U Hrvatskoj 823 pozitivnih na koronavirus, a sve odluke Stožera se produljuju do 31. ožujka

stožer

U Hrvatskoj je u proteklih 24 sata zabilježeno 823 novih slučajeva koronavirusa pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4.522. Među njima je 811 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 78 pacijenta. U protekla 24 sata oporavilo se 578 osoba, a testirano je njih 5.945.Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježena 249.661 osoba zaražena novim koronavirusom, od čega 823 u protekla 24 sata. Prema izvješću  239.492 osobe su se oporavile, od toga 578 u protekla 24 sata.
 
U protekla 24 sata preminulo je 12 osoba, ukupno 5.647 osoba. Do danas je ukupno testirano 1.416.328 osoba, od toga 5.945 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 17.012 osoba.
Sve odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske dostupne su na poveznici.

Ministar Davor Božinović na današnjoj je konferenciji za novinare najavio da će Stožer donijeti četiri nacionalne i jednu lokalnu odluku, ave odluke se produljuje do 31. ožujka,

- Kao što je najavljeno, upoznat ću vas s time da će Stožer donijeti četiri nacionalne i jednu lokalnu odluku o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode nove mjere radi sprječavanja širenja virusa. Druga je odluka o izmjeni javne organizacije prijevoza putnika, izmjena odluka o posebnom uvođenju organizacije rada za djelatnost trgovine i odluka o privremenoj zabrani prelaska graničnih prijelaza u RH, rekao je  ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

- Radi se o horizontalnim odlukama i primjena za sve odluke se produljuje do 31. ožujka, a stupaju na snagu 13. ožujka. Sve uvedene nužne epidemiološke mjere su iste, osim što će se najveći dopušteni broj koji će moći biti prisutan na kulturnim programima određivati u preporukama HZJZ-a, koji će taj najveći dopušteni broj moći smanjivati ili povećavati. Omogućit će se, uz strogo poštovanje mjera, natjecanja na otvorenom, i za niži rang natjecanja zbog djece i mladih sportaša, kazao je.
- Propisat će se detaljni protokoli mjera putem preporuke HZJZ-a. Neće se čekati odluka Stožera, već HZJZ može određene mjere pooštravati ili ublažavati, ovisno o situaciji. Omogućit će se, uz strogo poštovanje mjera, natjecanja na otvorenom, i za niži rang natjecanja zbog djece i mladih sportaša. Što se tiče odluke na lokalnoj razini, radi se o produljenju mjera koje vrijede u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, tako nam je najavljeno i mislim da je to dobra praksa, rekao je Božinović.

Odluka o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja dostupna je na poveznici

Odluka o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske dostupna je na poveznici

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.