Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti predložit će nakon analize mjere za sprečavanje radikalizacije

Koordinacija za sustav domovinske sigurnosti predložit će nakon analize mjere za sprečavanje radikalizacije

U Banskim dvorima održana je 15. sjednica Vlade. U otvorenom dijelu sjednice raspravljalo se o 14 točaka dnevnog reda, uključujući Prijedlog zaključka o sprečavanju radikalizacije u društvu.

Govoreći o trenutnoj situaciji vezanoj uz koronavirus u Hrvatskoj, ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da je, unatoč kontinuiranim mjerama i odgovornom ponašanju većine građana, tjedan s najvećim brojem zaraza i smrtnih slučajeva od koronavirusa iza nas.- Ne možemo biti zadovoljni trenutnom epidemiološkom situacijom ili neprihvatljivim ponašanjem pojedinaca. Sve to predstavlja veliko opterećenje za epidemiologe i ostale zdravstvene radnike, liječnike i medicinske sestre, bolnice i cjelokupni zdravstveni sustav. U  241. dana od pojave koronavirusa u Hrvatskoj zabilježeno je 1563 novih i 7380 aktivnih slučajeva. U bolnici je 661 pacijent.Proteklog tjedna u bolnice je primljeno 686 pacijenata, dok je otpušteno 448. U odnosu na tjedan prije, bilježi se značajan porast broja hospitaliziranih.Trenutno je 610 zdravstvenih radnika bolesno, a 1341 zaposlenik u samoizolaciji.Unatoč povećanju broja oboljelih, nema zabilježenih pojava velikih nakupina, ali uglavnom je riječ o velikom broju mikrofocija i manjim nakupinama koji imaju značajan utjecaj na opću epidemiološku sliku u zemlj i-  rekao je Beroš.

Bolnice povećavaju kapacitet za njegu pacijenata Pacijenti povezani s obiteljskim okupljanjima, proslavama, zborskim pjevanjem, izlascima, treninzima i sportskim natjecanjima još uvijek se bilježe, odakle su premješteni u radno okruženje. Kontakti iz prethodnih slučajeva imaju značajan udio među pacijentima.

Beroš kaže da čak i u uvjetima epidemije očekuje odgovarajuće sudjelovanje svih dionika u zdravstvenom sustavu te podsjetio da primarna zdravstvena zaštita, sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, ima obvezu na području prevencije i prevencije i suzbijanja epidemije.- U situaciji smo u kojoj svi trebamo oboljeti od svoje bolesti, kao što to čine mnogi liječnici i medicinske sestre na odjelima intenzivne njege već mjesecima - naglasio je ministar zr fpdao da  su bolnice upućene da povećaju svoju sposobnost zbrinjavanja pacijenata s Covid-19 i svakodnevno izvještavaju o broju bolesnih zdravstvenih radnika, kao i o obvezi izdavanja prioritetnih termina za pacijente s dijagnozom i stanjima koja ne kasne, kako bi ih liječnici primarne zdravstvene zaštite mogli naručiti elektroničkim putem. put.
U bolnici Dubrava kapacitet za liječenje bolesnika povećan je na 270 kreveta, uz pretvaranje hitnog bolničkog prijema u tu svrhu. Hitni pacijenti koji gravitiraju KB Dubrava bit će preusmjereni na druge hitne bolnice u Zagrebu. Što se tiče cijepljenja protiv gripe i upita građana, rekao je da je cjepivo naručeno prije izbijanja. HZJZ je nabavio 460 000 doza, a osigurano je dodatnih 130 000 doza. Nakon prve isporuke obiteljskim liječnicima uslijedit će nova isporuka, a treća u prosincu.

Pridržavanje epidemioloških mjera

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović još je jednom pozvao građane da izbjegavaju sve nepotrebne kontakte, ističući da će se samo pridržavanjem epidemioloških mjera održavati gospodarstvo, obrazovanje i druge djelatnosti."Naša je strategija od početka održavati gospodarstvo, obrazovanje i druge aktivnosti, što je moguće samo poštivanjem epidemioloških mjera," rekao je. istaknuvši da je razlog povećanja broja zaraženih, hospitaliziranih i umrlih od Covid-19 u Hrvatskoj posljednjih dana nepoštivanje propisanih mjera, što pridonosi širenju virusa i pozvao građane da izbjegavaju sva društvena okupljanja i sastanke, obiteljske proslave i privatne proslave.
"To je najveći izraz zajedništva, solidarnosti i humanizma koji možemo pokazati u ovim vremenima", rekao je. U nadzoru provedbe epidemioloških mjera inspekcije civilne zaštite sve se više usredotočuju na izricanje kazni tvrtkama koje nisu provele mjere u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Tercijarni ambulantni smještaj za bolesne

Božinoviće rekao je da su preko Ministarstva turizma i sporta apelirali na krovne sportske organizacije i nacionalne sportske saveze da organizatorima sportskih natjecanja pošalju jasne poruke ako žele izbjeći nove odluke osoblja o prisutnosti gledatelja u zatvorenom i na otvorenom.S obzirom na pogoršanje situacije s širenjem koronavirusa, Uprava civilne zaštite priprema tercijarne ambulantne smještajne jedinice za pacijente.Za sada su lokacije određene u pet gradova - u Zagrebu je to Arena, u splitskoj Spaladium Areni, u Rijeci Dvorana mladosti, a utvrđena su četiri mjesta u Varaždinu i tri u Osijeku. Njihov ukupni kapacitet je 2360 kreveta koji se mogu staviti u pogon u roku od 48 sati, rekao je Božinović.

Stanje u školskom sustavu stabilno

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izvijestio je da je situacija u školskom sustavu i dalje stabilna.„Otprilike 0,1 posto djece je pozitivno, odnosno učenici osnovnih i srednjih škola. Škola nastavlja raditi u tri modela, plus jedan u kombinaciji A i C ”, rekao je.
"Još uvijek smo u poziciji da je ovaj pristup trenutno najbolji mogući zbog pedagoških, psiholoških, socijalnih i zasigurno ekonomskih aspekata, jer onog trenutka kad su djeca, a posebno djeca, kod kuće, tada jedan od roditelja mora ostati kod kuće. koji tada ne mogu ići na posao i stvar je komplicirana na nekoliko razina ”, rekao je Fuchs, napominjući da će Ministarstvo djelovati u skladu s epidemiološkom situacijom i onim što propisuje nacionalno sjedište. Spomenuo je da Finska i Estonija podučavaju na ovaj način. Na primjer, Francuska ima isključivo nastavu licem u lice, a Španjolska održava otvorene škole, osim u nekim regijama koje su ozbiljno pogođene.

Sveobuhvatan i učinkovit pristup sprečavanju radikalizacije

Prihvaćen je Zaključak o sprečavanju radikalizacije u društvu. Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je da pokušaj trostrukog ubojstva s elementima terorizma koji se dogodio 12. listopada na Markovu trgu ukazuje na to da se radikalizacija dogodila u dijelu hrvatskog društva.
"Svaka vrsta radikalizacije u pravilu dovodi do nasilnog ekstremizma i / ili terorizma i predstavlja ozbiljnu prijetnju sigurnosti građana i države u ostvarivanju temeljnih ljudskih prava i sloboda, odnosno ustavnih vrijednosti Republike Hrvatske", rekao je.Prepoznajući znakove radikalizacije, nastavio je Medved, razumijevajući ih te koordiniran i učinkovit odgovor nadležnih institucija na događaje koji proizlaze iz radikalizacije ključni su za sprečavanje jednog od sigurnosnih rizika za nacionalnu sigurnost.„Kako bi se pronašli pravovremeni i učinkoviti odgovori na ovaj sigurnosni rizik, ovim zaključkom Vlade nalaže se Koordinaciji za sustav domovinske sigurnosti da predloži mjere za cjelovit i učinkovit pristup sprječavanju radikalizacije koji bi se trebao temeljiti na koordiniranom i koordiniranom djelovanju svih vlasti. tijela ", izvijestio je.Pojasnio je da će koordinacija izvijestiti Vladu o predloženim mjerama i o tome obavijestiti Vijeće nacionalne sigurnosti.

Granica je pređena

Premijer Andrej Plenković podsjetio je da je prije nekoliko dana rekao da je granica pređena. "Nije isto biti meta govora mržnje u političkoj areni, na Internetu, putem medijskih članaka i napada", rekao je.
"Nisam pročitao ništa o sebi - niti o bilo kome od vas koji su češće predmet napada drugih." Nije mi palo na pamet da tužim bilo koga od tih glumaca. Ovo govorim zbog Hrvatskog novinarskog društva, radi nakladnika i medija. I bilo je vrlo velikog broja parnica. Nikad mi nije palo na pamet jer sam smatrao da je sloboda govora važnija od pravnog postupka protiv onih koji šire mržnju. Međutim, kada poticanje na mržnju, netrpeljivost i netrpeljivost dovode do nasilnog ekstremizma, pa čak i terorizma, tada se granica prelazi. Zbog toga danas vodimo ovu raspravu jer nismo imali takvu situaciju u društvu kakvu smo doživjeli prije 10 dana. To je ključna linija podjele ", rekao je premijer Plenković.
Dodao je da je jedan hrabar anonimus ili je jednom potpisan na mreži, a drugi je kada netko s vatrenim oružjem pokuša trostruko ubojstvo ispred zgrade Vlade."Poruka koju šaljemo jest da nadležna tijela Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti prvo temeljito analiziraju situaciju i, nakon što su postigli bolju međusobnu koordinaciju i razmjenu informacija, predlažu mjere koje možemo poduzeti u društvu - od osvještavanja naših građana o govoru mržnje do analize njegove posljedice i poduzimanje mjera da se to spriječi ", naglasio je.

Tri paralelne aktivnosti

Kad je taj posao gotov, izdvojio je Plenković, tada je moguće razmišljati kada i s kojim sadržajem sazvati i ugovoriti sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost."U ponedjeljak nismo otkrili govor mržnje, u ponedjeljak smo shvatili da je netko mogao doći pred Banske dvore i pokušati ubiti hrvatskog policajca. Govor mržnje nam je poznat jako dobro, već dugi niz godina, bolje od mnogih drugih. Zbog toga ćemo, ponavljam, provesti tri paralelne aktivnosti. Jedan je ovaj specifični slučaj, koji će uzeti u obzir nadležne institucije, drugi je institucionalna borba protiv radikalizacije, a treći je politička borba protiv takvih, a na hrvatskoj je političkoj sceni mnogo onih koji ili odobravaju ili nailaze na razumijevanje. 10 dana vade da su nešto osudili, a mi dobro znamo da nisu ili koji to relativiziraju, a kasnije se ukrcavaju u vlak potencijalnih žrtava. To se trenutno događa u Hrvatskoj. Zato takav sustavni rad može biti jedini odgovor i jedino rješenje ", rekao je premijer.Istaknuo je i razliku od neba do zemlje u reakciji francuske i hrvatske političke scene na ne iste, ali ne i pretjerano različite situacije."Bilo bi dobro da neki o tome razmišljaju u hrvatskom javnom i političkom životu", zaključio je.

Hrvatska će dobiti 1,02 milijarde eura iz instrumenta SURE

Europske unije Hrvatska će dobiti 490 milijuna eura iz instrumenta SURE Europske unije za privremenu potporu radi smanjenja rizika od nezaposlenosti u izvanrednoj situaciji nakon izbijanja Covid-19 do kraja godine. odobrio 1,02 milijarde eura.Ministar financija Zdravko Marić ovlašten je potpisati ugovor o zajmu između Europske unije i Republike Hrvatske za ovu privremenu potporu. Podsjetio je da je instrument SURE uspostavljen odlukom Vijeća EU-a u svibnju ove godine za potporu radnim mjestima i radnicima.Cilj uspostavljanja instrumenta SURE je pružanje dodatne financijske pomoći pogođenim državama članicama u iznosu do 100 milijardi eura u obliku zajmova EU. Europska komisija zadužit će se na financijskim tržištima, a zatim će ta sredstva posuditi državama članicama pod povoljnijim uvjetima. Prva tranša duga izvršena je prije nekoliko dana za 17 milijardi eura, a kamate su, rekao je Marić, bile više od deset puta veće.

"Instrument se usredotočuje na sheme s nepunim radnim vremenom i slične mjere kojima se državama članicama pomaže u zaštiti radnih mjesta, a time i zaposlenika i samozaposlenih od rizika od nezaposlenosti i gubitka dohotka. Sve države članice do danas su potpisale Ugovor o jamstvu čime je napravljen instrument SURE operativno, odnosno dostupno državama članicama ", rekao je Marić, dodavši da se Hrvatska prijavila za financijska sredstva kako bi financirala mjere koje su dovele do naglog i ozbiljnog povećanja stvarnih i planiranih izdataka koji su izravno povezani, s jedne strane, sa subvencijama za očuvanje. poslovi i honorarna podrška.
"Hrvatska ima zajam od 1,02 milijarde eura, s maksimalnim prosječnim dospijećem od 15 godina i razdobljem dostupnosti za financijsku potporu od 18 mjeseci. Financijska potpora može se koristiti kroz najviše osam rata, koje se mogu otplatiti jednom ili više tranši. To su izuzetno povoljni zajmovi, a do kraja ove godine Hrvatskoj će biti isplaćeno ukupno 490 milijuna eura, što ćemo staviti u rebalans proračuna, što je oko 48 posto od ukupno dodijeljenog iznosa ", zaključio je Marić.

Mikro i mala poduzeća uključena u pomoć iz sektora prometa

Također je donesena odluka o uključivanju mikro i malih poduzetnika u program državnih potpora za pomorski sektor, promet, prometnu infrastrukturu i srodne aktivnosti u trenutnoj pandemiji Covida 19, koje su 31. prosinca 2019. bile u poteškoćama.
Ti poduzetnici mogu biti korisnici potpore pod uvjetom da nisu podložni potpunom postupku zbog insolventnosti u skladu s nacionalnim zakonodavstvom i nisu dobili pomoć za spašavanje ili restrukturiranje. Uz to, prihvatljivi korisnici dodatno uključuju poduzeća koja su registrirala poduzeća pod NKD 49.41 kodom. - Cestovni prijevoz robe kao i oni poduzetnici koji su ujedno i pružatelji javnih usluga.

Jačanje suradnje sa Sjedinjenim Državama

Vlada je Saboru poslala Završni prijedlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o slanju letačke straže.Ministar Božinović naglasio je kako sigurnosna suradnja Hrvatske i Sjedinjenih Država iz dana u dan postaje sve konkretnija i sadržajnija.
"Nakon provedbenog sporazuma između Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva domovinske sigurnosti o suradnji u borbi protiv teškog kriminala, potpisan je Memorandum o suradnji između Ministarstva unutarnjih poslova i Centra za terorizam u Washingtonu. Nakon toga sastavljen je i popunjen sveobuhvatan upitnik za ulazak Hrvatske u program izuzeća od viza za hrvatske državljane koji putuju u Sjedinjene Države. Sastavni dio tih aktivnosti bio je i Memorandum o informiranju o putnicima u zračnom prometu koji smo ovaj tjedan potpisali na virtualnoj konferenciji s Ministarstvom domovinske sigurnosti i tako ostvarili pravne preduvjete za tehničku međusobnu povezanost naših informacijskih sustava otiska prsta ", rekao je. u tijeku je spajanje baza unutarnjih poslova s ​​onima koje drži FBI.U kontekstu činjenice da je prvi put postotak odbijenih zahtjeva hrvatskih građana za američke vize spušten ispod tri posto, Božinović je izvijestio da je postupak ratifikacije sporazuma dviju vlada o slanju letačke pratnje potpisan u lipnju ove godine.
"Njime se definiraju važni pojmovi, područja primjene, nadležna tijela, upravljanje aktivnostima stjuardesa, obrazovanje i tehnička pomoć", rekao je Božinović.

Kako bi utvrdila mogućnost rada državnih službi od kuće ili u skupinama,

Vlada je također donijela Odluku o poduzimanju mjera u tijelima državne uprave kako bi se spriječilo širenje epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 i osigurali uvjeti za redovan rad u tijelima državne uprave. Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Republici Hrvatskoj i širenja bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2, tijela i uredi državne uprave i druge stručne službe Vlade Republike Hrvatske dužne su poduzeti mjere za sprečavanje širenja epidemije. opseg. Vlada je ovlastila ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu, uz prethodnu suglasnost premijera, za izdavanje obvezujuće upute kojom se utvrđuju mjere, ovisno o epidemiološkoj situaciji. 
"Ovisno o epidemiološkoj situaciji, uputama će se detaljnije utvrditi slučajevi i mogućnost rada od kuće, kao i mogućnost organiziranja rada u skupinama, kako bi se osigurao kontinuirani i redoviti rad tijela državne uprave i spriječilo širenje bolesti Covid-19", objasnio je Malenica. 
Ova će se odluka primjenjivati ​​na javne službe, osim u područjima zdravstva, znanosti i obrazovanja i socijalne skrbi, koje su regulirane posebnim propisima, a neće se primjenjivati ​​na policijske službenike i službenike Civilne zaštite i pripadnike Oružanih snaga koji izvršavaju zadatke u skladu s po naredbama glavnog ravnatelja policije, načelnika Glavnog stožera i ravnatelja Civilne zaštite.

Imenovani vladini pregovarački odbori

Državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić predstavio je odluke o pokretanju postupka pregovora o zaključivanju dodatka Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike i imenovao članove njegovih pregovaračkih odbora.Vladinim pregovaračkim odborima na čelu je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.Početkom studenog 2017. godine Vlada je sklopila Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike s reprezentativnim sindikatima državnih i javnih službi, a na sastanku sa sindikatima o zaključivanju Dodatka kolektivnog ugovora održanom u svibnju ove godine dogovoren je nastavak pregovora. stoga je danas odlučio da ih nastavi i imenovao pregovarački odbor. "Pregovori će se prvenstveno odnositi na iznos isplate za božićne blagdane, ali bit će otvoreni i razgovori o visini osnovice za obračun plaće za iduću godinu", rekao je državni tajnik u Jeliću.Vlada je izmijenila i Odluku o minimalnim financijskim standardima za decentralizirane funkcije zdravstvenih ustanova ove godine, kojom se preraspodjeljuju ili preraspodjeljuju ukupno utvrđena sredstva, temeljem dostavljenih prijedloga Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Sisačko-moslavačke, Zadarske i Istarske županije.Ukupan iznos sredstava za sve županije ostaje nepromijenjen, kao i ukupan iznos sredstava za decentraliziranu zdravstvenu funkciju u 2020.


Izvor: Hina / Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.