COVID -19: Preporuke i upute za prelazak državne granice, u RH danas 28 novooboljelih

COVID -19: Preporuke i upute za prelazak državne granice, u RH danas 28 novooboljelih

U protekla 24 sata zabilježeno je 28 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 561. Među njima je 110 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 7 pacijenata. Jedna je osoba preminula. 
● Sve o koronavirusu pročitajte na koronavirus.hrt.hr

Preporuke i upute za prelazak državne granice 

Preporuke i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za osobe koje prelaze državnu granicu Republike Hrvatske. 
Odlukom o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske (NN 74/20) zabranjuje se odnosno ograničava prelazak osobama preko graničnih prijelaza od čega su izuzeti:
 1. Državljani EU (bez obzira na mjesto prebivališta), Schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, kao i članova njihovih obitelji te državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ od 25. studenoga 2003. o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize. 
 2. Privremena zabrana ulaska u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja, izuzev osoba iz točke 1. ne odnosi se na: 
2a) zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i suradnike, stručnjake za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje
2b) prekogranične radnike
2c) prijevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno
2d) diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova, službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija
2e) putnike u tranzitu
2f) osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes, te osobe koje putuju radi školovanja
2g) osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga (npr. vlasnici su nekretnine u Republici Hrvatskoj) ili imaju koji drugi neodgodiv osobni razlog

Upute za zdravstveni nadzor nad osobama koje ulaze u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja: 
a) Za sve osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja, na temelju izuzeća od zabrane prelaska granice navedenih pod točkom 2g. obvezan je zdravstveni nadzor uz 14-dnevnu karantenu/samoizolaciju.

Karantena/ samoizolacija se može skratiti na sedam dana ako osoba o svom trošku napravi bris nosa i ždrijela sedam dana po ulasku u Hrvatsku i dobije negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2.
 
b) Obveza samoizolacije za osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja ne odnosi se na osobe iz točki 2a., 2b., 2c., 2d., te: 

2e. putnike u tranzitu:
 • Za putnike u tranzitu granična policija će, nakon što im se odobri ulazak, provjeriti jesu li napustili područje Republike Hrvatske u roku od 12h
 • Navedeno pravilo moguće je primijeniti samo ako je izlazak iz Republike Hrvatske u susjednu državu koja će mu omogućiti ulazak.
2f. - osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes, te osobe koje putuju radi školovanja.
 
Ove osobe mogu ući u Hrvatsku bez obveze samoizolacije uz predočenje negativnog nalaza PCR pretrage brisa nosa i ždrijela na SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz), odnosno uz obvezu 14-dnevne karantene/samoizolacije ako nemaju navedeni negativni nalaz PCR pretrage. Ako državljani trećih zemalja prilikom ulaska u Hrvatsku imaju test kojem je protekao rok od 48 sati, ili u drugim u iznimnim situacijama, dozvolit će im se ulazak u Hrvatsku, uz određivanje mjere samoizolacije i ponovnog testiranja u Hrvatskoj o vlastitom trošku. Navedeno pravilo moguće je primijeniti na putnike i članove posade na jahtama.

Osobe koje predoče negativan PCR test, a nalaze se na listi samoizolacije, bilo da su na listi bile 7 dana kao u točki 2.g. ili su po isteku testa učinjenog u inozemstvu test ponovile u Hrvatskoj, brišu se iz liste samoizolacije.
 
Osobe koje ulaze u Hrvatsku bez obveze samoizolacije, dužne su se u prva dva tjedna boravka u Hrvatskoj pridržavati sljedećih mjera:
 • Tijekom prvih 14 dana od ulaska u Republiku Hrvatsku izlasci iz smještaja o graničavaju se samo na nužne: obavljanje posla ako se radi o poslovnom razlogu ulaska u Republiku Hrvatsku, obavljanje nužnih aktivnosti uz kontinuirano pojačano provođenje higijenskih mjera.
 • Tijekom nužnih izlazaka iz smještaja preporučuje se koristiti masku ili prekrivalo za nos i usta, održavati fizički razmak od drugih osoba (minimalno 1,5 metar) te provoditi higijenu ruku.
 • Ruke što češće prati toplom vodom i sapunom i/ili koristiti dezinfekcijsko sredstvo za ruke koje treba dobro utrljati u dlanove. Izbjegavati dodirivanje lica, usta, nosa i očiju.
 • Izbjegavati korištenje javnog prijevoza. U prijevoznom sredstvu poželjno je da je osoba sama ili isključivo s osobama koje dijele zajednički smještaj.
 • Treba dosljedno izbjegavati grupiranja i okupljanja
 • Tijekom poslovnih sastanaka treba susretati što manji broj osoba, osigurati fizički razmak od 1,5 metra uz dostupnost dezinfekcijskih sredstava te izbjegavati nepotrebne sastanke.
 • Usluge plaćanja obavljaju se bezgotovinskim kartičnim plaćanjem ili on-line uslugama.
 • Svako jutro potrebno je izmjeriti tjelesnu temperaturu, ukoliko je viša od 37,2°C, potrebno je mjerenje ponoviti nakon 10 minuta, te ako je temperatura ponovno viša od 37,2°C potrebno je ostati kod kuće/u smještaju i javiti se liječniku u turističkoj ili COVID-19 ambulanti, odnosno teritorijalno nadležnom epidemiologu.
 • U slučaju pojave simptoma akutne respiratorne infekcije (kašalj, grlobolja, povišena tjelesna temperatura, kratak dah/otežano disanje ili gubitak osjeta njuha) potrebno je ostati kod kuće/u smještaju i javiti se liječniku u turističkoj ili COVID-19 ambulanti, odnosno teritorijalno nadležnom epidemiologu.
 • U slučaju nagle pojave teških, po život ugrožavajućih simptoma osoba se javlja nadležnoj hitnoj medicinskoj službi na broj 194.Podaci županijskih stožera (HRT)

● Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglima do 8 sati, u posljednja 24 sata zabilježene su 24 nove pozitivne osobe na COVID-19 - 18 osoba iz Vinkovaca, 1 iz Drenovaca, 1 iz Vukovara, 1 iz Ivankova, 1 iz Slakovaca, 1 iz Rokovaca i 1 osoba iz Cerića.

Od početka epidemije ukupno je 483 oboljelih, od toga je 286 izliječeno, a 5 je preminulo. Trenutačno je u županiji 9 osoba hospitalizirano zbog bolesti COVID-19. U samoizolaciji je 415 osoba. 

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji zaraženo je 16 zdravstvenih radnika (2 liječnika, 8 medicinskih sestara/tehničara, 5 drugih zdravstvenih radnika i 1 nezdravstveni). U samoizolaciji je 16 radnika iz zdravstvenog sustava (4 liječnika, 8 medicinskih sestara/tehničara, 3 druga zdravstvena radnika i 1 nezdravstveni).

Ivan Kubiček iz Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije za HTV je potvrdio ulazak koronavirusa u jedan dom za starije i nemoćne u Vinkovcima.

 
- Trenutno se radi jedna opsežna epidemiološka obrada, uzet će se brisevi svih korisnika i djelatnika doma i sutra ćemo vidjeti rezultate tih testova. Točan broj oboljelih još nemamo jer je epidemiološka obrada u tijeku, ali možemo pretpostaviti da je virus ušao u dom putem posjetitelja ili ga je unio neki od zaposlenika, rekao je Kubiček.

● U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze COVID­19 infekcijom. Od početka pandemije je analizirano ukupno 6598 uzoraka. U OB Dubrovnik s dan­ašnjim danom ho­spitalizirana je jedna osoba pozitivna na COVID­-19.
U samoizolaciji su 164 osobe, a u poslje­dnja 24 sata nije bi­lo kršenja mjera sam­oizolacije. Od počet­ka pandemije utvrđeno je ukupno 47 sluča­jeva kršenja samoizo­lacije.

● Na području Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata nema novooboljelih osoba. Ukupno je oboljela 31 osoba od COVID-19 od čega je jedan aktivan slučaj, 29 osoba je izliječeno te jedna osoba preminula. U protekla 24 h nije testirana ni jedna osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 9 osoba.

● Na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata nema evidentiranih novozaraženih osoba. Trenutačni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko-zagorske županije je 12. U protekla 24 sata na analizu je poslano 38 uzoraka, od kojih je 17 negativno, dok se za 21 čekaju rezultati nalaza.

● U protekla 24 sata nije bilo novih slučajeva oboljenja od zarazne bolesti COVID-19 u Šibensko-kninskoj županiji.  I dalje su aktivna 34 aktivna slučaja, od kojih se 4 osobe liječe na Odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji na kućnom liječenju. Od jučer je zabilježeno jedno uzorkovanje na virus SARS-CoV-2.

● U Zagrebačkoj županiji je u protekla 24 sata pet novih slučajeva zaraze novim koronavirusom, te je trenutačno na tom području aktivno 38 slučajeva.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do danas do 11 sati evidentirano je 256 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. Do sada je ukupno izliječeno 207 osoba, a 11 ih je umrlo.

● Na području Koprivničko-križevačke županije nema novih slučajeva zaraze jedanaesti dan zaredom. Na kućnom liječenju jedna osoba. U samoizolaciji je šest osoba, a od početka epidemije ukupno je zabilježeno 106 slučaja zaraze.

● U Međimurskoj županiji nema novooboljelih. Svi jučer testirani uzorci ZZJZ-a Međimurske županije su negativni. Danas je testirano 28 osoba. Dosad je testirano 2239 uzoraka. Epidemiološka situacija u Međimurju je iznimno povoljna, priopćili su iz Stožera civilne zaštite.

● Tijekom jučerašnjeg dana obavljeno je osam bolničkih testiranja u OB-u Karlovac i svi su testovi negativni. U OB-u Ogulin jučer nije bilo testiranja. U Karlovačkoj županiji je od početka epidemije zaražena 101 osoba. Hospitaliziran je jedan pacijent. Pod mjerom samoizolacije je 48 osoba, izvijestio je Stožer Karlovačke županije.

● Od ukupno 63 obrađena testa s područja Splitsko-dalmatinske županije danas nema novooboljelih osoba pozitivnih na COVID-19. 523 osobe nalaze se u samoizolaciji.

15 osoba pozitivnih na koronavirus nalazi se na bolničkom liječenju u KBC-u Split dok je 1 osoba na respiratoru.

● U protekla 24 sata 6 je novih slučajeva koronavirusa u Gradu Zagrebu. 10 osoba je dobilo mjere samoizolacije. U Gradu Zagrebu trenutno je 170 aktivnih slučajeva, a 347 osoba  je u samoizolaciji, rekla je na konferenciji za novinare zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" Sandra Šikić.

- Od ovih novih 6 slučajeva, 2 su kontakti sa prethodno oboljelim osobama, 1 je import iz Češke i za sada 3 negativne epidemiološke anamneze, odnosno još uvijek je epidemiološka obrada u tijeku, dodala je Šikić.

 Ukupan broj oboljelih u Zagrebu je 1238, a broj preminulih i dalje je 23.


Što se tiče mladih i noćnih izlazaka, Šikić je istaknula da u zadnjih nekoliko dana nisu zabilježili slučajeve povezane s noćnim klubovima, odnosno da se možda kriju u nejasnim epidemiološkim slučajevima.

-Svakako se smanjio trend i nemamo više toliko slučajeva povezanih s boravcima u noćnim klubovima. Tome je vjerojatno uzrok nekoliko faktora - apeli koje šaljemo sa svih strana urodili su plodom i građani se ponašaju odgovornije, a s druge strane tu su i razne inspekcije, ustvrdila je Šikić. 

● U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Obolio je muškarac srednje životne dobi, a radi se o bliskom obiteljskom kontaktu prethodno zaražene osobe te se u vrijeme pojave simptoma nalazio u samoizolaciji. Zbog teže kliničke slike je hospitaliziran u Općoj bolnici Varaždin.

Na današnji dan u Varaždinskoj županiji je 9 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, od čega su 3 osobe smještene u Općoj bolnici u Varaždinu, a šestero ih je izolirano kod kuće i pod aktivnim su zdravstvenim nadzorom infektologa.

Od početka pojave koronavirusa evidentirano je 67 slučajeva zaraze, a 12 osoba se Varaždinskoj županiji dodatno pripisuje zbog prijavljenog mjesta prebivališta. Pod mjerom samoizolacije i aktivnim zdravstvenim nadzorom trenutno su 22 osobe, a sve su kontakti potvrđeno zaraženih osoba.

● Primorsko-goranskoj županiji danas nema novooboljelih. Broj aktivnih slučajeva u toj županiji i dalje je 8.

● U Brodsko-posavskoj županiji nema novih slučajeva pozitivnih na Covid-19. Nažalost, preminula je jedna osoba.  

Zaraženih je osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije 167, a aktivnih je slučajeva 13. U samoizolaciji je 66 osoba.

● Na području Zadarske županije jedna je novozaražena osoba. Riječ je o mlađem muškarcu iz Zadra kojem se utvrđuju kontakti i kretanje. U samoizolaciji je 131 osoba, a nadzor je istekao za 4801 stanovnika.

Jučer je testiran 61 uzorak. Na COVID 1 odjelu Opće bolnice u Zadru hospitalizirane su 4 osobe. U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske evidentirali su jedno kršenje mjere samoizolacije.

● Iako je u posljednja 24 sata u laboratoriju Kliničkog bolničkog centra Osijek obrađeno 147 uzoraka, nijedan nije bio pozitivan na koronavirus. Tako lijepa vijest, odnosno zadnji dan bez novopozitivnih osoba na području Osječko-baranjske županije zabilježen je prije 47 dana (18. lipnja).

U KBC-u Osijek trenutačno je hospitalizirano 28 pacijenata zaraženih koronavirusom, od kojih su dva na respiratoru, a jučer je mjera samoizolacije određena za 12 novih kontakata oboljelih, pa je sada u samoizolaciji ukupno 226 osoba.

U posljednja 24 sata policija nije zaprimila dojave o kršenju samoizolacije, a u 11 samoinicijativnih provjera sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi.

● Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitana su 42 uzorka briseva na COVID-19, od kojih je 1 pozitivan. 

Riječ je o talijanskom državljaninu koji boravi na području Istarske županije. Testiran je na prijmu Opće bolnice Pula zbog drugih zdravstvenih tegoba, zbog kojih je i hospitaliziran. U tijeku je postupak povratka u matičnu državu.

Trenutačno je 60 osoba pozitivnih na COVID-19.

● 
Na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih virusom SARS-CoV-2. Od 20 testiranih, svi su bili negativni na koronavirus, pa tako već sedmi dan zaredom ondje nema novozaraženih. I dalje je u našoj županiji sedam aktivnih slučajeva, naglasili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije.

Od početka epidemije testirano je 2315 osoba. U samoizolaciji je njih 45. Podsjetimo, od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije 31 osoba zaražena je koronavirusom. Od toga, trenutačno je sedam aktivnih slučajeva, dvadeset i tri osobe su se oporavile, a jedan muškarac je preminuo.

Pandemija koronavirusa u svijetu

● 
U svijetu je dosad oko 18 i pol milijuna zaraženih i više od 700 tisuća umrlih.

 Nova 262 slučaja zaraze koronavirusom potvrđena su u četvrtak u Bosni i Hercegovini, izvijestili su iz zavoda za javno zdravstvo u toj zemlji, Stanje se sve više pogoršava u Sarajevu koje je već tjednima najveće žarište epidemije. Opširnije

● U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 771  testiranja potvrđeno 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a jedna je osoba preminula, potvrdila je u četvrtak slovenska vlada. Opširnije

● Njemačka je uključila u srijedu belgijsku pokrajinu Antwerpen na popis opasnih zona zahtijevajući od putnika koji stižu iz te regije dvotjednu karantenu ili negativan test na koronavirus. Opširnije

● Australski drugi najveći grad Melbourne počeo je šestotjednu karantenu. Većina trgovina i ureda je zatvorena, pa se strahuje od nestašice hrane, dok se vlasti bore s drugim valom pandemije koronavirusa. Opširnije

● Brazil ulazi u šesti mjesec pandemije koronavirusa koji i dalje hara zemljom gdje će broj umrlih uskoro dosegnuti 100.000. To je tragedija koja se prema mišljenju stručnjaka mogla očekivati zbog izostanka jasno utvrđene zdravstvene politike na državnoj razini. Opširnije


● Farmaceutska industrija vjerojatno će početkom iduće godine proizvesti desetke milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa, a do kraja 2021. moglo bi biti dostupno milijardu doza, izjavio je vodeći američki epidemiolog Anthony Fauci. Očekuje da će cjepivo biti dostupno već do kraja ove godine, a pandemija pod nadzorom. Opširnije

● Društvena mreža Facebook uklonila je u srijedu video na kojemu američki predsjednik Donald Trump govori da su djeca "gotovo imuna na Covid-19", uz obrazloženje da su njime prekršena pravila kompanije protiv širenja dezinformacija o koronavirusu. Opširnije

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.