Završen tečaj za vodiče službenih pasa čuvarske namjene u Pukovniji vojne policije

tečaj za vodiče službenih pasa

U Obučnom centru vodiča i službenih pasa „Satnik Krešimir Ivošević“ Pukovnije vojne policije u Dugom Selu, u petak, 26. veljače 2021. godine završio je tečaj za vodiče i službene pse čuvarske namjene. Tečaj je trajao četiri mjeseca tijekom kojih su osposobljena tri vodiča i četiri službena psa čuvarske namjene za potrebe Bojne za opću logističku potporu, Zapovjedništva za potporu Oružanih snaga RH.

U Obučnom centru u Dugom Selu za potrebe Hrvatske vojske trenutno se provode tečajevi za vodiče i službene pse za detekciju eksploziva u trajanju od šest mjeseci, tečaj za vodiče i službene pse zaštitne namjene u trajanju od pet mjeseci, tečaj za vodiče i službene pse dvostruke namjene (detekcija eksploziva i zaštitna namjena) u trajanju od sedam mjeseci, tečaj za vodiča službenog psa tragačke namjene u trajanju od pet mjeseci i temeljni tečaj za vodiča službenog psa u trajanju od dva mjeseca. Također u Centru se provodi i tečaj za vodiče i službene pse za detekciju duhana, droga i eksploziva za potrebe Carinske uprave Ministarstva financija.

Cilj navedenih tečajeva je obučiti vodiče i službene pse za izvršavanje zadaća prema namjeni službenog psa. Vodiče se upoznaje s osobinama, ishranom, njegom i zdravstvenom zaštitom psa. S obzirom da je riječ o dugom i osjetljivom razdoblju obuke, potrebna je velika upornost, razumijevanje, kvalitetna prosudba psihofizičkih sposobnosti psa, kao i znanje vodiča.

Po završetku tečaja vodiči polažu teoretski i praktični ispit. Nakon uspješno položenog završnog ispita dodjeljuje im se licenca za rad u trajanju 12 mjeseci koja garantira da vodiči mogu samostalno održavati stečenu razinu obučenosti službenih pasa i da znaju upotrijebiti službene pse u različitim situacijama i zadaćama.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.