Tlo u Petrinji i dalje podrhtava, na terenu četiri tvrtke koja uklanjaju oštećene građevine

Tlo u Petrinji i dalje podrhtava, na terenu četiri tvrtke koja uklanjaju oštećene građevine

Tlo o području Petrinje podrhtavalo je i noćas te je zabilježeno desetak novih, ali slabijih potresa. O otpisu režija Vlada će odlučivati u ponedjeljak, a cijelo vrijeme najviše posla je je uklanjanju oštećenih  građevina, o čemu je u petak govorio i ministar Darko Horvat. - Uklanjanje teško oštećenih građevina na potresom pogođenom području trenutno je jedan od glavnih prioriteta, istaknuo je ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat koji se u Petrinji sastao s predstavnicima četiri tvrtke koje imaju okvirni ugovor za uklanjanje oštećenih objekta. Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat sastao se danas prijepodne u Petrinji s predstavnicima tvrtki EURCO d.d., TGT-Adriatik d.o.o., Graditelj svratišta d.o.o. i Joning d.o.o., kao ugovornim izvođačima, kako bi se utvrdila točna procedura oko uklanjanja teško oštećenih građevina na potresom pogođenom području.
Istodobno s brzim uvođenjem građevinske operative na teren, pokrenut će se i novi natječaj za sanacijske radove, u skladu sa svim zakonskim odredbama, kako bi se osigurao kontinuitet djelovanju i otklanjanju potresom uništenih zgrada. Također, ustrojit će se i dislocirani ured Ministarstva prostornoga uređenja graditeljstva i državne imovine koji će u Petrinji djelovati zajedno s predstavnicima Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, kao i s predstavnicima Državnog inspektorata, odnosno građevinske inspekcije.
 

Za brzi postupak provedbe uklanjanja potrebna je suglasnost vlasnika

„Na ovom prostoru koncentrirat ćemo sve one koji imaju bilo kakvu nadležnost u postupku uklanjanja, odnosno obnove ili gradnje novih objekata na potresom pogođenom području. Kako bismo pristupili brzom uklanjanju uništenih objekata potrebne su nam suglasnosti vlasnika, te će biti potrebno izraditi elaborat od strane građevinskih inženjera, na temelju kojeg Stožer donosi odluku o rušenju. Tamo gdje se suglasnosti neće moći osigurati, rješenja o uklanjanju takvih objekata morat će donositi građevinska inspekcija“ izjavio je ministar Horvat. Pojasnio je i kako će obnovu svega što ima povijesnu ili kulturnu vrijednost u cijelosti projektirati Ministarstvo kulture i medija.
 
U samom centru Grada Petrinje nalaze se zgrade kulturne baštine kod kojih nije moguće izravno pristupiti postupku cjelovitog uklanjanja, stoga će se Ministarstvo kulture, nakon obavljenih pregleda, očitovati o stanju spomenika kulture i ostale kulturne baštine u staroj gradskoj jezgri te dati svoje preporuke u pristupanju obnovi tog područja s ciljem da gradovi zadrže svoj urbani identitet.
 

Uskoro predstavljanje tipskih rješenja za izgradnju novih kuća

Ministar Horvat danas je najavio i sastanak koji će se u utorak održati s predstavnicima fakulteta i komora građevinske struke, a na kojem će biti predstavljena potencijalna rješenja po pitanju načina i pristupa obnovi na Banovini. „Svo znanje koje danas hrvatska akademska zajednica ima moramo staviti na isti stol i temeljem tih inputa početi donositi odluke.“ zaključio je ministar Horvat.

Ministar se tako sastao s predstavnicima tvrtki Euroco, TGT-Adriatik, Graditelj svratišta i Joning, kao ugovornim izvođačima, a kako bi se utvrdila točna procedura oko uklanjanja teško oštećenih građevina na potresom pogođenom području, izvijestili su iz Ministarstva. Kako se navodi, uklanjanje takvih građevina, za koje će građevinski inženjeri izrađivati elaborate na temelju kojih će zatim Stožer civilne zaštite donositi odluke o rušenju, trenutno je jedan od glavnih prioriteta.
Iz Ministarstva prenose i kako su predstavnici četiri tvrtke tijekom sastanka izrazili spremnost na promptnu reakciju i mogućnost pristupanja uklanjanju onih objekata koji u ovom trenutku na bilo koji način ugrožavaju zdravlje i živote ljudi na ovom području.
Istodobno s brzim uvođenjem građevinske operative na teren, iz Ministarstva najavljuju da će se pokrenuti i novi natječaj za sanacijske radove, u skladu sa zakonskim odredbama, a kako bi se osigurao kontinuitet djelovanja te otklanjanja potresom uništenih zgrada.

Dislocirani ured Ministarstva u Petrinji; za brzo uklanjanje treba suglasnost vlasnika

Horvat je najavio i ustrojavanje dislociranog ureda Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u Petrinji, koji će djelovati zajedno s predstavnicima Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje te predstavnicima Državnog inspektorata, odnosno građevinske inspekcije.- Na ovom prostoru koncentrirat ćemo sve one koji imaju bilo kakvu nadležnost u postupku uklanjanja, odnosno obnove ili gradnje novih objekata na potresom pogođenom području. Kako bismo pristupili brzom uklanjanju uništenih objekata potrebne su nam suglasnosti vlasnika, te će biti potrebno izraditi elaborat od strane građevinskih inženjera, na temelju kojeg Stožer donosi odluku o rušenju. Tamo gdje se suglasnosti neće moći osigurati, rješenja o uklanjanju takvih objekata morat će donositi građevinska inspekcija - izjavio je ministar Horvat.

Ističe i da će obnovu svega što ima povijesnu ili kulturnu vrijednost u cijelosti voditi Ministarstvo kulture i medija.
U samom centru Grada Petrinje nalaze se zgrade kulturne baštine kod kojih nije moguće izravno pristupiti postupku cjelovitog uklanjanja, stoga će se Ministarstvo kulture, nakon obavljenih pregleda, očitovati o stanju spomenika kulture i ostale kulturne baštine u staroj gradskoj jezgri te dati svoje preporuke u pristupanju obnovi tog područja s ciljem da gradovi zadrže svoj urbani identitet, objašnjavaju iz Ministarstva.
Najavljuju i kako će uskoro biti predstavljena tipska rješenja za izgradnju novih kuća na potresom pogođenom području.Ministar Horvat je, naime, za utorak najavio sastanak s predstavnicima fakulteta i komora građevinske struke na kojem će biti predstavljena potencijalna rješenja po pitanju načina i pristupa obnovi na Banovini. "Svo znanje koje danas hrvatska akademska zajednica ima moramo staviti na isti stol i temeljem tih inputa početi donositi odluke", zaključio je ministar. 

Izvor: Hina/Vlada 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.