Održan webinar BizHack Caffe: Bili smo kauboji, sad smo prava firma

Održan webinar BizHack Caffe: Bili smo kauboji, sad smo prava firma

S razvojem startup scene formati kao što su inkubatori, akceleratori i mentori su došli u središte pozornosti. Koji format u kojemu poslovnom trenutku poduzetnik treba odabrati i koja točno znanja mogu steći, bila je tema jučerašnjega trećega po redu webinara BizHack Caffe, koji organizira Hrvatska gospodarska komora uz podršku organizacije Lean startup. Radi se o ciklusu pet online susreta s domaćim poduzetnicima s ciljem razmjene informacija, iskustava i znanja između poduzetnika i sudionika te međusobne pomoći pri lakšoj realizaciji poduzetničkih pothvata.

Inkubatori i akceleratori su centri za poticanje razvoja poslovanja mladih inovativnih tvrtki. Glavna razlika između ova dva formata je u tome što su inkubatori primjereniji mladim tvrtkama koje tek žele doći na tržište sa svojom idejom, dok su akceleratori primjereniji za tvrtke koje su došle do zrelije faze te su spremne za puni izlazak na tržište.

Ivan Burazin, osnivač i direktor tvrtke Codeanywhere je bio dio akceleracijskoga programa Tech Starsa u Bostonu. Tri mjeseca programa bila su ključna za njihov poslovni razvoj. „Prije smo bili kauboji, nakon izlaska smo postali prava firma,“ rekao je Burazin.

Svoje iskustvo slično je opisao i Armando Matijević, osnivač i direktor SplitXa. Prošao je kroz akceleracijske programe u Montrealu u Kanadi, a potom i u Boost Vc-iju u San Franciscu. Nakon povratka u Hrvatsku, osnažen novim iskustvima i znanjima, Armando je počeo raditi na razvoju vlastitoga akceleratora.

Na putu do poslovnoga uspjeha mentori su često ključan faktor, kao iskusni stručnjaci s nekim specifičnim znanjem koji poduzetnika mogu uvesti u svoju mrežu kontakata te povećati mogućnost za uspjeh. Odabirom pravoga mentora potencijal za razvoj je na obostranu korist.

Vrlo često su prvi neslužbeni mentori prijatelji koji imaju određeno iskustvo. Tako je krenulo prvo mentorstvo Armanda Matijevića iz SplitXa. Do svog prvoga službenog mentora je došao networkingom te razgovorom o svojim planovima i viziji. Kasnije je njegov mentor postao i službeni dio njegovoga biznisa.

Vedran Đidara, stručnjak za razvoj IT projekata iz Sedam IT-ja kaže da je potrebno prvo kliknuti s tom osobom, a onda taj odnos nadograđivati dalje. „Mentorstvo nije strukturirano, nećete nazvati nekoga i pitati da bude mentor. Potreban je razvoj dubljega odnosa,“ rekao je Đidara.

Ljudi koji drže online tečajeve i dijele svoje iskustvo s drugima te im na taj način pomažu su također svojevrstan način mentoringa. Nikolina Jerković, vlasnica obrta za dizajn i programiranje White Space te osnivačica platforme Pausalist.com, naglasila je važnost edukacija, posebno mlađih generacija, te ih i sama održava na temu grafičkoga dizajna.

U cijeloj priči mentor može pomoći i do razvoja šire mreže poznanstava. Mladom poduzeću networking tako omogućava još bolju razmjenu znanja i iskustava te brži protok informacija kako bi snažnije zauzeli svoje mjesto na tržištu.

Snimka cijeloga webinara dostupna je OVDJE. U idućem, 4. webinaru BizHack Startup Caffe “Financiranje poslovne prilike" bit će riječi o načinima financiranja poduzetničkih ideja i poslovnih prilika te će poduzetnici domaćini predstaviti razne modele financiranja koje su koristili, kao što su bootstraping, investicijski anđeli, fondovi rizičnog kapitala i grupno financiranje (crowdfunding). Događaj se održava 4. studenoga s početkom u 17 sati. Više informacija o drugim događajima dostupno je ovdje.

Ciklus BizHack Startup Caffe organiziran je u sklopu projekta „Promocija poduzetništva (KK.03.1.2.24.0001)“ kojem je svrha poboljšati negativnu percepciju poduzetništva u Hrvatskoj i time omogućiti stvaranje povoljnijeg poslovnog okruženja kao temelja za osnivanje, rast i razvoj poduzeća te društva u cjelini. Hrvatska gospodarska komora (HGK) partner je na projektu, a podršku u organizaciji ciklusa pruža Lean startup Hrvatska, organizacija koja već sedam godina radi na razvoju startup i poduzetničkog ekosustava te je zbog iskustva u organizaciji i provedbi preko 50 različitih događanja za startup ekosustav u Hrvatskoj i inozemstvu izabrana kao implementator aktivnosti ovog projekta.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.