U posljednja 24 sata zabilježeno je 1973 novih pozitivnih na koronavirus

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1973 novih pozitivnih na koronavirus

U posljednja 24 sata zabilježeno je 1973 novih pozitivnih na koronavirus, a preminulo je 45 osoba. Ukupan broj aktivnih slučajeva je 19275. Među njima je 2060 pacijenata na bolničkom liječenju, a od toga je na respiratoru 235 pacijenata, objavio je Nacionalni stožer za civilnu zaštitu.

Od prvog slučaja zaraze u Hrvatskoj do danas ukupno je zabilježeno 105691 osoba zaraženih koronavirusom, preminulih je 1398 preminulo, ukupno se oporavilo 85018 osoba, a od toga 2638 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutačno 40083 osoba. Do danas je ukupno testirano 683 104 osoba, od toga 6139 u posljednja 24 sata. 

Na konferenciji za novinare Nacionalni stožer potvrdio je objavljene podatke o novozaraženima. Odgovarajući na pitanje o cjepivu AstraZenece koja je objavila da je učinkovitost 70%, ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je rekao da je to preozbiljna informacija da bi se na brzinu mogla točno procijeniti učinkovitost. Naglasio je kako u trenutku naručivanja 2,7 milijuna cjepiva te tvrtke nije bilo podataka o učinkovitosti. Naglasio je da će se produžiti trajanje imuniteta na koronavirus i to vjerojatno na šest mjeseci.

Kako je za HRT potvrdio ravnatelj KB Dubrava Ivica Lukšić trenutno je 428 hospitaliziranih pacijenata, od kojih je 360 na kisiku i 70 na respiratoru. Iz bolnice naglašavaju da će kroz koji tjedan, ukoliko se bolnica nastavi puniti ovim tempom - morati aktivirati šatore.

U Zagrebu je na 12 lokacija počelo besplatno testiranje brzim antigenskim testovima na SARS-CoV-2. Građani se na testiranje mogu naručiti putem posebne aplikacije. Mogu ih naručiti i liječnici obiteljske medicine te COVID-19 ordinacija. Svi su termini za tesranje u iduća dva dana popunjeni.

Pročelnik zagrebačkog Ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč rekao je da se u Zagrebu dnevno testira četiri puta više ljudi nego što tehnički li ljudski potencijali mogu i da je gotovo svaka treća testirana osoba pozitivna. Opširnije

➡ Koronavirusom je zaražen i ministar zdravstva Vili Beroš, koji iz kućne izolacije nastavlja sa svojim obvezama. Za Dnevnik HTV-a rekao je da više nema tako visoku temperaturu kao prethodnih dana, ali okus i njuh mu se nisu vratili. Kaže da se razmišlja o pooštravanju mjera, o čemu će biti riječi i sutra na sastanku sa županima. Opširnije 

Koronavirus u županijama

➡ U Zadarskoj županiji 100 je novooboljelih osoba od koronavirusa. Još 21 korisnik i jedna djelatnica doma za starije pozitivni su na koronavirus, a na području Općine Sali došlo je do lokalne transmisije virusa. Dramatičan apel poslali su iz tamošnjeg stožera. Opširnije

➡ S područja Ličko-senjske županije 122 su novooboljele osobe od COVID-19 te je jedna osoba preminula. 87 oboljelih osoba su korisnici Doma za odrasle osobe Bistričak iz Otočca, 18  oboljelih osoba je s područja Senja, 9 s područja Gospića,  3 oboljele osobe iz Brinja, 2 iz Otočca,  po jedna oboljela osoba s područja Novalje, Plitvičkih Jezera i Perušića. U OB Gospić preminula jedna osoba starije životne dobi (81 godina).

➡ U Međimurskoj županiji u proteklih 24 sata evidentirano je 18 slučajeva osoba pozitivnih na virus COVID-19. U bolnici u Čakovcu hospitalizirano je 89 pacijenata pozitivnih na COVID-19. Na respiratoru se nalazi 13 pozitivnih pacijenata. Opširnije 

➡ U Gradu Zagrebu je u proteklih 24 sata prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo 343 novooboljelih od Covida-19, a provedeno je 849 testiranja, priopćio je Vjekoslav Jeleč na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Grada Zagreba. Opširnije 

➡️ U Varaždinskoj županiji evidentirano je 285 novih slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata. Testirano je ukupno 576 uzoraka. Varaždinska županija ovime u tjedan dana broji 1671 novih slučajeva što je najviše do sada od početka epidemije. Udio pozitivnih na Covid-19, među testiranim uzorcima simptomatskih pacijenata, jučer je iznosio 58%, dok je udio pozitivnih u svim testiranim uzorcima 49%.

➡ S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 122 su novooboljele osobe od koronavirusa, a jedna osoba je preminula. Među njima je 87 oboljelih osoba koji su korisnici Doma za odrasle osobe Bistričak iz Otočca, 18 je s područja Senja, devet s područja Gospića, tri iz Brinja, dvije iz Otočca te po jedna s područja Novalje, Plitvičkih Jezera i Perušića. 

➡ U Brodsko-posavskoj županiji u protekla 24 sata je 157 novih pozitivnih  na koronavirus. Tri osobe su umrle, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

➡ U Primorsko-goranskoj županiji je 125 novozaraženih osoba, a 134 su ozdravile. Ukupan broj aktivnih slučajeva Covid-19 bolesti je 2133. Hospitaliziranih je 107, a 13 ih je na respiratoru.

➡ U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata su 142 nove pozitivne osoba na Covid-19. Nema preminulih osoba. Trenutačno je u županiji 64 osoba hospitalizirano zbog Covid-19 bolesti. U samoizolaciji su 943 osobe. Od ukupnog broja pozitivnih na Covid-19 u ovoj županiji je pozitivno 55 radnika iz sustava zdravstva, a u samoizolaciji su 26 zdravstvena djelatnika. Opširnije

➡ Na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 59 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Na području grada Bjelovara su 33 novozaražene osobe, po četiri s područja grada Čazme i općine Velika Pisanica, po tri s područja gradova Garešnica, Daruvar i Grubišno Polje te općine Rovišće, po dvije osobe s područja su općina Đulovac i Končanica, a po jedna s područja općina Nova Rača i Velika Trnovitica.

➡ U Istarskoj županiji su 54 novozaražene osobe. Za 34 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 10 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima s područja: Rijeka (5), Zagreb (1), Slovenija (2), Italija (2).

➡ Na području Koprivničko-križevačke županije potvrđeno je 28 novih slučajeva bolesti Covid-19, a ozdravilo je 75 osoba. Preminula je osoba (rođena 1938.) s pozitivitetom na koronavirus koja je u kliničkoj anamnezi imala i druge  dijagnoze. Od početka pojave koronavirusa na području županije je ukupno testirano 9909 osoba te je zabilježeno 1977 slučajeva bolesti Covid-19.

➡ U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su tri nova slučajeva zaraze koronavirusom. Radi se dvije osobe iz Dubrovnika i jednoj osobi koja nema prebivalište na području te županije. Izliječene su 52 osobe. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 49 osoba, a jedna je na respiratoru.

➡ Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla 24 sata zabilježeno je 26 novozaraženih osoba koronavirusom, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Iz Siska je 15 novooboljelih, četiri iz Popovače, po dvije osobe iz Petrinje i općine Lekenik, te po jedna osoba s područja općina Sunja i Dvora te iz Novske.

➡ Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije nije objavio broj novozaraženih. Priopćili su da je u toj županiji trenutačno aktivno 258 slučajeva zaraze koronavirusom, 224 osobe su u kućnoj izolaciji, a 34 osobe su hospitalizirane. U samoizolaciji se nalazi 505 osoba, a ukupno je testirano 16006 osoba.

Koronavirus u svijetu

➡️ Tvrtka AstraZeneca objavila je da je njezino cjepivo protiv koronavirusa, razvijeno u suradnji sa Sveučilištem u Oxfordu, prosječno učinkovito 70 posto. Opširnije 

➡️ Rusija je potvrdila rekordna 25.173 slučaja koronavirusa, a Kremlj je objavio da regionalne vlasti odlučuju o uvođenju mjera protiv širenja zaraze. Opširnije

➡️ Indija je zabilježila 44.059 novih slučajeva zaraze koronavirusom pa je sada u toj zemlji ukupno zaraženo 9,14 milijuna ljudi, najnoviji su podaci ministarstva zdravstva. Opširnije

➡️ Britanska vlada objavit će u ponedjeljak da više neće biti potrebna samoizolacija za osobe koje su došle u kontakt s onima koji su na testiranju bili pozitivni na COVID-19, javlja list Telegraph. Opširnije

➡️ Stanovnici mnogih europskih zemalja već su tjednima u karanteni. Očekuju da će novi "lockdown" usporiti pandemiju kako bi imali koliko-toliko normalan Božić.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/680881/koronavirus-najnovije-informacije-50

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.