Vodeće gospodarske institucije traže prioritetno cijepljenje poduzetnika

Vodeće gospodarske institucije traže prioritetno cijepljenje poduzetnika

Sve je izvjesnije da će većina država propisati obveznu mjeru cijepljenja kao uvjet za jačanje izvoza, odnosno sudjelovanje na međunarodnim aktivnostima poput konferencija,sajmova  i foruma. Stoga su čelnici Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore i Hrvatskih izvoznika uputili dopis Stožeru civilne zaštite RH u kojem traže da se poduzetnici koji se bave međunarodnim poslovanjem stave na prioritetnu listu za cijepljenje.

„Odlasci u inozemstvo nužni su za izvozne aktivnosti, kao i za održavanje postojećih odnosa i dogovaranje novih, a to je od krucijalne važnosti za cjelokupno gospodarstvo. I organizatori međunarodnih sajmova sve više traže potvrde o cijepljenju svih sudionika, stoga je i to dodatni razlog za žurno uvrštavanje u protokol cijepljenja. Treba uzeti u obzir i dnevne migracije radnika u susjedne zemlje, naročito u Međimurskoj, Varaždinskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji. Za sve njih poslodavci moraju snositi troškove PCR testova, što im stvara značajan financijski trošak i dodatno opterećuje poslovanje“, istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović.

Krovne gospodarske institucije uključene u inicijativu ističu kako bi se uključivanjem poduzetnika u prioritetni protokol cijepljenja uvelike olakšalo odvijanje prekograničnog biznisa. Kao opciju za migracijske radnike ističu mogućnost sufinanciranja dijela PCR testova, po uzoru na Sloveniju, ali poručuju da je efikasnija, svrsishodnija i jeftinija opcija provesti procjepljivanje.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.