Žičara i što sve izlazi na vidjelo u Zagrebu

Žičara i što sve izlazi na vidjelo u Zagrebu

Političke platforme Zagreb je NAŠ! i Možemo! podnijele su kaznenu prijavu DORH-u protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića zbog zlouporabe položaja i ovlasti, primanja mita i počinjenja kaznenih djela u sastavu zločinačkog udruženja. Na to su ih potaknuli dokazi u sedmosatnom videu anonimnog autora koji upozorava na brojne malverzacije u projektu Sljemenska žičara.
- Ova žičara nije projekt za dizanje izletnika na vrh Sljemena nego je ovo projekt za dizanje love, dizanje love za koja potpuno sam uvjeren će biti korištena da se ilegalno financira kampanja Milana Bandića na slijedećim lokalnim izborima, rekao je Tomislav Tomašević, saborski zastupnik, Možemo!

HNS-ov gradski zastupnik Tomislav Stojak, u emisiji Studio 4 rekao je kako će se u konačnici platiti ogromna cijena.

- U projekt žičare ušlo se s planom da će koštati oko 360 milijuna kuna.Taj projekt već sada košta 550-600 milijuna kuna, bez PDV-a. Bojim se da će to koštati puno više. Žičara u Gradu Zagrebu treba, ali ne pod svaku cijenu. Ovu cijenu koju ćemo u končanici platiti, ona je ogromna, rekao je Stojak.Tomislav Stojak je rekao kako ovih dana izlazi na vidjelo, na što se upozoravalo u Gradskoj skupštini kad se govorilo o proračunima, kad su se osiguravala sredstva za žičaru, da su ti troškovi narasli enormno bez ikakvih razloga.
- U projekt se ne može ići ako se nemaju osigurana sredstva, a pogotovo se ne može ići u javnu nabavu, ako nisu osigurana sredstva. Žičara uopće nije bila planirana da se radi kroz kredit, nego je naknadno izdvajanjem ZET-a iz Zagrebačkog Holdinga, Grad odlučio ići na podizanje kredita od 350 milijuna kredita za njezinu izgradnju, rekao je Stojak.
Tomislav Stojak je istaknuo kako je žičara ogroman problem te da je očito kako je došlo do velikih probijanja iznosa u gradnji žičare jer mnoge stvari uopće nisu bile projektno planirane na samom početku.  

- Ako je sve tako kako se dogodilo u sedmosatnom video materijalu koji je plasiran medijski, onda nadležna tijela ove države moraju vrlo ozbiljno napraviti provjeru svih dokumenata. 
Tomislav Stojak je rekao kako u ovom trenutku, kada smo u fazi gdje je žičara gotova, izgrađena, ona mora biti puštena u funkciju jer najskuplji je projekt koji se stavi, zamrzne i nikad se ne otvori. Stojak je rekao kako zastupnici u Gradskoj skupštini nemaju uvid u dokumente oko žičare.- To je nešto što je izvođač izabrao i Grad Zagreb, ne predstavničko tijelo. Oporba je stalno govorila o žičari u Gradskoj skupštini i jasno smo govorili svoje stavove. Video koji je objavljen i što je Grad demantirao samo pobuđuje sumnju da je došlo do enormnog probijanja troškova. To us novci Zagrepčana, nitko drugi to neće platiti. 

Prioriteti u Gradu Zagrebu

- Stvar je prioriteta u Gradu Zagrebu. A to bolja komunalna infrastruktura koja se kod svakih malo jačih nevremena pokaže da je zastarjela i trošna, izgrade nove prometnice koje se nisu izgradile godinama i ustanove(vrtići, škole. igrališta i ambulante), rekao je Stojak.HNS-ov gradski zastupnik se dotaknuo i poskupljenja najamnina gradskih prostora, te rekao kako se to ne bi smjelo događati jer je Gradska skupština na prijedlog gradonačelnika u travnju i na nedavnoj sjednici donijela odluke kojima se olakšava posao obrtima i poduzetnicima. Stojak je istaknuo kako najavljena rasprodaja izuzetno vrijednih gradskih zemljišta koje je gradonačelnik stavio u proračun za iduću godinu - Gredelja, Zagrepčanke i Paromlina, ne smije proći ispod radara. - To su najvrjednija zemljišta koja su još preostala u vlasništvu građana Grada Zagreba, dodao je. S novcima koje je imao gradonačelnik Bandić mogao je napraviti nemjerljivo puta više da bi svi građani Zagreba bolje živjeli, rekao je Stojak.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/680922/stojak-zicara-u-gradu-zagrebu-treba-ali-ne-pod-svaku-cijenu

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.