Stožer civilne zaštite održava konferenciju za medije, u Hrvatskoj je 71 novi slučaj zaraze koronavirusom

Stožer civilne zaštite održava konferenciju za medije, u Hrvatskoj je 71 novi slučaj zaraze koronavirusom

Stožer civilne zaštite održava konferenciju za medije, u Hrvatskoj je 71 novi slučaj zaraze koronavirusom, aktivno oboljelih je 754 slučaja, silazni trend aktivno oboljelih. U protekla 24 sata zabilježen je jedan smrtni slučaj.    

U HRT-ovoj emisiji Tema dana ministar zdravstva Vili Beroš govorio je o novoj aplikaciji "Stop COVID 19", koju je dosad skinulo više od 15.000 korisnika.
 
Naglasio je da je riječ o procesu koji je u svome začetku i to je europska inicijativa. EK preporučuje, pojasnio je, da sve zemlje koriste istu aplikaciju budući da su na početku pandemije, zemlje EU-a svaka koristila svoju aplikaciju.
 
Nitko ne može zamijeniti neposredan rad epidemiologa na terenu
 
" Nitko ne može zamijeniti neposredan rad epidemiologa na terenu - njihove izvide, njihovo promišljanje i njihovu anamnezu. Međutim, ova aplikacija može pomoći u obavještavanju svih osoba koje su bile u kontaktu posljednjih 14 dana s pozitivnom osobom, rekao je ministar.
 
Aplikacija je, rekao je Beroš, dobrovoljna, anonimizirana, transparentna i privremena i sjajan je primjer solidarnosti. Pojasnio je kako aplikacija funkcionira i na koji način ju koristiti, one su prošle provjere europskih institucija.
 
Aplikacija ne sadrži mogućnost geolociranja, niti je moguće doći do osobnih podataka korisnika
 
Što se tiče insinuacija da ju neki političari na istaknutim pozicijama ne žele skinuti kako im se ne bi pratio mobitel ili lokacija, Beroš kaže da aplikacija u sebi ne sadrži mogućnost geolociranja, nije moguće niti na koji način doći do osobnih podataka korisnika.
 
Na pitanje što bi se trebalo dogoditi da skidanje aplikacije bude obavezno, ministar je rekao kako ne inzistiraju na određenim rješenjima, već apeliraju i educiraju građane. Očekuje da ljudi prepoznaju važnost aplikacije i ne vjeruje da će postati obavezna, iako je jučer rekao kako to nije isključeno.
 
" Puno je vjerojatnije, jer se o tome razgovara na europskom nivou, da korištenje aplikacije bude obavezno ako želimo putovati u zemlje koje imaju istu ili sličnu aplikaciju" , rekao je.
 
Kompatibilnost naše aplikacije je, rekao je, velika s drugima jer je EK izdala određene smjernice. Osvrnuo se na rad Nacionalnog stožera, rekao je da su "njihovi rezultati u prvom poluvremenu više nego dobri". O metodologiji i načinu funkcioniranja kaže da je on u potpunosti ustavan i utemeljen po članku 16.
 
Izvor: HRT / Vlada
 
Epidemija koronavirusa - najnovije informacije

https://vijesti.hrt.hr/639258/u-hrvatskoj-jedna-osoba-preminula-71-novi-slucaj-zaraze-koronavirusom

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.