U Hrvatskoj brojke zaraženih koronavirusom rastu, a većina mjera produžuje se do kraja ožujka

BOŽINOVIĆ

U Hrvatskoj brojke zaraženih koronavirusom rastu, jučer je evidentirano 823 nova slučajeva bolesti, a 12 ljudi je umrlo, a većina mjera produžuje se do kraja ožujka. Udio pozitivnih strana među ispitanicima iznosi 13 punih 8 posto. U bolnicama se liječi 811 pacijenata, od kojih 78 na respiratoru. U odnosu na prošli tjedan, novozaraženih je 26 posto više. Porastao je i broj zaraženih u nekad najkritičnijoj županiji - Varaždinskoj u kojoj je jučer evidentirano 38 novih slučaja zaraze koronavirusom. Broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 113, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 175.Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin su 42 osobe s težom kliničkom slikom, od kojih je 21 smještena na lokaciji u Varaždinu, dok se dodatna 21 osoba nalazi u Klenovniku.

Novina je da će se najveći dopušteni broj osoba na kulturnim programima moći korigirati preporukama HZJZ-a bez čekanja odluka Stožera, a omogućit će se i sportska natjecanja na otvorenom, rekao je na konferenciji za novinare načelnik Nacionalnog stožera i potpredsjednik Vlade Davor Božinović.
Do 31. ožujka produžuju se mjere vezane za ograničavanje okupljanja, regulaciju prijevoza putnika, rada trgovina i prelazaka graničnih prijelaza, a odluka o tome stupa na snagu 13. ožujka, rekao je Božinović.
Uz strogo pridržavanje mjera, omogućit će se sportska natjecanja na otvorenom zbog djece i mladih sportaša.
Što se tiče odluke na lokalnoj razini, produžuju se mjere u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a od lokalnih i županijskih stožera s izraženim rastom zaraženih, očekuje se da predlože mjere u skladu s lokalnom epidemiološkom situacijom.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak upozorio je da je broj novooboljelih ovaj tjedan za 26 posto veći u odnosu na prošli tjedan."Najniža incidencija je u Istarskoj, a najviša u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Ako gledamo sedmodnevnu stopu incidencije, na prvo mjesto je izbila Primorsko-goranska županija. No, epidemiolozi kažu da tamo nema velikih žarišta, nego puno mikrožarišta zbog druženja",  rekao je Capak. ( HINA)

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.