Danas gotovo 1900 novozaraenih - Stožer najavio mogućnost novog pooštravanja - sve ovisi o našem pridržavanju epidemioloških mjera

Cjepivo

U Hrvatskoj je u posljednjih 24 sata 1891 osoba zaražena koronavirusom, a 20 je osoba preminulo. Trenutačno je aktivno 7600 slučajeva zaraze - priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Među zaraženima je 1.038 pacijenata u bolnici, od kojih je 99 na respiratoru. U samoizolaciji je 23.776 osoba, a od 25. veljače 2020. do danas zabilježeno je ukupno 260.636 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 5.828 umrlo. Ukupno se 247.208 oboljelih oporavilo, od čega 665 u posljednja 24 sata.

Od srijede je ukupno testirano 1.495.041 osoba, od toga 9327 u posljednja 24 sata. Broj novoinficiranih koronavirusom i dalje raste i on iznosi 32 posto na tjednoj bazi, priopćeno je iz Nacionalnog stožera civilne zaštite koji će početkom travnja odlučiti hoće li produžiti ili pooštriti trenutne epidemiološke mjere. "Trideset i dva posto je bilo više novozaraženih ovaj tjedan nego prošli. Najmanja je incidencija u Istri, a najveća u Primorsko-goranskoj županiji ", rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na konferenciji za novinare Državnog stožera.  

Načelnik Stožera Davor Božinović podsjetio je da trenutne epidemiološke mjere istječu krajem ožujka, a početkom travnja stupaju na snagu nove ali i da bi postojeći princip trebao bi ostati isti tijekom Uskrsa i turističke sezone dok se ukupna situacija s covidom ne popravi.
"O nama ovisi hoće li se postojeće mjere proširiti, pooštriti ili liberalizirati" rekao je Božinović i istaknuo da o građanima ovisi koliko će to ozbiljno primijeniti u praksi. 
U sklopu priprema za sezonu rekao je da će turisti koji su cijepljeni, prevladali bolest ili imaju test na antigen moći ući u Hrvatsku.
Ponovio je da su inspekcije započele i da će pravne osobe, registrirane kao prekršitelji epidemioloških mjera, izgubiti pravo na financijsku potporu. Ugostiteljima koji su zatvorili zidove terase prijete sankcije i gubitak financijske potpore. 

"Svatko tko krši mjere sjedišta, bilo na nacionalnoj, županijskoj ili gradskoj razini, neće biti podoban za bespovratna sredstva. Nije nas briga je li izdano usmeno upozorenje, prekršajni nalog ili druga pravna radnja. Odgovorne će osobe poslati Uprave civilne zaštite Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, a tada će te pravne osobe izgubiti pravo na naknadu, odnosno neće im biti isplaćene ", rekao je Božinović.
Također je ocijenio da je regionalni pristup pooštravanju mjera opravdan zbog priprema za sezonu jer će "EU procijeniti incidenciju u našim županijama i donijeti odluke za svoje građane koji tamo putuju"

Capak: HALMED je 1989. dobio sumnju na nuspojave cjepiva

Danas je u Hrvatskoj zabilježen 1891 novi slučaj infekcije covid-19, ali ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je da nisu uočena žarišta širenja, već da se virus horizontalno širi u populaciji.
Četverodnevna incidencija na 100.000 stanovnika u Hrvatskoj iznosi 307,6, što nas čini osmim na popisu zemalja EU. 
"Ukupna stopa smrtnosti na milijun stanovnika iznosi 1431,2, što nas svrstava na 18. mjesto prema tom pokazatelju na ljestvici zemalja EU. Udio pozitivnih u ukupnom broju testova danas iznosi 20,3 posto", rekao je Capak.

Također je izvijestio da je Hrvatska agencija za lijekove HALMED primila 1989. sumnju na nuspojave cjepiva. Njih 1090 je za cjepivo Pfizer, 126 za Modernino i 771 za cjepivo Astra Zenece.
Capak je također rekao da će se više cjepiva usmjeriti onim obiteljskim liječnicima koji u svojim ordinacijama imaju više starijih i bolesnih pacijenata, te očekuje da će se taj problem uskoro ispraviti.
Upitan o dinamici isporuke cjepiva u Hrvatsku, rekao je da je AstraZeneca u ožujku smanjila količinu cjepiva, ali Pfizer redovito isporučuje dogovorene doze. Očekuje se da će velike količine cjepiva biti isporučene krajem travnja, napomenuo je.
PVRH 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.