ZJZ Varaždinske županije: Testirano više od 45.000 uzoraka na koronavirus, od čega gotovo 1.000 ove subote

ZJZ Varaždinske županije: Testirano više od 45.000 uzoraka na koronavirus, od čega gotovo 1.000 ove subote

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije je dosad testirao više od 45.000 uzoraka na virus SARS-CoV-2, od čega je gotovo tisuću uzoraka obrađeno u subotu kada su svi zaposlenici Djelatnosti za medicinsku mikrobiologiju radili od 7 do 22 sata.- Naš mikrobiološki laboratorij je među prvima u Hrvatskoj uveo PCR testiranje na virus SARS-CoV-2, a riječ je o molekularnom postupku kojim se dokazuje prisustvo virusne RNA molekule. Kapacitet testiranja je sa 700-tinjak uzoraka dnevno povećan na oko 1.000 uzoraka jer je u Zavod na posudbu došao dodatan uređaj. Naši djelatnici su ove subote radili punih 15 sati kako bi obradili gotovo 1.000 uzetih uzoraka, no jasno je da takvim tempom nije moguće raditi svakoga dana – rekao je Marin Bosilj, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, na konferenciji za novinare u ponedjeljak, 30. studenoga. 
Dodao je da se na društvenim mrežama objavljuje puno dezinformacija, pri čemu se brkaju PCR testovi s brzim antigenskim testovima. - Prije nekoliko dana su se na društvenim mrežama pojavila dva nalaza za istu osobu, jedan pozitivan i drugi negativan. S obzirom da uzorci nisu bili uzeti istoga dana, takvi nalazi su apsolutno normalni i točni. Djelatnici našeg laboratorija su visokokvalificirani za ovaj posao, o čemu jasno govori podatak da smo među prvima dobili sve potrebne dozvole za provođenje PCR testova, a već su naši prvi nalazi imali 100-postotnu točnost. Zahvaljujem im svima na predanom radu i velikoj požrtvovnosti – rekao je. 
Dr. Iva Košćak, voditeljica Djelatnosti za medicinsku mikrobiologiju, navela je da imaju status akreditiranog medicinskog laboratorija, što je moguće postići jedino uz pridržavanje, poštivanje i primjenjivanje svih elemenata sustava kvalitete. - Što se tiče PCR dijagnostike bolesti Covid-19, uključeni smo u međunarodna međulaboratorijska uspoređivanja, dakle u sustavu smo vanjske procjene kvalitete – pojasnila je dr. Iva Košćak. 
Dr. sc. Sonja Obranić, dipl. ing. molekularne biologije, napomenula je da su međulaboratorijske usporedbe na međunarodnoj razini potvrdile da je Županijski zavod za javno zdravstvo vrlo uspješan u testiranjima. – Često se postavlja pitanje kako je moguće da je jedan dan nalaz na virus pozitivan, a drugi dan je negativan. To nije ništa neuobičajeno zato što se radi o testiranju dva različita uzorka. Ako se u jednome detektira virus, a u drugome ne, to ne znači da je osoba bez virusa u sebi, ali je ispod granične vrijednost. Naime, količine virusa u organizmu se svaki dan mijenjaju, a sama bolest ima svoj tijek, što također utječe na same rezultate testiranja – pojasnila je dr. sc. Obranić.
Kada se primjenjuju brzi antigenski testovi, objasnila je pak dr. Katica Čusek Adamić, voditeljica Epidemiološke djelatnosti. 
- Stručna opravdanost provođenja brzih antigenskih testova u ovom trenutku je isključivo za osobe koje već imaju simptome bolesti, pri čemu se najtočnije vrijednosti mogu dobiti ako se testiranje obavi pet dana od početka pojave simptoma. Negativni rezultati se svakako još moraju provjeravati PCR testom. Brzi testovi su pogodni za primjenu u ordinacijama opće i obiteljske medine, bolnicama ili domovima za starije osobe u kojima će se u kratkom vremenu, u 15-ak minuta dobiti rezultati testiranja. Na taj način se mogu rasteretiti mikrobiološki laboratoriji, čime bi PCR testiranje bilo dostupnije na svim razinama – istaknula je dr. Čusek Adamić.
Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije raspolaže s oko 1.500 brzih antigenskih testova koje su sami već ranije nabavili, a provode ih u komercijalne svrhe, uz plaćanje.– Iz Nacionalnog stožera civilne zaštite imamo najavu da će iz državnih robnih rezervi u našu županiju stići oko 1.500 testova, a podijeljeni će biti liječnicima opće i obiteljske medicine – naveo je ravnatelj Zavoda Bosilj. 
Djelatnici Zavoda za javno zdravstvo apeliraju na sve građane da se nakon obavljenog testiranja pridržavaju mjera samoizolacije. – Molimo građane da se pridržavaju uputa liječnika te da do dobivanja rezultata testiranja budu u izolaciji, distanciraju se od članova obitelji, a nikako ne odlaze u trgovine, na druženja ili obavljaju različite poslove zato što odlazak na testiranje znači sumnju da se pozitivni na Covid-19 – apelirala je dr. Čusek Adamić.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.