U Hrvatskoj 129 novih osoba zaraženo koronavirusom, cjepivo još stiže na kapaljku

U Hrvatskoj 129 novih osoba zaraženo koronavirusom, cjepivo još stiže na kapaljku

Prema izvješću Nacionalnog stožera CZ, u proteklih 24 sata, novih je 129 osoba zaraženo koronavirusom, a osam je umrlih. Aktivna  su 4342 slučaja zaraze.  Među zaraženima na razini države 874 ih je na bolničkom liječenju, od kojih su 72 na respiratoru.  Od 25. veljače 2020., kad je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas potvrđene su 251.174 osobe zaražene koronavirusom. Umrlo je 5685 osoba, a oporavilo ih se 241.147, od čega 583 u posljednja 24 sata. 
U samoizolaciji je trenutno 17.840 osoba. 
Do danas su ukupno testirane 1.431.342 osobe, od toga 2.563 u posljednja 24 sata. Broj novozaraženih koronavirusom porastao je na tjednoj razini za 28,8 posto, a poduzimaju se koraci za pravilniju raspodjelu cjepiva na razini Europske unije, rečeno je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite. Davor Božinović rekao da je nezadovoljstvo dinamikom isporuke cjepiva prisutno u svim zemljama članicama EU-a, no, iz Bruxellesa stižu optimističnije informacije o prekidu zastoja u isporuci cjepiva AstraZenece.

- "U zadnjih tjedan dana imali smo 4566 novih slučajeva pa nam je tjedni broj narastao za 28,8 posto. Incidencija je 198,4, najniža je u Istri, a najviša na području Dubrovnika", rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.  
Rezultati sekvencioniranja 355 uzoraka pokazali su da je kod 204 uzorka utvrđena britanska varijanta virusa, kod 45 češka, a kod četiri uzroka južnoafrička varijanta. Dvoje zaraženih južnoafričkom varijantom putovali su iz Meksika preko Turske za Hrvatsku, a dvoje je zaraženo u Hrvatskoj. 
Vezano uz cijepljenje protiv Covida 19 obavljeni prvi razgovarali s predstavnicima kineske farmaceutske tvrtke, no više informacija o kineskom cjepivu trebali bi dobiti u nekoj od sljedećih faza razgovora, kao i rezultate kliničkih studija.
Što se tiče isporuke naručenih količina cjepiva Hrvatskoj Capak je istaknuo kako bi u ožujku tjedno trebalo dolaziti 23.000 doza Pfizerovog cjepiva, dok je AstraZeneca trebala u prvom kvartalu isporučiti milijun doza, što nije napravljeno. 
"Drugi su od proizvođača naručili maksimalne doze, mi nismo, zato smo u deficitu. Poduzimamo korake za pravilniju raspodjelu ili da se napravi korekcija za one koji su zakinuti AstraZenecom", kazao je.
Što se tiče cijepljenja AstraZenecovim cjepivom, po procjeni HZJZ-a cijepljenje je odbilo manje od 30 posto pacijenata, suprotno tvrdnjama koje su se pojavile u medijima, ustvrdio je Capak.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je kako Hrvatska ne želi zatvoriti vrata alternativnim načinima dobave cjepiva, poput ruskog Sputnjika V, ali mora se poštivati europska legislativa.
"Ako EMA odbije rusko cjepivo, sumnjam da će tada bilo tko, pa i HALMED, dati drugačiji zaključak. Niz je elemenata koji su preduvjeti za promišljanje o tom scenariju. Čekamo odgovor EMA-e na pismo našeg premijera", kazao je Beroš.
Kad je riječ o problemima s cjepivom AstraZenece, Beroš podsjeća da je Svjetska zdravstvena organizacija izvijestila kako je njime cijepljeno preko 280 milijuna ljudi, a nema pokazatelja da je baš to cjepivo povezano s teškim poremećajima i smrtnim slučajevima.
U vezi problema s tromboembolijskim incidentima, Beroš kaže kako se dnevno u Hrvatskoj hospitalizira devetoro bolesnika koji imaju trombozu ili plućnu emboliju, a veliki dio njih umre.
"Može doći do povezanosti takvih slučajeva i cijepljenja, no bitno je da struka na jasnim kriterijima isključi ili potvrdi povezanost između cijepljenja i neželjenog događaja", istaknuo je.
Ministar zdravstva također je upozorio na trend porasta broja novozaraženih i oboljelih ponovno apeliravši na osobnu odgovornost svakog građanina.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić ukazala je na značaj cijepljenja starijih osoba istaknuvši da je razini EU-a uočen značajan pad mortaliteta od covida-19 kod starijih osoba nakon cijepljenja.

"Procijepljena skupina od 25 starijih osoba u domu u Belgiji nakon inficiranosti južnoafričkim sojem nije imala teže simptome niti su umrli. Ima puno pozitivnih rezultata nakon cijepljenja starijih ljudi", rekla je Markotić.

Izvor: Hina/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.