U Hrvatskoj danas evidentirano 857 novozaraženih koronavirusom

U Hrvatskoj danas evidentirano 857 novozaraženih koronavirusom

U posljednja 24 sata zabilježeno je 857 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrla je 31 osoba, priopćeno je iz Ravnateljstva civilne zaštite. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je ukupno 3050, a među njima je 1381 pacijent na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 135 pacijenata. 
U samoizolaciji je trenutno 14.969 osoba. Do danas je ukupno testirano 1.169.837 osoba, od toga 7173 u posljednja 24 sata. 
Od početka epidemije u Hrvatskoj, zabilježeno je 230.359 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 4913 umrlo. Ukupno se oporavilo 222.396 osoba, od toga 286 u posljednja 24 sata.

Evo i kronologije HRT-a: ttps://vijesti.hrt.hr/hrvatska/koronavirus-najnovije-13-267846

Podaci po županijama

12:17

● Na području Zadarske županije 29 je novozaraženih. U Općoj bolnici Zadar hospitaliziran je 21 oboljeli, od kojih je troje na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju u Biogradu na liječenju je troje pacijenata.

● U Šibensko-kninskoj županiji 34 je novooboljelih, a preminule su dvije osobe. U šibenskoj bolnici trenutno se liječi 10 osoba, dok se u kninskoj bolnici liječi 12 osoba.

● Na području Krapinsko-zagorske županije evidentirano je 14 novooboljelih, a preminule su tri osobe. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nalazi se 50 pacijenata od kojih je pet na respiratoru.

● U Varaždinskoj županiji zabilježen je 41 novi slučaj, a dvije su osobe umrle. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin je 75 osoba s težom kliničkom slikom, a šest je na respiratoru. Dvadeset osam osoba je u Klenovniku i 14 u Novom Marofu.

● U Osječko-baranjskoj županiji umrlo je pet osoba, a potvrđeno je 29 novih slučajeva zaraze. Hospitalizirano je 109 osoba i to 83 u osječkom KBC-u, od kojih je 14 na respiratoru. U Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 26 pacijenta.

● U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 35 novooboljelih. Preminula je jedna osoba. Hospitalizirane su 23 osobe. Dva pacijenata zahtijevaju intenzivnu skrb i oba su na invazivnoj ventilaciji.

● U Zagrebačkoj županiji zabilježeno je 46 novih slučajeva zaraze koronavirusom.

● S područja Ličko-senjske županije jedna je novooboljela osoba. Hospitalizirano je 11 osoba.

● U Primorsko-goranskoj županiji potvrđene su 64 novozaražene osobe. Hospitalizirane su 42 osobe, a četiri su na respiratoru.

● U Vukovarsko-srijemskoj županiji 18 je novo pozitivnih, a preminula je jedna osoba. Hospitalizirana je 41 osoba. 

● U Istarskoj županiji potvrđeno je 15 novozaraženih osoba. Hospitalizirano je 30 osoba, od toga su 4 osobe u respiracijskom centru. Preminule su dvije osobe.

● U Virovitičko-podravskoj županiji preminule su dvije osobe, a 19 je novooboljelih. Hospitalizirano je 39 osoba.

● U Sisačko-moslavačkoj županiji 52 su novooboljele osobe

● Na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđen je 21 novi slučaj koronavirusa, a dvije su osobe umrle. U bjelovarskoj Općoj bolnici trenutno je na liječenju 35 pacijenta, od kojih je troje na respiratoru

● Na području Koprivničko-križevačke županije potvrđena su 33 nova slučaja. Na bolničkom liječenju nalaze se 22 osobe. 

● U Požeško-slavonskoj županiji devet je novooboljelih osoba. Trenutno je aktivno 76 slučajeva, a 19 osoba je hospitalizirano.

 

Bill Gates: Raspodjela cjepiva veliki problem

11:21

Siromašnije zemlje u najboljem će slučaju zaostajati 6 do 8 mjeseci s nabavkom cjepiva protiv Covida-19 u odnosu na bogatije zemlje, procijenio je filantrop Bill Gates.

U intervjuu za Reuters kazao je da je raspodjela cjepiva izuzetno veliki problem koji izlaže pritisku globalne institucije, vlade i proizvođače lijekova. 

- Svaki je političar pod pritiskom da se izbori da svoju zemlju dovede na početak reda, kaže Gates. 

Fondacija Billa i Melinde Gates do sada se obvezala odvojiti 1,75 milijardi dolara za borbu protiv pandemije Covida-19 uključujući u okviru programa COVAX za pravednu raspodjelu cjepiva koji vodi Svjetska zdravstvena organizacija.

 

Australija ublažava ograničenja

11:12

Australija je zabilježila deseti dan zaredom bez novih lokalno prenesenih slučajeva Covida-19, dopuštajući svojoj najmnogoljudnijoj državi New South Wales (NSW) da ublaži ograničenja nakon što je ograničeno brzo šireće žarište zaraze.

Država Victoria, koja je domaćin teniskog turnira Australian Open, tri tjedna nije zabilježila ni jedan lokalni slučaj.

Australija je zabilježila više od 22.000 lokalnih slučajeva od početka pandemije i 909 smrtnih ishoda.

Zahvaljujući činjenici da nema novih lokalnih zaraza, australska premijerka Gladys Berejiklien od petka će ublažiti ograničenja protiv koronavirusa, uključujući ublažavanje pravila nošenja maski i veći broj osoba na kućnim zabavama, vjenčanjima, sprovodima i u crkvama.

Unatoč relativnom uspjehu u rješavanju pandemije, australske će međunarodne granice ove godine vjerojatno ostati zatvorene za nedržavljane Australije, uz moguće ekskluzivne turističke aranžmane s južnopacifičkim susjedima.https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/koronavirus-najnovije-13-267846

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.