slučaja, a 478 osoba je u samoizolaciji. Od početka pandemije u Brodsko-posavskoj županiji registrirano je 120 osoba pozitivnih na koronaviris. Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije u nedjelju je izvijestio o dva nova slučaja zaraze koronavirus. Pet osoba je pod nadzorom liječnika u bolnici, a 70 je u kućnoj izolaciji.

●  U Zagrebu 24 novooboljele osobe od koronavirusa. U Zagrebu su 24 novooboljele osobe od koronavirusa, izvijestio je u nedjelju Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".  "U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar' provedeno je 216 testiranja na SARS-CoV-2. U Gradu Zagrebu zabilježena su 24 nova slučaja. Posljedično tome, za 78 osoba određena je mjera samoizolacije", istaknuli su u priopćenju. Naglasili su da je od 24 novooboljele osobe od koronavirusa, njih 11 su kontakti prethodno oboljelih osoba, šest je osoba za sada negativne epidemiološke anamneze, jedna je osoba izložena u noćnom klubu, jedna je osoba doputovala iz Njemačke, a ostali su izloženi na različitim događanjima.
"Trenutno je u Gradu Zagrebu 387 aktivnih slučajeva i 946 aktivnih samoizolacija", ističu u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

● U Istri 16 novozaraženih, među njima štićenici i djelatnici doma u Umagu. U Istri je 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a među njima je i šest štićenika i pet djelatnika Doma za starije i nemoćne osobe "Atilio Gamboc" u Umagu, izvijestio je u nedjelju ujutro županijski Stožer civilne zaštite. "Tijekom protekla 24 sata, uzorkovanjem na terenu i u pulskoj Općoj bolnici uzeto je 211 uzoraka briseva te je ispitivanjem u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije potvrđeno šesnaest pozitivnih", rekao je načelnik Stožera Civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac. Dodao je da se kod tri osobe radi o kontaktu s već pozitivnom osobom, dvije su osobe pregledane na odjelu Hitnog bolničkog prijema pulske Opće bolnice radi osnovne bolesti te je protokolarnom obradom potvrđen pozitivan bris na COVID-19 dok je u Domu za starije i nemoćne osobe "Atilio Gamboc" u Umagu, potvrđeno jedanaest pozitivnih briseva - šest je štićenika, a pet djelatnika. Neslužbeno se doznaje kako je među novozaraženim i jedna trudnica iz okolice Pule. "Provode se sve protuepidemijske mjere i obavljaju dodatna uzorkovanja. Epidemiološka obrada je u tijeku, kao i dekontaminacija prostora dok se zdravstvene usluge u Općoj bolnici Pula pružaju redovno", ustvrdio je načelnik Kozlevac dodavši kako je trenutno u Istri u samoizolaciji više d 150 osoba. U bolnici je do danas hospitalizirano 30 zaraženih osoba. Kozlevac je pozvao građane i turiste na odgovorno ponašanje radi prevencije pojave i širenja zaraze. "To se posebno odnosi na mjere držanja fizičkog razmaka, osobne higijene i higijene prostora, nošenja maski u zatvorenim prostorima i svugdje gdje nije moguće izbjeći bliski kontakt", poručio je Dino Kozlevac.

● U Osječko-baranjskoj županiji tri nova slučaja koronavirusa. U Osječko-baranjskoj županiji još su tri osobe oboljele od koronavirusa, pa su trenutno na taj virus pozitivne 332 osobe, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer Civilne zaštite. U protekla  24 sata obrađeno je 110 uzoraka od kojih su tri bila pozitivna na koronavirus, i to dvije osobe iz Đakova i jedna iz Silaša u općini Šodolovci, priopćili su iz Stožera.Ističu kako je u osječkom osječkom KBC-u hospitalizirano 27 pacijenata, s tim da su dvije osobe na respiratoru. Samoizolacija je jučer određena za 40 kontakt osoba oboljelih, a pod tom mjerom je ukupno 540 osoba u Županiji.Policija je dobila jednu dojavu građana o kršenju mjere samoizolacije, u Osijeku, koja se pokazala točnom, a u 26 samoinicijativnih provjera nije utvrđeno ni jedno kršenje te mjere, navode u Županijskom stožeru Civilne zaštite.

● Petero novozaraženih od koronavirusa na području Virovitičko-podravske županije. Na području Virovitičko-podravske županije imamo još 5 novozaraženih osoba koronavirusom Covid-19, izvijestio je na konferenciji za medije danas (nedjelja) načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Marijo Klement. Trenutno je na području županije 8 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/633683/nedjeljom-u-2-ivan-ikic

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.